Hyppää pääsisältöön
Kuva
Harjun torni ja Vesilinna iltavalaistuksessa marraskuussa

Jyväskylän kaupunki juhlii 184-vuotissyntymäpäiväänsä

Jyväskylän päivien perinteiset tapahtumat järjestetään tänä vuonna pitkälti etätapahtumin.

Kaupungin syntymäpäivänä eli maanantaina 22.3.2021 kaupungintalolla sekä hallintokorttelin rakennusten pihalla järjestetään juhlaliputus. Myös kaupunkilaiset voivat halutessaan liputtaa juhlapäivän kunniaksi. 

Syntymäpäiväviikon kunniaksi on tehty video upeasta Jyväskylän kaupungintalosta, sen historiasta, suojelusta, taiteesta ja käytöstä. 

Syntymäpäivänä julkistetaan Jyväskylä-mitalin saaja. Päätöksen mitalin luovuttamisesta tekee kaupunginhallitus maanantain kokouksessaan. Varsinaisia onnittelukahveja ei mitalin saajille voida koronan vuoksi tässä kohtaa järjestää, joten mitalin virallinen luovutus tapahtuu myöhemmin. Kaupunginvaltuuston vuonna 1966 perustama Jyväskylä-mitali on tunnustus erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi. Ensimmäinen Jyväskylä-mitali myönnettiin akateemikko Alvar Aallolle vuonna 1967.  

Torstaina 25.3. vietetään perinteistä viidesluokkalaisten juhlavastaanottoa etätapahtumana. Koska viime vuonna ei koronan vuoksi voitu järjestää erillistä tapahtumaa, juhlaan osallistuu tänä vuonna myös kuudesluokkalaiset. Yhteensä etälähetyksen ääreen kokoontuu noin 3400 oppilasta omista luokkahuoneistaan käsin. Luokat eivät siten korona-aikana sekoitus, vaan lähetystä seurataan oman luokan voimin. Etätilassa pääsee kuitenkin mm. kisaamaan muita luokkia vastaan. Viidesluokkalaisten juhlan ohjelma on toteutuu muuten totuttuun tapaan. Luokissa nautitaan juhlapäivän herkut, tervehditään etänä kaupunginjohtajaa ja lopulta päästään seuraamaan Jyväskylässä esiintyvän huippuartistin suoraa yllätys-livekeikkaa.

Jyväskylä palkitsee viikolla myös vuonna 2020 menestyneitä urheilijoitaan. Palkittavat urheilijat julkaistaan juhlaviikon aikana. Urheilijoille palkinnot lähtevät postissa ja varsinaisen mitalikahvien sijaan palkituille kuvataan kaupunginjohtajan erillinen videotervehdys. Palkinnot toimitetaan jälkikäteen myös vuoden 2019 menestyneille urheilijoille, sillä koronan vuoksi heidänkään palkitsemistilaisuutta ei voitu viime keväänä livenä järjestää. 

Musiikkia Harjun tornista!

Jyväskylän syntymäpäiväviikolla nähdään – tai ainakin kuullaan – tänä vuonna myös uusia juhlallisuuksia. Jyväskylä Sinfonian pitkän linjan muusikko Risto Keinänen on säveltänyt ja sovittanut Jyväskylän päiviä varten kappaleen Kellot kahdelle trumpetille ja kahdelle käyrätorvelle. Kappale juhlistaa Jyväskylän kaupungin syntymäpäivää maanantaina 22.3. kajahtaen tuolloin Harjun tornista. Kellot-kappale soi Jyväskylän Harjulta tutun iltasoiton tapaan koko Jyväskylän syntymäpäiväviikon ajan klo 18. Kellot-kappaleen voit kuunnella ja katsoa myös videolta.

Mikäli koronatilanne on alkusyksyyn mennessä rauhoittunut, kaupunki järjestää jälkikäteen asukkaille suunnatun maksuttoman juhlatapahtuman. Sen ajankohdasta ja järjestelyistä tiedotetaan erikseen, kunhan koronatilanteen vaikutukset tapahtumajärjestelyihin tiedetään. Tarkoitus on tältäkin osin muodostaa uusi perinne, jossa syntymäpäiväviikon päätteeksi julkaistaan kaupungin syntymäpäivälahja asukkailleen. Suunnitelmissa on koko perheen yleisötapahtuma, jonka ajankohta ja sisältö pyritään jatkossa aina julkaisemaan syntymäpäiväviikon päätteeksi.

Kaupunki järjestää Jyväskylä päivien aikana kakkukahvit ikääntyneiden asumispalveluihin ja lyhytaikaishoitoon, sillä koronasuositusten ja rajoitusten osuus on kohdistunut pitkälti ikääntyneisiin ja heille halutaan järjestää erityinen muistaminen kaupungin syntymäpäivien aikaan. 

Lisätietoja

kulttuurituottaja Päivi Kaski
paivi.kaski[at]jyvaskyla.fi
p. 040 738 3450

Jyväskylän päivät Facebookissa

Asiasanat: