Hyppää pääsisältöön
Kuva
Harjun portaat kesällä. Kuva Merja Huovelin
Pääsisältö

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain kulttuuri- ja liikuntalautakunnan toimesta, mutta myös kaupunkilaiset voivat antaa ehdotuksia kulttuuripalkinnon saajaksi. Ehdotuksia annetaan nettilomakkeella, joka on auki vuosittain syyskuussa.

Palkittava voi olla yksityinen henkilö, taiteilija, taide- tai kulttuurielämän toimija, yhdistys tai yhteisö, joka on toiminnallaan tehnyt jyväskyläläistä kulttuuria tunnetuksi koko maassa. Palkinnon saaja voi olla tunnustettu yksittäisessä taiteenlajissa tai tunnettu ja arvostettu useammalla saralla. Jyväskyläläisestä kulttuurista löytyy pitkän linjan tekijöitä ja sivistyksellisiä traditioita, mutta myös nopeasti nousseita uusia ennakkoluulottomia kulttuurihankkeita, taideprojekteja ja taiteen tekijöitä.

Kulttuuritalo Villa Rana vuoden 2023 kulttuuripalkinnon saaja

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto vuodelle 2023 on myönnetty Kulttuuritalo Villa Ranalle. 

"Villa Rana on koonnut yhteen keskisuomalaisia taiteen- ja kulttuurintekijöitä ja nostanut Jyväskylän kulttuuriprofiilia esiin uudella ja mielenkiintoisella tavalla. Talo toimijoineen on vahvistanut valtakunnallista kulttuuriverkostoa ja Jyväskylän kulttuurista näkyvyyttä. Kävijät ovat ottaneet paikan omakseen ja vanha rakennus on saanut arvoisensa uudiskäytön osana kaupungin keskustaa ja kampusaluetta sekä elävää kulttuuriperintöä."

Villa Rana avautui kesällä 2021 pitkän remonttirupeaman jälkeen ja toi uutta kulttuurivipinää niin yläkaupungille kuin koko kaupunkialueelle. Villa Rana on monipuolinen kulttuurikeskus eri taiteenaloille ja monenlaiselle taiteen tekemiselle. Arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelema jugendtyylinen rakennus sijaitsee yliopiston Seminaarinmäen kampusalueella.

Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry ylläpitää Villa Ranaa. Yhdistys perustettiin vuonna 2017 ja sen tarkoituksena on edistää ja tukea kulttuuri- ja taidetoimintaa, tarjota tilaratkaisuja kulttuuritoimijoille ja kehittää tiloista taiteelle sopiva työskentely-, esitys- ja harjoittelutilakokonaisuus. Vakituisina vuokralaisina ovat Jyväskylän Kesä, Keski-Suomen Tanssin Keskus, Keski-Suomen elokuvakeskus, Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ja Teatterikone. Rakennuksessa on kaksi salia, joissa on toimintaa ympäri vuoden. Tiloissa järjestetään mm. tanssi- ja teatteriesityksiä, konsertteja, elokuvanäytöksiä, klubi-iltoja, puhetilaisuuksia ja erilaisia tapahtumia ja festivaaleja. Talossa on myös toimistotiloja, kahvila, lämpiö ja taiteilijaresidenssi.

Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti kulttuuripalkinnon saajasta lokakuun kokouksessa. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. 

Kiitokset kulttuurityöstä -tunnustus

Kiitokset kulttuurityöstä -tunnustuksen lautakunta päätti tänä vuonna myöntää Vaajakosken Kohinat ry:lle. Yhdistys tunnetaan paikallisen kulttuurin ja historian vaalijana. Se on järjestänyt vuosikymmenten ajan kotiseututapahtumia Vaajakoskella yhteistyössä paikallisten järjestöjen, yhteisöjen ja yritysten kanssa. Suurin vuosittainen tapahtuma on Vaajakosken Kohinat, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982.

Haitari

Aikaisemmin palkitut

Kulttuuritalo Villa Rana

Kuva
Villa Rana lumisateessa. Kuva Riikka Kaakkurivaara
Asiasanat:  
kulttuuripalkinto
asukaskysely
asiakaskysely