Suoraan sisältöön

Jyväskylän kaupunki
Kulttuuripalvelut
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs.
40100 Jyväskylä
Huom! Käynti kansalaisopiston päädystä

kulttuuripalvelut[at]jkl.fi
(sähköpostiosoite tavoittaa
koko henkilöstön)

Henkilökohtaiset osoitteet
löydät Yhteystiedot-sivulta.

Jyväsiä Kulttuuriaitan hyllyiltä

Muuramessa järjestettiin Sikakivaa yli ikärajojen

Muuramen varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatusohjelma Kulttuurikaruselli pyöräytti tällä viikolla yhteen lapset ja ikäihmiset. Sikakivat perinnepäivät keräsivät Nuorisoseuran talon kauniiseen pihapiiriin entisajan esineistöä, pihaleikkejä ja kotieläimiä lasten tutustuttavaksi. Menneiden vuosikymmenten arjesta oli kertomassa sitä eläneet ”mummot ja papat” ja juttua riittikin jokaisella tutustumispisteellä. Miten kahvi tehtiin ennen? Kuinka lanka saatiin kerittyä? Ja kuka oikein on saapasrenki?

Kulttuuriperintöä siirtyi sukupolvelta toiselle ja sai kaikenikäisten silmät loistamaan. Kolmen aamupäivän kulttuuriperintökasvatuspihatto järjestettiin yhteistyössä paikallisen Tarinaterho-kerhon, Muuramen vanhusneuvoston, Hillat-ryhmän ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Koko Suomi leikkii -hankkeen kanssa.

Kulttuuriaitan keväässä kukkivat kirjojen kannet, tunnetaidot ja kulttuurien kirjo

Kulttuuriaitan toimintakevät on jo pitkällä, mutta herkkupaloja riittää vielä jaettavaksi päiväkoteihin ja kouluihin kaikilla taiderintamilla koko alueella.

Esimerkiksi Muuramessa kevään teemana on ollut kirjallisuus, ja lukuiloa on herätetty käsittelemällä kirjaa niin tekstinä kuin kierrätystaiteenakin. Huhtikuussa kuvataiteilija Riitta Uusitalon työpaja "Kannella myydään, sanoi kustannustoimittaja" tutustuttaa kirjojen kansitaiteeseen. Oppilaat pääsevät leikkimään kustannustoimittajaa markkinoimalla omaa lempikirjaansa.

Hankasalmen Kulttuuripolku vie kansantanssin ja paikallismuseon kautta omien perinteiden äärelle. Tanssi- ja musiikkipajoissa yhdessä tekeminen vahvistaa sosiaalisuutta. Eskareille ja alakoululaisille tarjolla on draamapaja, jossa peikot ja keijut opettelevat oman ja toisten erilaisuuden hyväksymistä. Vuorovaikutustaitoja siivittävää pajaa vetää teatteri-ilmaisun ohjaaja Laura Häkkinen.

Eri kulttuurien äärellä ollaan puolestaan Jyväskylässä, Palokan kouluissa, kun yhteistötaiteilija Gabriel Sydänvirta vie oppilaat ainutkertaiselle matkalle halki Turkin, Georgian, Kazakstanin ja Azerbaidzhanin aina Kirgisian vuoristoon asti. Taidebussi Ossin kyydissä nähdään kulttuurien kirjoa, yhteisötaidetta ja huikeita maisemia. Mediakasvattaja Sisko Vähämäen ja muusikko Pape Cissen eri luokkatasoille suunnatut työpajat täydentävät monikulttuurista pilottia.

Yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus PiiPoon kanssa tarjotaan Jyväskylän varhaiskasvattajille ja erityislasten kanssa työskenteleville koulutus ”Taide mahdollistajana, yhteisöllisyyden tukena ja oppimisympäristönä”. Koulutus tutustuttaa osallistaviin taidemenetelmiin, jotka tukevat lasten kasvua ja erityistä tukea tarvitsevien lasten osallistumista.

Kaikille Jyväskylän nelosluokkalaisille tänä lukuvuonna tarjottu Tunnetolkku-sanataidepaja muuntuu menetelmäoppaaksi, jota opettajien ja muiden tunnetaitoja kehittävästä runouspajasta kiinnostuneiden on mahdollista ladata ilmaiseksi Lastenkulttuuri.fi sivustolta toukokuussa. Sen tuottaa Kulttuuriaitalle taidekasvattaja ja sanataideohjaaja Eeva Åkerblad.

Kulttuurikello kutsuu kirjan luo

Muuramessa Kulttuurikello kilkkaa tänä keväänä kirjallisuudelle kannustaen koululaisia lukemisen pariin. Kirjaa lähestytään monitaiteisesti ja monesta näkökulmasta. Poistokirjoille annetaan uusi elämä Runolintu -mobilena, Velhokoulussa herätetään draaman keinoin eloon Harry Potter -kirjasarjan jännittävä aloitus ja digitaalisen tarinankerronnan työpajassa yhdistetään tekstiin kuvia, videoita ja ääntä. Ohjaajina toimivat tekstiilimuotoilija Sari Lepoaho ja Jyväskylän käsityökoulun opettaja Riikka Holappa, teatteri-ilmaisun ohjaaja Laura Häkkinen ja FM Katariina Pesonen . ”Kannella myydään, sanoi kustannustoimittaja” -työpajassa kuvataiteilija Riitta Uusitalo puolestaan johdattelee kirjan myyntiin visuaalisin keinoin kun oppilaat saavat suunnitella kannen omalle mielikirjalleen ja esitellä sen sisällön muille. Kirjojen tarinat lennähtävät työpajoista sisartaiteiden siivittämänä kutkuttamaan koululaisten mielikuvitusta ja lisäämään lukuintoa.

Monikulttuurisuus aukeaa taiteen kautta

Monikulttuurisuuteen kasvattaminen on ajankohtainen aihe. Mitä hauskoja ja hienoja asioita voi löytää kulttuurien erilaisuudesta? Mitä kulttuurierot ihmisten välillä tarkoittavat ja olemmeko lopulta kovin erilaisia? Kulttuuriaitan monikulttuurisuuskasvatusta tukeva pajakokonaisuus aloittaa ensimmäisen kierroksensa tänä keväänä Jyväskylässä, Palokan alueen kouluissa.

Ohjelmassa on yhteisötaiteilija ja maailmanmatkaaja Gabriel Sydänvirran esitykset sekä maailman peleihin ja leikkeihin, afrikkalaiseen musiikkiin ja kulttuurien kohtaamiseen median keinoin johdattavat työpajat. Eri luokkatasoille suunnattuja työpajoja vetävät tanssija Outi Paananen, muusikko Pape Cisse sekä mediakasvattaja Sisko Vähämäki. Lue lisää täältä


Uusi menetelmäopas ohjaa temppuilun tielle

Kulttuuriaitalta on ilmestynyt uusi menetelmäopas Sirkus -luovaa liikuntaa kouluun. Hauskan ja havainnollisen oppaan tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria omaehtoisen yhteisöllisen sirkustaiteen ja liikunnan pariin. Se antaa ennen kaikkea opettajille ja ohjaajille ideoita ja työkaluja kehittää luovaa liikkumista koulussa. Opas sisältää menetelmän esittelyn, tietoa sirkuslajeista, luovia tehtäviä sekä tehtäväkortteja ja se on suunnattu perusopetukseen ja myös aikuisille esimerkiksi keskiasteen oppilaitoksiin.

Havainnollisuutensa takia Sirkus -luovaa liikuntaa kouluun soveltuu kaiken ikäisille sirkuksesta kiinnostuneille temppuilijoille. Sen ovat Kulttuuriaitalle tuottaneet Jyväskylän sirkuskoulun rehtori Erika Forsberg ja liikuntapedagogi Saila Salminen. Opasta saa Kulttuuriaitasta painoversiona. Kyselyt: johanna.rossi@jkl.fi

Sen voi myös ladata pdf-versiona Lastenkulttuurikeskusten verkoston sivuilta:
http://www.taikalamppu.fi/index.php/fi/menetelmaeoppaat

Hannele Huovi valitsi Arjen sankarit

Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinto jaettiin ensimmäistä kertaa Lapsen oikeuksien päivän juhlaillassa Jyväskylän kaupungintalolla 20.11. klo 18.00. Kulttuuriaitan koko toimialuetta edustava ohjausryhmä teki ehdotukset tasokkaiden lastenkulttuurin tekijöiden joukosta. Kirjailija Hannele Huovi valitsi ehdotuksista palkinnon saajan ja luovutti palkinnon.

Palkinnon saivat tänä vuonna Arjen sankarit -hankkeen taiteilijat ja ohjaajat nukketeatteritaiteilija Ilona Lehtoranta, mediakasvattaja Sisko Vähämäki ja näyttelijä, muusikko Markus Petsalo sekä hankkeeseen osallistuneet lastentarhanopettajat ja päiväkeskusohjaajat Kirsi Takanen, Saija Riihinen, Maija Saarinen, Satu Jokilahti, Pirjo Järvinen, Raili Kinnunen, Päivi Salo, Tarja Koskinen-Vallius ja Outi Savonen.

Suomea kiertävä sirkusnäyttely Jyväskylässä!

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta ja Jyväskylän sirkuskoulu toivottavat kaiken ikäiset tervetulleeksi aivan erityislaatuiselle sirkuskiertueelle! Sirkus saapui kaupunkiin - näyttelyn avajaiset ovat sunnuntaina 8.11. klo 13.00, joten tilaisuus soveltuu mainiosti koko perheen isänpäiväiloitteluksi. Sirkuskoulun esiintyvä ryhmä Error tarjoaa avajaisvieraiden nautittavaksi kohtauksen tulevasta tanssia, sirkusta ja parkouria yhdistävästä suurnäytöksestään Atlantiasta. Lisätietoja

Näyttelyn avajaiset 8.11 klo 13.00
Auki yleisölle lauantaisin 14.11, 21.11, 28.11, 5.12 klo 12.00-15.00
Liput vain ovelta 2€, perhelippu 6€

Jyväskylän, Muuramen ja Multian kouluihin suora Sibelius konsertti 20.11

Finlandiaa kuunnellaan ensi viikolla yhtä aikaa lähes kahdeksassasadassa suomalaiskoulussa. Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitan alueelta mukana on kouluja Jyväskylästä, Muuramesta ja Multialta yli 8000 oppilaan vahvuudella.

Tampere Filharmonia soittaa lapsen oikeuksien päivänä perjantaina 20.11. klo 10 Tampere-talon Isossa salissa Sibelius 150 -juhlavuoden koululaiskonsertin, joka välitetään suorana nettilähetyksenä yhteensä yli 130 000 oppilaalle 165 kunnassa.

Lapsen oikeuksien päivän juhlailta 20.11 Kaupungintalolla

Perinteeksi muodostunut Lapsen oikeuksien päivän juhla järjestetään Kulttuuriaitta -yhteistyönä Jyväskylä Sinfonian kanssa 20.11 klo 18.00. Jean Sibeliuksen juhlavuoden inspiroimana nähdään esitys, jossa kohtaavat elävä musiikki ja varjokuvien leikki. Nukketeatteritaiteilija Ilona Lehtoranta loihtii varjoteatterin keinoin värikkään tarinan Jyväskylä Sinfonian muusikoiden tulkitsemaan Sibeliuksen Satu -sävellykseen. Esitys on tilattu erityisesti Lapsen oikeuksien päivän juhlaa varten.

Tilaisuuden alkua juhlistaa ensimmäistä kertaa jaettava Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinto pitkäjänteisestä ja merkittävästä kulttuurikasvatustyöstä. Kulttuuriaitan toimialuetta edustava ohjausryhmä on tehnyt ehdotukset tasokkaiden lastenkulttuurin tekijöiden joukosta. Kirjailija Hannele Huovi on valinnut ehdotuksista palkinnon saajan ja itseoikeutetusti luovuttaa sen yhdessä lempeänpehmoisten assistenttiensa Urpon ja Turpon kanssa. Kulttuurikasvatuksen tekijöitä halutaan jatkossakin huomioida vuosittain jaettavalla palkinnolla Lapsen oikeuksien päivänä.

Jyväskylän kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen tuo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen ja avauspuheen pitää lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Mukana illassa on myös Unicefin Jyväskylän paikallisryhmä.

Juhlailta koko perheelle
Lapsen oikeuksien päivä Pe 20.11 klo 18.00

Jyväskylän kaupunki ja Kulttuuriaitta perustajajäsenenä uudessa valtakunnallisessa liitossa

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto perustettiin Espoossa 19.5. Liiton tarkoituksena on edistää ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten toimintaedellytyksiä ja vahvistaa lastenkulttuurin osaamista Suomessa. Liiton kotipaikka on Tampere.

Liittoon kuuluu perustamisvaiheessa neljätoista jäsentä, ja liiton hallituksen puheenjohtajana aloitti Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja, Tat Päivi Setälä. Perustajajäsenet ovat kaikki Lastenkulttuurikeskusten verkoston jäseniä. Verkosto on perustettu vuonna 2003 opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta, vuodet 2003-2014 se toimi nimellä Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu.

Jyväskylän kaupungin koordinoima, seudullisesti toimiva Lasten- ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta on ollut verkoston jäsen sen perustamisesta alkaen. Kulttuuriaitan koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö on mukana uuden liiton ensimmäisessä hallituksessa.

Kulttuuriaitta mukana jakamassa voittoja Jyväskylässä 5.9. #oletvoittaja -tapahtumassa

Veikkaus juhlii tänä vuonna näyttävästi 75-vuotista taivaltaan #oletvoittaja -tapahtumalla Jyväskylässä. Mukana karnevaalissa on myös Kulttuuriaitta omalla esittelypisteellään. Aitan teltassa pääsee kokemaan päiväkoteihin ja kouluihin tänä lukuvuonna menevän ohjelman taideiloja.

Tarjolla on Djembe-rumpupaja muusikko Pape Cissen kanssa klo 14.00 ja 15.30 sekä jonglöörausta pitkin päivää vatsastapuhuja, jonglööri ja beatbox-artisti Taika-Petterin opastuksella. Karismaattinen parivaljakko nousee myös tapahtuman päälavalle Kompassilla Klo 11.45., jolloin päästään ainutlaatuisen Djembe-beatbox -battlen pyörteeseen.

Teltalla voi myös tutustua tarkemmin Kulttuuriaitan ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toimintaan. Päälavan ohjelman ja tarkemmat tapahtumatiedot löydät täältä: http://bit.ly/1JUfxel

Leija lensi Huhtasuon hammashoitolaan!

Huhtasuon hammashoitolan seinällä lentää tästä lähtien leija! Huhtasuon Iltapäiväkerhon nuoret taiteilijat ovat kevään aikana loihtineet hampilääkärille menijöiden iloksi jännitystä lieventävää värikästä taidetta. Päällimmäiseksi teemaksi nousee keveys ja ystävyys.

Seinämaalausprojektia olivat ohjaamassa taiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa. Projekti järjestettiin Kulttuuriaittayhteistyönä Hyvinvointia Huhtasuolle -hankkeen ja Jyvälän iltapäiväkerhotoiminnan kanssa.

Taidetta kaiken ikää

TERVETULOA KULTTUURIAITAN YHTEISTYÖVERKOSTON KEVÄÄN TAPAAMISEEN
Torstai 7.5.15 klo 12.00 – 15.00, Nikolainkulma, Nikolainsali (Jyväskylä, Asemakatu 6)
Ilmoittautuminen: marjo.tiainen-niemisto@jkl.fi (vielä muutama mahtuu mukaan)

Esittelyssä Vantaan TaiKaVa -hanke sekä Jyväskylässä toteutettu ikäkaarihanke Arjen Sankarit.
Keskustelua vetää Huhtasuon päiväkodin johtaja Saija Riihinen (JKL).

Klo 12.00 Tervetuloa: Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö
Musiikkiesitys: Loiskis -trio ja Ilona Lehtoranta sekä Pikku-Marja -nukke.

klo 12.15 TaiKaVa- taidekasvattajat varhaiskasvatuksessa
Reeli Karimäki, Lastenkulttuurin ja kulttuurituotannon päällikkö, Vantaan kaupunki, Lasten ja nuorten taidetalo Pessi. Kaksivuotisessa kokeilussa kymmeneen vantaalaiseen päiväkotiin on palkattu taidepedagogi, jonka tehtävänä on tuoda toimintaan uudenlaisia keinoja ja menetelmiä lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tueksi!
http://www.vantaa.fi/opetus_ja_kasvatus/paivahoito/toiminnan_ja_palvelujen_kehittaminen/hankkeet/taidepedagogit

Klo 13.00 Kahvikupposet kouraan

klo 13.15 Arjen sankarit -tarinoita elämän matkalta
Kulttuuriaitan Ikäkaarihanke toteutettiin vuonna 2014. Osallistujina päiväkotien lapsia sekä päiväkeskuksen vanhuksia Huhtasuolla ja Kypärämäessä. Hankkeen suunnittelijana ja ohjaajana toiminut taiteilijatyöryhmä esittelee Arjen sankareiden toteutusta ja tuloksia! Nukketeatteritaiteilija Ilona Lehtoranta, medianomi Sisko Vähämäki ja näyttelijä, muusikko Markus Petsalo.

Klo 14.30 Keskustelua ja yhteenveto

LASTENKULTTUURILLE LISÄÄ RAHOITUSTA
Kulttuuriaitta osa laajenevaa verkostoa

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on myöntänyt avustuksia lastenkulttuurikeskuksille ympäri maata yhteensä 1 388 000 euroa, jossa on kasvua viime vuodesta 80 000 euroa. Kahdessa vuodessa ministeriön tukemien lastenkulttuurikeskusten määrä on noussut 11:stä 17:ään. Uusia avustuksen saajia ovat tänä vuonna Turun ja Espoon kaupunkien lastenkulttuurikeskukset. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Jyväskylän, Muuramen, Laukaan, Petäjäveden, Uuraisten, Toivakan, Hankasalmen, Keuruun ja Multian alueella toimiva Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta on osa valtakunnallista Lastenkulttuurikeskusten verkostoa, joka toteuttaa Lastenkulttuuripoliittista ohjelmaehdotusta vuosille 2014-2018. Kulttuuriaitta saa tänä vuonna valtionavustusta 110 000 euroa ja loput rahoituksesta tulee mukana olevilta kunnilta.

Lastenkulttuuripoliittisena tavoitteena on laajentaa lastenkulttuurikeskusten verkosto koko maan ja kaikki lapset kattavaksi. Viime vuonna lastenkulttuurikeskuksien toimintaan osallistui 360 000 lasta. Lastenkulttuurikeskusten toiminnasta suuri osa tapahtuu osana lasten koulu- tai päivähoitopäivää.
- On tärkeää lisätä lasten tasavertaista osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin sekä edistää taide- ja kulttuurialan yhteistyötä koulujen ja varhaiskasvatuksen toimijoiden kanssa, toteaa ministeri Pia Viitanen. Lastenkulttuurikeskusten avustukset ovat opetus- ja kulttuuriministeriön merkittävin vuosittainen tuki lastenkulttuurin edistämiseen.

http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2015/02/lastenkulttuurikeskukset.html?lang=fi
http://www.lastenkulttuuri.fi/

Kulttuuriaitan kevät

Taidetyöpajat ovat yhä suositumpi tapaa opettaa ja innostaa lapsia ja nuoria kulttuurin pariin. Ohjaamiskompetenssia omaavat taiteilijat muodostavatkin uuden, lisääntyvässä määrin käytetyn ammattikunnan. Kulttuuriaitta ylläpitää lasten ja nuorten kanssa työskentelevistä taidetyöpajaohjaajista tietopankkia, jonne on kevään kunniaksi saatu mukaan taas uusia taiteilijoita: http://www3.jkl.fi/kulttuuri/aitta/taiteilijapankki/

Hyvä esimerkki pitkäjänteisestä lasten ohjaamisesta ovat kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa, jotka työskentelevät neljässä Kulttuuriaittakunnassa kevään aikana. Hankasalmella perehdytään suosittuun kahvimaalaukseen ja Petäjävedellä lapset toteuttavat uuteen päiväkotiin itse ideoimansa petäjäaiheisen puuteoksen! Jyväskylässä Huhtasuon terveysasema saa jälleen uutta ilmettä kun taiteilijaparivaljakko auttaa iltapäiväkerholaisia toteuttamaan omaan hammashoitolaan piristävän seinämaalauksen.

Keuruulla tuore Kulttuuriportaat - suunnitelma testataan ensimmäistä kertaa koko laajuudessaan tänä keväänä. Tarjolla on vaikuttava kattaus eri taidelajeja, työpajojen, esitysten ja konserttien muodossa. Laukaassa ja Uuraisilla toimintakevättä maustaa teatteri. Laukaassa on tiedossa runsaasti kokeilevaa nukketeatteria kun kaikki nelosluokkalaiset tutustuvat keppinukkien liikutteluun oikeissa lavasteissa. Uuraisilla on tavoitteena juurruttaa teatteriretket pysyväksi osaksi kulttuuriopetusta. Tänä keväänä kaikki eskarit sekä 1.-2. -luokkien oppilaat matkaavatkin Jyväskylän kaupunginteatterin Viiru ja Pesonen -esitykseen.

Jean Sibelius on juhlavuoden kunniaksi itseoikeutettu vieras vähintään joka kouluun Kulttuuriaitan kautta jaettavan kauniin Soiva Metsä -kirjan muodossa. Lasten Keskuksen kustantaman kirjan on kirjoittanut ja kuvittanut Katri Kirkkopelto.

Lastenkulttuuri ja taidetoiminta vahvistuu alueella edelleen yhdessä tehden. Tärkeänä tavoitteena on saada kulttuurikasvatussuunnitelmat myös entistä vahvemmin osaksi tulevaa, uutta opetussuunnitelmaa.

Kulttuuriopetussuunnitelmat kaikkiin Suomen kuntiin!

Kymmenesosa Suomen kunnista on ottanut käyttöön perusopetuksen kulttuuriopetuksen suunnitelman. Näissä kunnissa lapset ja nuoret pääsevät tasavertaisesti tutustumaan kulttuuriin, kulttuuriperintöön ja taiteeseen sekä osallistumaan itse kulttuurin tuottamiseen.

Kulttuuriaittakunnista kulttuuriopetussuunnitelmat ovat käytössä Jyväskylässä, Muuramessa, Petäjävedellä, Hankasalmella, Uuraisilla, Toivakassa ja Keuruulla. Kulttuuriaitan Voltti -pilottiprojekti toteutetaan Laukaassa kevään 2015 aikana.

Kulttuurivoltti-hankkeessa tuotetaan opasmateriaali ja järjestetään koulutusta perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemiseen ja käyttöönottoon kaikissa Suomen kunnissa vuosina 2015–2016.

Kulttuurivoltti-hanke toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön Lastenkulttuuripoliittista ohjelmaedotusta (2014). Hankkeen päätoteuttajat ovat Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Lastenkulttuurikeskusten verkosto.

Lisätietoja: http://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/kulttuurivoltti/

Kulttuuriaitasta myös aikuisille iloa ja oppia

Kulttuuriaitta järjestää myös lasten kanssa työskenteleville aikuisille vuosittain kursseja ja koulutusta. Parhaillaan Jyväskylän koulujen opettajat täydentävät Savesta keramiikaksi -kurssilla saven käsittely- ja polttotaitojaan.

Myös Muuramen päivähoidon henkilöstö pääsi herättelemään savea henkiin. Kulttuurikaruselli –koulutus tutustutti tammikuussa saven lisäksi akryylimaalauksen, sarjakuvan, mosaiikkityön sekä kierrätystaiteen saloihin. Koulutus pohjusti päiväkodeille suunnattua kevään ohjelmaa.

Kulttuuriaittayhteistyönä toteutetaan puolestaan Taide oppimisen välineenä -opintokokonaisuus Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Kurssi rakentaa siltaa taidemenetelmien ja oppimisprosessin välillä. Miten ryydittää opettamista taiteen avulla niillekin, joille tavallinen pänttääminen ei sovi?

Aikuisten kursseillakin taide taipuu moneksi, myös oppimisen iloksi.

Taikalampusta Lastenkulttuurikeskusten verkosto

Lastenkulttuurikeskusten verkosto on toiminut vuodesta 2003, jolloin se aloitti opetus- ja kulttuuriministeriön kehittämishankkeena. Vuosina 2003–2014 verkoston nimi oli Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu. Nimi muuttui tämän vuoden alusta Lastenkulttuurikeskusten verkostoksi, muutos on seurausta verkoston toiminnan vakiintumisesta ja yhteistyön laajenemisesta.
www.lastenkulttuuri.fi

Verkosto tavoitti enemmän lapsia kuin koskaan

Lastenkulttuurikeskusten verkosto tavoitti valtakunnallisesti vuonna 2014 toiminnassaan
360 000 alle 18-vuotiasta lasta. Lisäystä edellisvuoteen oli 60 000 lasta, mikä on seurausta verkoston uusista lastenkulttuurikeskuksista. Valtakunnalliseen verkostoon kuuluu tällä hetkellä viisitoista toimijaa eri puolilta maata.

Verkoston keskeinen tavoite on huolehtia lasten ja nuorten tasavertaisesta oikeudesta kulttuuriin ja taiteeseen. Tämä varmistetaan erilaisten saavutettavien lastenkulttuuripalveluiden kautta. Monet lastenkulttuurikeskukset laajentavat toimintaansa myös sosiaali- ja terveyssektorin suuntaan.

Taidetta ja kulttuuria myös maaseutukuntiin

Kulttuuripalveluiden tasavertaisuus lapsille on haaste erityisesti haja-asutusalueilla, missä ei ole teattereita ja muita kulttuurilaitoksia. Suurissa kaupungeissakaan alueellinen tasa-arvo ei välttämättä toteudu, koska kauempana keskustoista sijaitsevien koulujen on vaikea tehdä kulttuurilaitosvierailuja. Koulujen ja päiväkotien kanssa toteutettavat taidetyöpajat, kiertävät esitykset ja näyttelyt antavat tuhansille lapsille kokemuksen kulttuurista ja tarjoavat mahdollisuuden luoda itse taidetta ja kulttuuria.

Kymmenesosalla Suomen kunnista on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma, joka takaa kaikille perusopetusikäisille vuosittain kosketuksen kotipaikkakunnan kulttuuritarjontaan. Kulttuurikasvatussuunnitelman toteutuessa jokainen vuosiluokka pääsee esityksiin, näyttelyihin ja museoihin osana koulupäivää. Tänä vuonna lastenkulttuurikeskukset edistävät kulttuurikasvatussuunnitelmien määrän kasvattamista Kulttuurivoltti-hankkeella, jota tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoa Lastenkulttuurikeskusten verkostosta: www.lastenkulttuuri.fi