Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotuksista julkaistaan ja päivitetään koronarokotus@jyvaskyla.fi ja koronarokotusneuvonnan puhelinlinjan kysymysten perusteella. 

Ketä rokotetaan viikolla 14? 

(9.4.2021) Viikolla 14 saatiin valmiiksi ensirokotteiden rokotusaikojen tarjontasoitot vuonna 1951 syntyneille ja heitä vanhemmille. Perjantaina 9.4. alkavat  tiedotteen mukaisesti  terveyspalveluiden soitot 65–69-vuotiaille. Mikäli soittoa ei tämänikäiselle ole tullut 18.5. mennessä, tulee aika varata itse neuvontanumeroon soittamalla. Syy soiton puuttumiseen tuossa tapauksessa johtuu siitä, ettei poiminta ole löytänyt käytössä olevaa puhelinnumeroa.  

(8.4.2021) Torstaina 8.4. avautui sairauden perusteella riskiryhmä-1:een kuuluvien nettiajanvaraus. Seuraavista rokotettavista ryhmistä tiedotetaan viikon loppuun mennessä.

Koska henkilöiden tiedot ja siitä johtuen puhelinnumeroiden poiminta eivät ole aukottomia, kehotetaan kaikkia niitä vuonna 1951 syntyneitä ja heitä vanhempia, joilta ensirokotus tai sen aikavaraus vielä puuttuu, olemaan itse yhteydessä numeroon 014 266 1472.  

Mitä uutta Astra Zenecasta? 

(8.4.2021) Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronarokotekoordinaatioryhmä muistutti tiedotteessaan 8.4., että Astra Zeneca rokotteen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin siihen liitetyt mahdolliset haitat: Astra Zeneca on turvallinen ja erittäin tehokas rokote. Koronaan liittyvä vakavan sairauden riski on rokotteen ottamiseen verrattuna erittäin paljon suurempi.

THL linjasi 6.4.2021, että varovaisuusperiaatteen mukaisesti Astra Zenecan koronavirusrokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian. Sen sijaan aiemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este Astra Zenecan rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti 8.4., että se on on selvittänyt alueellan ne kansalaiset, jotka ovat aiemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyneen tai hepariinihoidon aiheuttaneen trombosytopenian (verihiutaleiden normaalia vähäisempi määrä). Näille henkilöille ei THL:n ohjeistuksen mukaan varovaisuusperiaatteiden mukaisesti anneta Astra Zenecan rokotetta. Sairaanhoitopiirin selvityksen mukaan tähän riskiryhmään kuuluvia löytyi Keski-Suomesta usean vuoden ajalta yhteensä 59 henkilöä. Kyse on siis erittäin harvinaisesta ongelmasta. Tähän riskiryhmään kuuluvat henkilöt rokotetaan jollain muulla kuin Astra Zenecan rokotteella

Astra Zenecaa koronarokotetta voi Suomessa käyttää tällä hetkellä 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. THL:n nuorempia ikäluokkia koskevien ohjeiden odotetaan valmistuvan lähiviikkoina. 

Minulta varmaan jää rokotus ottamatta, kun en pysty julkisilla tulemaan rokotukseen. Eikö Kela-taksilla voisi tulla? 

(28.3.2021) Kela on tehnyt koronarokotusmatkoista uuden linjauksen: Kela korvaa 27.3.2021 alkaen koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia. Matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta.

Jotta Kela voi korvata taksimatkan kustannukset, asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta. Muulla tavoin tilatusta taksimatkasta ei voi saada Kela-korvausta. Lisätietoa asiasta saa Kelan tiedotteesta. 

Koronarokotusoikeutta ei kannata jättää käyttämättä kyytiongelmien vuoksi. Jos kuulut ikäryhmään, jolle soitetaan ja tarjotaan aikaa, kannattaa asiasta kertoa soittajalle. Silloin asiasta ollaan myöhemmin uudelleen yhteydessä. Käytettävissä on mm. mobiilirokotusyksikkö, jolla palvellaan kaikkein heikoimmin rokotuspaikoille pääseviä. Myös kotihoito rokottaa asiakkaitaan.

Jos siis sinulla on jo rokotusaika, mutta kulku rokotuspaikalle osoittautuu mahdottomaksi, kannattaa hyvissä ajoin perua aika soittamalla numeroon 014 266 1472 ja sopimalla uudesta tavasta hoitaa rokottaminen. Numero on koronarokotusasioita hoitava kaupungin puhelinnumero. 

Saako samassa taloudessa vakituisesti asuva alle 70-vuotias rokotteen samaan aikaan 70 vuotta täyttäneen kanssa?

Valitettavasti ei saa, ellei täytä tänä vuonna 70 vuotta. 

Saako yli 70-vuotiaan kanssa eri taloudessa asuva virallinen omaishoitaja rokotteen samaan aikaan?

Kyllä saa. Jokaiselle rokotettavalle pitää kuitenkin varata oma aika.

Saako yli 70-vuotiaan kanssa eri taloudessa asuva epävirallinen omaishoitaja rokotteen samaan aikaan?

Ei saa. 

Mistä tiedän, milloin on minun vuoroni saada rokotusaika?

(18.3.2021) Tiedotamme keskiviikkoisin rokotustilanteesta etusivun uutisessa www.jyvaskyla.fi sekä mediainfossa. Tälle Usein kysyttyjen kysymysten sivulle päivitetään myös viikoittain, ketkä ovat rokotusvuorossa. Tuoreimmat päivitykset löytyvät yleensä sivun yläreunasta. Vuorojen perusteet löytyvät rokotusjärjestyssivuilta. Toivomme, että mahdollisuuksiesi mukaan seuraat näitä kanavia. Käytettävissäsi ovat lisäksi sähköpostiosoite koronarokotus@jyvaskyla.fi ja koronarokotusnumero p. 014 266 1472.

Viikoilla 11–13 soitetaan rokotusaikoja 75–79-vuotiaille, mutta ikäryhmän rokotukset ovat samanaikaisesti jo käynnissä.

Seuraava ikänsä perusteella rokotettavista ryhmistä ovat 70–74-vuotiaat (1951–1947 syntyneet). Heille lähtee viikolla 12 tekstiviesti-ilmoitus ja postikortti, joissa kerrotaan rokotusaikojen tarjoamisesta puhelinsoitolla. Terveyspalveluiden soitot alkavat huhtikuun alussa.  

Viikko 12: Ketä nyt rokotetaan?

(22.3.2021) Viikolla 12 rokotetaan 75–79-vuotiaita. Tekstiviesti ja kortti lähtee 70–74-vuotiaille ajanvaraussoiton tulosta. Alle 70-vuotiaiden rokotukset odottavat ikänsä puolesta riskiryhmäläisten rokotusten ensimmäisen kierroksen valmistumista.

Viikko 11: Soittovuorossa 1942–1946 syntyneet

Viikolla 11 soitetaan rokotusaikoja 75–79-vuotiaille, mukaan lukien tänä vuonna 75 täyttävät. Vasta tämän ryhmän jälkeen alkavat soitot 1947–1951 syntyneille. 

Viikolla 11 voivat vielä varata rokotusajan ne ykkösriskiryhmäläiset 54–69-vuotiaat, jotka ovat ehtineet saada tekstiviestin ajanvarausoikeudestaan. Ajanvaraus sulkeutuu 1952 syntyneiltä ja nuoremmilta tilapäisesti sunnuntaina 21.3.2021.

Kuulun ykkösriskiryhmään ja sain tekstiviestin ajanvarausoikeudesta - kuinka toimia?

(12.3. ja 15.3.2021) Tekstiviestin ajanvarausoikeudesta saaneet voivat varata ajan vielä 21.3.2021. Sen jälkeen ajanvaraus tilapäisesti sulkeutuu 22.3. alkaen. Uusien tekstiviestien lähettäminen ykkösriskiryhmäläisille keskeytyy viikolla 11. Uusia aikoja riskiryhmäläisille ryhdytään avaamaan, kun vuonna 1951 syntyneet ja heitä vanhemmat ovat saaneet rokotusaikansa.

Miten rokotusjärjestäjät saavat tietoa riskiryhmäläisestä, jos tällä ei ole diagnoosia sairaudestaan, esim. BMI mutta ei virallista diagnoosia?

(9.3.2021) Tieto riskiryhmään kuulumisesta nousee meille Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tietokannoista tai Kelan tiedoista. Mikäli olette asioinut Keski-Suomen keskussairaalassa tai terveysasemalla, tieto varmastikin löytyy. Sen sijaan työterveyden tai yksityisen tiedot eivät nouse poimintaamme. Jos tilanteenne on tämä ja aikatauluja seuraamalla huomaatte olevanne vuorossa, mutta tekstiviestiä ei tule, kannattaa soittaa koronarokotusneuvonnan numeroon 014 266 1472. Aikataulun etenemistä voi seurata ajanvaraussivuiltamme

Kaikkein tuoreimpien diagnoosien löytämiseksi ykkösriskiryhmäläisten poiminta on tarkoitus uusia määräajoin.

THL:n arvio rokotusten etenemisestä

(5.3.2021) THL:n tuoreimmat päivitykset koronarokotuksista:

Where to find information about vaccines and coronavirus f.ex. in English?

In English and many other languages you'll find material on this site: www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/muutkielet

Saako yli 75-vuotiaan kanssa vakituisesti samassa taloudessa asuva rokotteen samaan aikaan?

(1.3.2021) Kyllä saa, mutta jokaiselle pitää vaan varata puhelussa oma erillinen aika. Jokaiselle tänä vuonna 75 vuotta täyttävälle tai sitä vanhemmalle soitetaan henkilökohtaisesti. Tänä vuonna 70–74 vuotta täyttävien ajanvarauksen aukeamisesta tiedotetaan myöhemmin.

Saavatko alle 70-vuotiaan riskiryhmäläisen kanssa samassa taloudessa asuvat rokotteen samaan aikaan?

Eivät saa. Omaa vuoroa täytyy odottaa, kunnes riskiryhmäläiset on saatu rokotettua.

Voiko rokotevalmisteen vaihtaa toiseen?

(25.2.2021, päivitetty 12.3.2021) Vaihdot eivät nyt ole mahdollisia.