Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki » Kirjasto ja kulttuuri » Kulttuuriaitta » Info » Jyväskylä » Varhaiskasvatus: Pienten Aitta

Pienten Aitta

Kuva: Johanna Rossi, 2016Varhaiskasvatuksen lukuvuoden 2017 - 2018 ohjelma on nyt sivuilla.

Kevään 2018 uusiin varhaiskasvatuksen alueellisiin pajakokonaisuuksiin, alueAittaan, ilmoittautuminen alkaa 16.8.2017 ja päättyy 31.8.2017. Tieto ilmoittautumisajasta ja uudesta ohjelmasta välittyy päiväkoteihin lisäksi niihin nimettyjen kulttuurivastaavien kautta. Myös kevään pajoihin ilmoittaudutaan syksyllä. Ilmoittautumisajan päätyttyä työpajaohjaajat aikatauluttavat työpajat suoraan päiväkotien yhdyshenkilöiden kanssa.

Valitse yksi työpaja/ryhmä.

Varhaiskasvatuksen alueAitta kevät 2018

Itäisen ja Huhtasuon päivähoitoalueen päiväkodit

Itäinen alue:
Halssilan päiväkoti, Aittorinteen päiväkoti, Lokin esiopetus, Ilvespuisto, Tammirinteen päiväkoti-koulu, Kotimäen päiväkoti, Linnan päiväkoti, Wessmanninmäen päiväkoti, Vaajakummun esiopetus, Haapaniemen päiväkoti-koulu, Janakan päiväkoti-koulu
Huhtasuon alue:
Kangasvuoren päiväkoti, Pupuhuhdan päiväkoti-koulu, Huhtasuon päiväkoti, Mansikkapuisto


Värikylpypaja

Vauvojen värikylpy on monia aisteja kutkuttava kuvataidetuokio päiväkodin pienimmille. Jokaisella pajalla on oma teemansa, johon virittäydytään musisoiden, loruillen tai liikkuen. Maalaaminen tapahtuu ryhmässä, mutta jokainen taapero taiteilee oman moniaistisen teoksensa, jonka saa itselleen muistoksi. Pajoissa maalataan ruoka-aineista tehdyillä maaleilla, joten ruoka-aineallergiat tulee saattaa ohjaajan tietoon. Sopiva maalausasu on esim. vaippa, body, tai lyhythihainen t-paita ja pikkuhousut.

Aika: syksy 2017−kevät 2018
Kohderyhmä: 0 - 3 v
Kesto: 45 min
Paikka: oma päiväkoti, vapaa lattiatila ovella suljettavassa huoneessa. (Huom. kylpyhuone tms. märkätila ei sovellu tilaksi, värikylpy ei tarkoita vesileikkejä.)
Ohjaaja: taideohjaaja Hannele Torniainen
Maksimiosallistujamäärä: 12 lasta ja vähintään 2 - 3 päiväkodin ohjaajaa


Musiikillinen lintuäidin tarina

Tarinallinen musiikkia ja ilmaisua yhdistävä työpaja eläinten maailmaan alkaa siitä, kun lintu lentää puusta ja alkaa kertoa omaa tarinaansa. Linnun seuraan liittyy vähitellen eri eläimiä. Jokaista heitä tarvitaan matkalla yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tule sinäkin mukaan yhteiselle, jaetulle matkalle eläytymään toiminnallisten menetelmien kautta eläinten tunteikkaisiin maailmoihin ja kokemaan yhdessä tekemisen voimaa.

Aika: kevät 2018
Kohderyhmä: 0 - 3 v
Kesto: 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja FM, musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö
Välineet: rytmisoittimia


Varjoteatteripaja

Varjoteatteripajassa lapset toteuttavat pienissä ryhmissä valitsemiensa tarinoiden pohjalta varjoteatteriesityksen. Lapsien kanssa voidaan käyttää osittain valmiita hahmoja, joita lapset voivat itse muokata ja koristella mieleisikseen. Paja kestää yhden tapaamiskerran verran, jonka aikana esitykset suunnitellaan tarinakorttien avulla, sekä askarrellaan hahmot. Paja huipentuu ryhmien toinen toisilleen esittämiin varjoteatteriesityksiin.

Aika: kevät 2018
Kohderyhmä: 3 - 5 v
Kesto: 3 X 45 min, yksi pajakerta
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Maija Ojanen


Ötökkämäinen matka Suomen luontoon

Tuuli laulaa, luonto soi ja pienen pienestä siemenestä kasvaa suuren suuri puu. Mutta mitä kummaa puun ympärillä tapahtuu? Pian siellä häärää jo aikamoinen joukko ötököitä. Mitäköhän on tekeillä? Tule iloiselle musiikkia ja ilmaisua yhdistävälle matkalle Suomen luontoon ja ötökkämäisiin mielikuvitusmaailmoihin. Pääset kokemaan luovia hetkiä monenlaisen tekemisen äärellä (muun muassa askartelemaan oman ötökkänaamion) ja toiminnan ohella myös pohtimaan yhdenvertaisuutta ja jokaisen ainutlaatuisuutta. Olet arvokas omana itsenäsi!

Aika: kevät 2018
Kohderyhmä: 3 - 5 v
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja FM, musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö
Välineet: rytmisoittimia, saksia ja erivärisiä pahveja


Värileikki

Värileikki-työpajassa tutkitaan lempivärejä, niihin liittyviä tunnelmia ja tarkastellaan värien sekoittumista toisiinsa. Lapset saavat toteuttaa kangasmaalauksen omien lempiväriensä pohjalta erilaisia sävyjä, tekniikoita ja välineitä kokeillen ja yhdistellen. Työpajan jälkeen kankaista voi tarinoida ja askarrella, tai kankaat voi koota taideteokseksi päiväkodin seinälle.

Aika: kevät 2018
Kohderyhmä: 3 - 5 v
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: Oma päiväkoti
Ohjaaja: yhteisöpedagogi ja luovan käsityöilmaisun ohjaaja Maiju Räsänen
Max. osallistujamäärä: 12 lasta


Jäätelöbaari Fantasia

Valmistetaan erilaisista materiaaleista mitä mielikuvituksellisimpia jäätelöitä tulevan kesän leikkeihin! Voidaan lisäksi ideoida ja toteuttaa päiväkodin nurkkaan pieni kioski leikkejä varten.

Aika: kevät 2018
Kohderyhmä: 4 - 5 v
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: kuvataiteilija Minja Revonkorpi


Monotypia

Pajassa lapset pääsevät leikkimään väreillä, innostumaan ja yllättymään. Tätä tekniikkaa lapset rakastavat! Monotypia on yksinkertainen grafiikan tekniikka, jolla voidaan painaa uniikkeja grafiikan teoksia. Lapsi oppii nopeasti tekemään tekniikalla täysin itsenäisesti ja voi toteuttaa omia luovia ideoitaan vapaasti. Pajassa kokeillaan monotypiaa muutamalle erilaiselle alustalle. Jos intoa riittää, päiväkodeissa voidaan jatkaa tekiniikan parissa myöhemminkin, sillä tekniikka on helppo toteuttaa myös itsenäisesti.

Aika: kevät 2018
Kohderyhmä: 4 - 5 v
Kesto: 2 x 45 min, yksi pajakerta
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: kuvataiteilija Paula Myllymäki