Usein kysyttyä luotsauksesta

 

Neljä kulttuuriluotsia tutkii erilasilla laseilla näyttelyä Suomen käsityön museossa

Seuraava kulttuuriluotsikussi alkaa 21.1.2020.

Miten mukaan toimintaan?

Kulttuuriluotsitoiminnan peruskurssi alkaa 21.1.2020.

Sillä välin ota yhteyttä koordinaattoriin sähköpostilla tai tule juttelemaan. Seuraava peruskurssi järjestetään tammikuussa 2020, mutta jo sitä ennen voit tavata kulttuuriluotseja esimerkiksi Perjantaiporinoissa Jyväskylän taidemuseossa, Pääkirjaston Kulttuuriluotsit vinkkaavat tai eri messuilla. Tapahtumia voit seurata Kultturiluotsien ohjelma -nettisivulla tai Kulttuuriluotsit Jyväskylä Facebook -sivulla. Voit tulla mukaan toimintaan myös esimerkiksi pyytämällä kulttuuriluotsin kaveriksi johonkin tapahtumaan tai kohteeseen.

Liity myös kulttuuri-info sähköpostilistalle saadaksesi menovinkkejä suoraan sähköpostiisi.Liittyäksesi listalle lähetä sähköpostia: hannemari.laitinen(at)jyvaskyla.fi 

Kulttuuriluotsiperuskurssin ohjelma 2020

Kuka voi pyytää tai tilata kulttuuriluotsin Jyväskylän alueella?

Koronavirus on vaikuttanut luotsitoimintaan niin, että kulttuuriluotsien välitys on tauolla vielä ainakin heinäkuun 2020. Elokuussa toimitaan tautitilanteen mukaan. Tiedustelut puh. 050 338 1114.

Jyväskylässä kuka vain voi pyytää luotsin kaveriksi itselleen, perheelleen tai pienelle ryhmälleen, kuten esimerkiksi ikäihmisten harraste- tai kaveriporukalle, palvelutaloissa asuville senioreille, nuorten kerhoille, maahanmuuttajaryhmille tai erityisryhmille, kuten liikuntaesteisille tai näkövammaisille. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat mukaan aikuisen. Osallistua voi myös henkilökohtaisen avustajan kanssa.

Minne voidaan mennä?

Luotsin kanssa voit lähteä melkeinpä minne vain; museoihin, konsertteihin, näyttelyihin, kirjastoihin, teattereihin tai esityksiin, esimerkiksi tanssitapahtumiin tai elokuviin. Myös erilaiset festivaalit, kuten Jyväskylä Kesä, Tanssin aika ja Arktisen Upeeta tai tapahtumat, kuten Kulttuurisuunnistus ja Jyväskylän syntymäpäivät ovat oivallisia kohteita vierailla luotsin kanssa. Lähialueilla esimerkiksi Korpilahden Höyrygalleria sekä Tikkakoskella sijaitseva Suomen ilmavoimamuseo ovat mukavia käyntipaikkoja. Lähilaavulle ja muihin ympäristökohteisiin mukaan kannattaa pyytää ympäristöluotsia. Luotsikävelyn voi myös tilata pienelle ryhmälle vaikkapa keskustaan, Kirkkopuistoon, Seminaarinmäelle, Lutakkoon tai Viitaniemeen.

Mitä maksaa?

Kulttuuriluotsi on vapaaehtoinen ja hänen seuransa on sinulle maksutonta. Luotsin seurassa yksityiset henkilöt sekä alle 10 henkilön ryhmät pääsevät museoihin ilmaiseksi, maksullisiin esityksiin, teattereihin tai konsertteihin kukin maksaa oman lippunsa. Joihinkin esityksiin on luotsialennus, joka on usein eläkeläisalennuksen suuruinen. Avustajana toimivalle luotsille pääsylippu on ilmainen ja hänelle tulee varata viereinen paikka. Matkakulut jokainen maksaa itse, paitsi avustettavien kohdalla luotsi voi tarvittaessa matkustaa luotsattavan taksin kyydissä saattajana.

Kuinka ajoissa tilaus pitää tehdä?

Tilaisuudesta ja tarpeesta riippuen ole yhteydessä välitykseen mahdollisimman hyvissä ajoin, mieluiten kaksi viikkoa ennen valittua esitystä, tilaisuutta tai tapahtumaa. Jos et vielä tiedä minne mennä tai milloin luotsin tarve on ajankohtainen, voit kysyä neuvoa ja vinkkejä koordinaattorilta. Tilaushetkellä sovitaan yhdessä yksityiskohdista, kuten esimerkiksi milloin ja missä tavataan sekä kuka lunastaa mahdolliset liput.

Mitä muuta on hyvä tietää?

Erityisryhmien luotsaukset pyritään räätälöimään tarpeen ja kiinnostuksen mukaan. Joskus on mahdollista sopia esimerkiksi ajankohta, jolloin museot ovat muilta kävijöiltä suljettuna. Tarvittaessa etsitään tilaa syödä omia eväitä tai kahvipaikkaa käynnin lopuksi. Ryhmän vetäjä tai hoitaja vastaa luotsattavien kunnosta käynneillä, luotsit eivät toimi henkilökohtaisina avustajina.

Tuttua kulttuuriluotsia voi pyytää seuraksi uudelleen, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

Mikä on matkalaukkunäyttely/muistelusalkku?

Matkalaukkunäyttely ja muistelusalkku ovat Jyväskylän taidemuseon, Suomen käsityön museon tai luotsien kokoamia mukana kuljetettavia eri teeman ympärille koottuja ”mininäyttelyitä”, jonka voi ottaa mukaan esimerkiksi kerhoon, pienryhmään tai omaiselle palveluasumiseen virkistyshetkeen. Laukkujen sisällöt sopivat hyvin esimerkiksi palvelutalon teemapäiviin, yksittäiselle muistisairaalle tai nuoremmille aloitukseksi askarteluhetkeen. Salkku tulee varata hyvissä ajoin ennen tarvetta. Salkun kuljetuksen voi tehdä tilaaja tai sovitusti luotsi voi sen tuoda. Lainaus on maksutonta. 

HUOM! Alla kooste Jyväskylän muistelusalkuista ja matkalaukkunäyttelystä, sisältää myös kulttuuriluotsien koostamat uudet muistelusalkut:  Sekatavarakaupassa, Miesten salkku ja Naisten käsilaukku sekä tilausohjeet. 

Matkalaukkunäyttelyitä 2019 (pdf)

Edustan hoitohenkilökuntaa. Kuinka minun tulee toimia?

Vinkkejä kulttuurikäynnin onnistumiseksi: kulttuuriluotsin_tilausohje2019.pdf

Seuraava kulttuuriluotsikussi alkaa 21.1.2020.