Jyväskylän rantaraitti

Lenkkeilijät rantaraitilla

Jyväsjärven rantaa kiertää kevyenliikenteen väylä, joka voitti Vuoden tie 2005 -arvonimen Suomen Kuntaliiton, Suomen Tieyhdistyksen ja Tiehallinnon järjestämässä ”Tie paikallaan - katu kohdallaan" -kilpailussa. Idea rantaraitista syntyi jo seitsemänkymmentäluvulla. Rantaraitin rakentaminen on ollut tärkeä pitkän tähtäimen investointikohde, sitä on 2000-luvulla toteutettu joka vuosi 1-2 kilometrin osuus.

Jyväsjärven rantojen ympärysmitta on yhteensä noin 14 kilometriä. Erinomaisen sijaintinsa vuoksi rantaraitti on käytännöllinen liikunta-alue. Silloista johtuen liikkuja voi itse kätevästi valita haluamansa lenkkipituuden. Rantaraitilla on turvallista liikkua kävellen, polkupyörällä tai rullaluistimilla, sillä autoliittymiä on vähän. Rantaraitti tarjoaa sujuvan väylän eri kaupunginosista keskustaan.

Lenkkeilijä pääsee nauttimaan raitin varrelle sijoittuvista luontopainotteisista tutustumispaikoista ja historiallisesti arvokkaista rakennuksista ja pihapiireistä. Rantaraitin puisiin lyhtypylväisiin on asennettu 29 valolaatikkoa, joissa kerrotaan lyhyitä tarinoita raitin historiasta ja nykypäivästä. Valolaatikoiden tekstit, kuvat sekä niihin liittyvä symboliikka on suunniteltu siten, että niistä yhdessä syntyy monikerroksinen kokonaistarina kulttuurista, luonnosta, historiasta, maisemista ennen ja nyt sekä eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Suomen suurin ulkokuntosali

Jyväskylän kaupunki rakentaa lähivuosina vaiheittain Jyväsjärven rantaraitin varrelle Suomen suurinta ulkokuntosalia, joka koostuu yhteensä 15 liikuntapaikasta ja kuntopysäkistä. Liikuntapaikat on teemoitettu eri kuntoilumuodoilla. Kuntoilupysäkkejä kiertäen voi suorittaa tehokkaan koko kropan treenin. Kokonaisuuteen kuuluvat myös jo olemassa olevat liikunta-alueet, kuten Ylistönrinteen portaat.

Rantaraitin monipuolisten harjoittelumahdollisuuksien tarkoitus on innostaa sekä paikallisia että kaupungissa vierailevia liikkumaan alueella. Suomen suurin ulkokuntosali on osa kaupungin viherpolitiikkaa, jonka kantavana teemana on asukkaiden fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin sekä terveyden edistäminen.

Katso listaus kaikista Jyväskylän kaupungin ulkokuntosaleista 

Sataman ulkokuntosali

 

Lenkkeilijät rantaraitilla