Taideapteekki

Lisätietoja:
kulttuurituottaja Terho Valkonen 
p. 014 266 4045, terho.valkonen(at)jkl.fi

Jyväskylän kuntouttava päivätoiminta ikäihmisille

Taideapteekki on kaupungin kulttuuripalveluiden ja vanhuspalveluiden yhteistyössä tuottamaa kulttuuritarjontaa varttuneempaan makuun. Taideapteekin estradeina toimivat eri puolilla Jyväskylää sijaitsevat päiväkeskukset, joihin voi tulla viettämään aikaa, tapaamaan alueen ihmisiä ja osallistumaan päiväkeskusten tuki- ja virkistyspalveluihin. Myös pääkirjaston Minnansalissa järjestettävät vapaapääsyiset Laulusta voimaa -yhteislaulutilaisuudet, Kino Hopea -elokuvanäytökset sekä Jyväskylän päivien aikaan järjestettävät varttuneen väen tapahtumat ovat osa Taideapteekin toimintaa.

Taideapteekki-konsepti kehitettiin vuoden 2009 kuntaliitoksen yhteydessä takaamaan kulttuurin tasapuolinen saatavuus eri puolilla Jyväskylää. Konseptin nimi Taideapteekki kuvastaa kulttuurin hyvinvointia lisäävää vaikutusta. Yhdessä koetut taidenautinnot virkistävät ja antavat ajattelemisen aihetta.

Kenelle Taideapteekki on tarkoitettu?

Taideapteekki tarjoaa taideannoksia erityisesti jyväskyläläisille ikäihmisille. Jyväskylässä toimivat päiväkeskukset voivat valita Taideapteekin tarjonnasta elämyksellisiä esityksiä ja toiminnallisia työpajoja asiakkaiden ja henkilökunnan iloksi. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, maksuttomia ja esteettömiä.

Taideapteekki tarjoaa monipuolista ohjelmaa myös sellaisiin Jyväskylän kaupungin ympärivuorokautisen hoidon yksiköihin, joiden yhteydessä ei ole päiväkeskusta. Ympärivuorokautisen hoidon ohjelma on suunnattu osastojen asukkaille ja heidän omaisilleen.

Tarvitseeko ilmoittautua?

Kaikkiin päiväkeskuksissa järjestettäviin Taideapteekin tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja paikalle voi mennä ilmoittautumatta.

Mistä esitteitä saa?

Taideapteekin ohjelmatarjonnasta julkaistaan puolivuosittain esite, jossa esitellään tulevan kauden ohjelma sisältäen myös muiden kulttuuritoimijoiden palvelut ikääntyneille. Taideapteekin kevätkauden esite on jaossa mm. kirjastoissa, terveyskeskuksissa ja asiointipisteissä.

Taideapteekin syyskauden 2019 esite: http://jyvaskyla.netpaper.fi/5192

Miten pääsee esiintyjäksi tai työpajan vetäjäksi?

Esiintyjät ja työpajaohjaajat voivat tarjota ohjelmaa Taideapteekkiin joko ympäri vuoden tai keskistetysti kaksi kertaa vuodessa erillisillä hakuajoilla, jotka ovat lokakuussa ja huhtikuussa. Lue lisää Esiintyjäksi Taideapteekkiin -sivulta.

Tutkimustietoa:

Sinikka Partasen opinnäytetyö Asiakkaiden osallisuus ja ammattilaisten yhteistyö Taideapteekissa (JAMK 2013)

Jyväskylä on kulttuurisen seniori- ja vanhustyön verkoston jäsen. Verkosto edistää ikäihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä taide- ja kulttuuritoiminnan keinoin sekä kehittää ikääntyneille tarjolla olevia palveluita. 

Jyväskylän kuntouttava päivätoiminta ikäihmisille