Koronarokotteen turvallisuus

26.4.2021: Ensirokotuksissa Astra Zenecan voivat vaihtaa toiseen koronarokotevalmisteeseen myös 65-vuotiaat ja vanhemmat niin halutessaan. Asiasta ei tarvitse erikseen soittaa. Otimme siis THL:n ohjeet käyttöön heti. 

Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, joilla on tutkimuksin osoitettua näyttöä sekä tehosta että turvallisuudesta. Turvallisuutta ja tehokuutta seurataan myös rokotteen käyttöönoton jälkeen.

Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä. Koronarokotteet myös käyvät läpi samat tutkimusvaiheet kuin muutkin rokotteet. Käyttöön otettujen koronarokotteiden tutkimuksiin on osallistunut kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia koehenkilöitä niin Euroopassa kuin muualla maailmassa. 

Koronarokotteella, kuten kaikilla muillakin rokotteilla, voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten punoitusta pistokohdassa, turvotusta ja kuumotusta. Joskus harvemmin rokottamista seuraa myös lyhytaikainen kuume sekä jäsen- ja päänsärkyä, joka on hoidettavissa kuume- ja tulehduskipulääkkeillä. Odotettavissa olevat oireet, kuten paikallisreaktiot, ovat tavallisimpia toisen rokoteannoksen jälkeen.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Harvinaisissa tapauksissa rokotteet voivat aiheuttaa myös vakavia allergisia reaktioita. Lääkevalvontaviranomaiset seuraavat koronavirusrokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia kuten muidenkin uusien lääkkeiden kohdalla. Koronavirusrokotusten turvallisuutta seuraavat aktiivisesti monet kansalliset viranomaiset. Suomessa viranomaiset tekevät seurantaa muun muassa yhdistelemällä eri rekistereistä saatavaa tietoa.  

Rokotteiden turvallisuudesta voi lukea lisää THL:n sivuilta Rokotteet ja koronavirus .

Käytössä olevat rokotteet

Rokotteiden turvallisuus on Suomessa varmistettu tekemällä laajaa yhteistyötä Euroopan unionin ja Euroopan lääkeviraston kanssa. Kaikilla Suomessa käytettävillä rokotteilla täytyy olla myyntilupa Euroopan unionin alueella. Myyntiluvan saaminen edellyttää laajoja tutkimuksia rokotteen hyödyistä ja turvallisuudesta. 

Tällä hetkellä EU:n alueella on neljä myyntiluvallista koronavirusrokotetta: 

  • BioNTechin ja Pfizerin kehittämä koronarokote
  • Modernan kehittämä koronavirusrokote
  • Astra Zenecan kehittämä koronavirusrokote *
  • Janssen-Cilag (Johnson&Johnson) Covid-19-rokote **

* 22.4.2021: Ensirokotuksissa Astra Zenecan vaihdosta toiseen rokotteeseen ei tarvitse erikseen soittaa. Alle 65-vuotiaille sitä ei anneta lainkaan. 

** Rokotetta ei ole vielä toimitettu Suomeen. 

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on pidentänyt kaikkien koronarokotteiden annosväliä  noin 12 viikkoon.