Hyppää pääsisältöön

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään marraskuun 20. päivä ympäri maailmaa sen kunniaksi, että Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 20.11. 1989. Suomessa sopimus on ollut voimassa lain tasoisena vuodesta 1991.

Lapsen oikeuksien päivä huomioidaan myös Lastenkulttuurikeskusten toiminnassa ja Kulttuuriaitallakin on pitkät perinteet Lapsen oikeuksien päivän tapahtumien järjestämisestä. Vuosien varrella tapahtumat on järjestetty yhteistyössä eri toimijoiden ja kulttuurilaitosten kanssa.

Vuoden 2020 Lapsen oikeuksien päivää ja viikkoa vietettiin Jyväskylässä verkossa. Lapsen oikeuksien päivän juhlavideon kautta lapsen oikeuksia voi juhlistaa kotona, koulussa tai päiväkodissa. Video löytyy myös YouTubesta @jkl kulttuuripalvelut -kanavalta. 


Vuonna 2019 Lapsen oikeuksien päivän juhlahetki vietettiin Jyväskylän kaupunginteatterilla Jyväskylän Sydän 24h -tapahtuman yhteydessä. Jyväskylä Sinfonian "Keinuhevosen kengittäjä" -koko perheen konsertin jälkeen julkistettiin Kulttuuriaitan kolmannen lastenkulttuuripalkinnon saaja.

Vuonna 2018 juhlittiin Alvar Aaltoa ja Lapsen oikeuksien päivän juhlaa vietettiin Alvar Aalto –museossa.

Vuonna 2015 juhlittiin säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlia ja yhteistyökumppanina oli Jyväskylä Sinfonia. Ohjelmassa oli nukketeatteriesitys Sibeliuksen Sadusta orkesterin kamarikokoonpanon säestyksellä.

Lisätietoa:

Lapsenoikeudet.fi

Unicef - Lapsen oikeuksien sopimus