Suoraan sisältöön

Jyväskylän kaupunki
Kulttuuripalvelut
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs.
40100 Jyväskylä
Huom! Käynti kansalaisopiston päädystä

kulttuuripalvelut[at]jkl.fi
(sähköpostiosoite tavoittaa
koko henkilöstön)

Henkilökohtaiset osoitteet
löydät Yhteystiedot-sivulta.

Aitan antimia

Tälle sivulle olemme koonneet Kulttuuriaitan vuosien varrella toteuttamia työpajoja, pojekteja, kulttuuriopetussuunnitelmasisältöjä ja muita kokonaisuuksia. Keräsimme ne tänne, ettei sitä kuuluisaa pyörää tarvitse keksiä aina alusta asti uudestaan. Käy poimimassa ideoita, ihmisiä ja toteutustapoja arkistolaarista.

Ituja kulttuuriopetussuunnitelmien kätköistä

Kulttuurikaruselli: Nukkekevät, Afrikkalainen ja suomalainen perinne, Draaman kaari ja paljon muuta
Kulttuurikaruselli on Muuramen varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatusohjelma, jonka toteuttamisesta vastaavat varhaiskasvatuspalvelut ja kulttuuripalvelut yhdessä. Kulttuurikaruselli pitää sisällään taidetyöpajoja vuosittain kohdennettaville lapsiryhmille, henkilökunnan koulutusta ja erilaisia kulttuuritapahtumia. Henkilökunnan koulutus ja lasten työpajat liittyvät vuosittain vaihtuvaan yhteiseen teemaan.

Kulttuurikello: Hyvä koulumieli, Sakari Topelius, Lukemaan ja muuta hauskaa
Kulttuurikello on Muuramen peruskoulun tavoitteellisen taide- ja kulttuurikasvatuksen suunnitelma. Kulttuurikellon perusrunko pitää sisällään vuosittaiset taidetyöpajat, taiteilijavierailuja, konsertteja ja teatteriesityksiä, elokuvaesityksiä (Hurmos-elokuvafestivaali) ja niihin liittyviä tehtäviä, kirjastovierailuja ja kulttuuriretkiä sekä Vuoden taiteilija -toiminnan.

Kompassi: rumpureissuja, uutispäiviä, runotyöpajoja
ja retkiä kulttuuriin
Kompassi on Jyväskylän perusopetuksen kulttuuriopetussuunnitelma, joka turvaa tasapuolisen kulttuuriopetuksen koko peruskoulun ajan vuosittaisilla kulttuuriretkillä ja työpajoilla. Kompassi tekee kulttuurikasvatuksesta tavoitteellista ja jäsentynyttä ja tukee uusien oppimisympäristöjen löytymistä sekä koulun ja kulttuurin välistä yhteistyötä.

Yhteisöllisyyttä, toteutuneita unelmia, paraateja ja salaisuuksia

Kuntataiteilijat Keuruulla
Petäjäveden, Keuruun ja Multian Kuntataiteilija-hanke oli Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella vuonna 2015 toteutettu kokonaisuus, jonka isäntäkuntana toimi Petäjävesi. Kuntataiteilijoina toimivat kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa. Taiteilijapari kiersi kuntien toimipisteissä ja esiintyi, opetti, ohjasi, ideoi ja toteutti taide- ja kulttuuritapahtumia.

Salainen puutarha
Salainen puutarha -projektissa lapset tutkivat taiteilijoiden ohjauksessa päiväkotiaan ja sen ympäristöä leikin ja taiteellisen työskentelyn keinoin. Lapset tutustuvat taiteen keinoin tilan ja osallisuuden tematiikkaan. Leikin, rakentamisen ja muovaamisen keinoin annetaan välineitä oman tilan haltuunottoon ja itsensä näkyväksi tekemiseen sekä tuetaan lasten intoa tutkia ympäristöään.

Unelmieni minä (Minä ja me -hanke)
Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttuuriaitta ja Jyväskylän taidemuseo toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän Huhtasuon koulun valmistavien luokkien oppilaille taide- ja kulttuuriprojektin Minä ja me -opitaan taiteessa lukuvuonna 2007–2008. Mukana projektissa olivat myös tansanialainen mediataiteilija John Mluge ja taidekasvatuksen opiskelija Minna Romppainen. Yksi projektin osa, huhti–toukokuussa järjestetty voimauttavan valokuvauksen työpaja Unelmien minä tuotettiin osana Euroopan kulttuurien välisen vuoropuhelun teemavuotta.

Graffititeema Jyväskylässä
Koulutus, työpajat, kilpailu, paraati ja näyttely
Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttuuriaitta on seurannut nuorten keskuudessa herännyt keskustelua graffiteista. Vuoden 2010 nuorten ohjelman teemaksi valittiin näin ollen graffiti. Teeman toteutuksessa on ollut mukana jyväskyläläinen graffititaiteilija Jaakko Jäppinen.

Aittakoulutuksia aikuisille

Kaikille hyvä taide - Koulutusta erityisryhmien kanssa työskentelyyn ja ohjaukseen
Kaksipäiväisessä koulutuksessa tutustuttiin erityisryhmien kanssa toimimisen mahdollisuuksiin ja haasteisiin sekä pohditaan esimerkein haasteiden tunnistamisen, toimintatapoja sekä eri menetelmien soveltamista erilaisten ryhmien tarpeisiin. Koulutus on suunnattu taide-, opetus- ja kasvatusalojen ammattilaisille. Koulutus on jatkoa syksyllä 2012 Kulttuuriaitan järjestämään ”Koulutusta erityisryhmien kanssa työskentelyyn” -koulutuspäivään.