Koronarokotteen turvallisuus

Koronavirusrokotteet on kehitetty nopeasti, sillä kehittämistyöhön on käytetty valtavasti resursseja. Vaikka vauhti on ollut nopea, maailmanlaajuisesti määritellyistä arviointikriteereistä ei ole joustettu prosessin nopeuttamiseksi vaan rokotteet on arvioitu samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokriteereillä kuin muutkin lääkevalmisteet.

Koronarokotteella, kuten kaikilla muillakin rokotteilla, voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten punoitusta pistokohdassa, turvotusta ja kuumotusta. Joskus harvemmin rokottamista seuraa myös lyhytaikainen kuume sekä jäsen- ja päänsärkyä, joka on hoidettavissa kuume- ja tulehduskipulääkkeillä. Odotettavissa olevat oireet, kuten paikallisreaktiot, ovat tavallisimpia toisen rokoteannoksen jälkeen.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Harvinaisissa tapauksissa rokotteet voivat aiheuttaa myös vakavia allergisia reaktioita. Lääkevalvontaviranomaiset seuraavat koronavirusrokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia aivan kuten kaikkien muidenkin uusien lääkkeiden kohdalla. Koronavirusrokotusten turvallisuutta seuraavat aktiivisesti monet kansalliset viranomaiset. Suomessa viranomaiset tekevät seurantaa muun muassa yhdistelemällä eri rekistereistä saatavaa tietoa.  

Rokotteiden turvallisuudesta voi lukea lisää THL:n sivuilta Rokotteet ja koronavirus .

Käytössä olevat rokotteet

Rokotteiden turvallisuus on Suomessa varmistettu tekemällä laajaa yhteistyötä Euroopan unionin ja Euroopan lääkeviraston kanssa. Kaikilla Suomessa käytettävillä rokotteilla täytyy olla myyntilupa Euroopan unionin alueella. Myyntiluvan saaminen edellyttää laajoja tutkimuksia rokotteen hyödyistä ja turvallisuudesta. 

Tällä hetkellä EU:n alueella on myönnetty myyntilupa kolmelle koronavirusrokotteelle: 

  • Pfizerin ja BioNTechin kehittämä koronavirusrokote
  • Modernan kehittämä koronavirusrokote
  • AstraZenecan kehittämä koronavirusrokote

Rokotteista Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on suositellut AstraZenecan rokotetta vain alle 70-vuotiaille.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. THL:n mukaan Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä totesi, että vallitsevassa epidemiatilanteessa kaikkien koronarokotteiden annosväliä on suositeltavaa pidentää 12 viikkoon.