Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tiedonhaun opetus ja kirjastovierailut

Päiväkodit ja alaluokat | Perusopetuksen vuosiluokat 7-9 | Aikuisryhmät ja toisen asteen opiskelijat

Järjestämme tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta lapsille, nuorille ja aikuisille.Opetuksen sisältö perustuu talvella 2011 valmistuneeseen Jyväskylän kirjastojen ja kaupungin opetuspalvelujen suunnitelmaan informaatiolukutaidon esitämisestä – Tule tule hyvä tieto. Alla olevista linkeistä saa lisätietoja tuntien varaamisesta ja kirjaston koulutuskalenterista.


Päiväkodit ja perusopetuksen vuosiluokat 1-6

Lähikirjastoihin ja pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolle otetaan mielellään vierailulle päiväkoti- ja koululaisryhmiä.

Kirjastovierailun ohjelmana voi olla kirjastosta riippuen satutunti, kirjastonkäytön opetusta tai vaikkapa mukavien kirjojen esittelyä eli kirjavinkkausta. Tarkemmat tiedot tarjolla olevasta ohjelmasta saa ottamalla yhteyttä vierailun kohteena olevaan kirjastoon. Vierailun ajankohta ja sisältö sovitaan etukäteen kirjaston kanssa, mielellään vähintään viikko ennen vierailua. Jyväskylän kaupungin kulttuuriopetussuunnitelman mukaisesti kirjavinkkaukseen kutsutaan erityisesti kaupungin 4.-luokkalaisia. Lisätietoa kulttuuriopetussuunnitelmasta löydät Peda.netistä.

Päiväkodit voivat myös saada kirjastosta lainaksi siirtokokoelman. Ohjeita siirtokokoelman lainaamiseen voi kysyä lähimmästä kirjaston toimipisteestä.

Kirjastoissa järjestetään myös ilman eri sopimusta kaikille satuikäisille tarkoitettuja satutunteja.

Tervetuloa kirjastoon!

Yhteydenotot:
Pääkirjasto, Lasten- ja nuortenosasto, kirjasto.lastenosasto@jkl.fi.
Ajanvarauslomake alakoululuokkien ryhmäkäynneille pääkirjastossa .
Ajanvarauslomake
Tunne musiikki! -vinkkaukseen pääkirjastossa.

Etsi lähin lähikirjasto tai kirjastoauto tältä sivulta. HUOM! Pienkirjastot eivät voi järjestää opetusta.


Perusopetuksen vuosiluokat 7-9

Peruskoulun yläluokkalaiset ja toisen asteen oppilaat saavat opetusta pääkirjaston aikuistenosastolla ja lähikirjastoissa.

Pääkirjasto Vapaudenkadulla antaa tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta perusopetuksen ylempien vuosiluokkien koululaisryhmille. Opetuksen sisältö perustuu talvella 2011 valmistuneeseen Jyväskylän kirjastojen ja kaupungin opetuspalvelujen suunnitelmaan informaatiolukutaidon edistämisestä – Tule tule hyvä tieto.

Kirjastovierailut yläkoulujen 7. luokille

Tarjolla on kolme vierailuvaihtoehtoa, joiden kesto on noin puoli tuntia. Vaihtoehdoista voi valita yhden tai useamman oman aikataulun mukaan.

Kirjavinkkaus

 • Mitä lukisin? Esittelemme nuortenkirjoja eri tasoisille lukijoille.
  Kesto 30 minuuttia.

Tiedonhaku verkkokirjastosta

 • Opettelemme verkkokirjaston käyttöä erilaisten hakuharjoitusten avulla.
  Kesto 30 minuuttia.

Kirjastoluokitus tutuksi

 • Mikä on kirjastoluokitus? Miten kirjaston aineisto on järjestetty? Mistä löydän tietynaiheisen kirjan? Tutustumme aikuisten tietokirjoihin tehtäviä tehden.
  Kesto 30 minuuttia.

Seiskaluokkalaisten kirjastovierailut varataan TÄLLÄ VARAUSLOMAKKEELLA.
Toivomme yhteydenottoa vähintään kahta viikkoa ennen haluamaasi vierailuaikaa.

Kirjastovierailut yläkoulujen 9. luokille

Kirjastokierros

 • Kirjaston yleiskierroksella tutustutaan kirjaston tiloihin, osastoihin ja kirjaston tarjoamiin palveluihin. Kierroksella käydään läpi kirjaston luokitusjärjestelmä ja aineiston paikannusta kirjastossa. Yleiskierros kestää 45 minuuttia.

Tiedonhaku verkkokirjastosta

 • Harjoitellaan aineistohakua kirjaston tietokannasta ja paikannetaan aineisto kirjastosta harjoitusten avulla. Kesto 45 minuuttia.

Kirjasto tutuksi

 • Esitellään kirjaston palveluita ja aineistojen käyttöä ryhmän tarpeen mukaan. Kirjoita toiveet vierailun aiheesta kohtaan Erityistoivomuksia. Kesto 45 minuuttia.

Ysiluokkalaisten kirjastovierailut varataan TÄLLÄ VARAUSLOMAKKEELLA.
Toivomme yhteydenottoa vähintään kahta viikkoa ennen haluamaasi vierailuaikaa.
Huomatkaa, että lomakkeella toivottu vierailuaika vahvistetaan aina kirjaston puolelta! Lähikirjastokäynnit varataan ao. toimipisteestä.

Lähikirjastot löytyvät tältä sivulta.
HUOM! Pienkirjastot eivät voi järjestää opetusta.


Aikuisryhmät ja toisen asteen opiskelijat

Pääkirjaston aikuistenosasto Vapaudenkadulla antaa tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta toisen asteen opiskelijaryhmille sekä aikuisryhmille. Opetuksen sisältö perustuu talvella 2011 valmistuneeseen Jyväskylän kirjastojen ja kaupungin opetuspalvelujen suunnitelmaan informaatiolukutaidon edistämisestä – Tule tule hyvä tieto.

Kirjastoon tutustuminen

 • Kirjaston yleiskierroksella tutustutaan kirjaston tiloihin, osastoihin ja kirjaston tarjoamiin palveluihin. Kierroksella käydään läpi kirjaston luokitusjärjestelmä ja ja aineiston paikannusta. Yleiskierros kestää 45 minuuttia.

Kirjasto verkossa

 • Kirjastokäynnin sisältö voidaan suunnitella ryhmän toiveiden mukaan. Käynnin aikana tutustutaan verkkokirjastoon, tietokantoihin ja internetin hakumahdollisuuksiin ja niiden arviointiin. Toisen asten ryhmät opettelevat myös etsimään opintoihin liittyvää lähdeaineistoa. Kesto 45 minuuttia.

Opetus järjestetään maanantaista perjantaihin kirjaston opetusstudiossa, jossa on käytössä 16 tietokonetta. Opetusstudioon mahtuu enintään 20 osallistujaa. Kirjaston opetusstudion on usein varattu, joten tarkastamme varaustilanteen jokaisen ryhmän kohdalla.

Pyydämme ystävällisesti varaamaan ryhmäkäynnin viimeistään kaksi viikkoa ennen haluttua vierailuajankohtaa joko alta löytyvilla varauslomakkeilla tai soittamalla pääkirjaston tietopalveluun (014 266 4104). Samalla sovitaan halutusta opetuksesta. Huomatkaa, että lomakkeella toivottu vierailuaika vahvistetaan aina kirjaston puolelta!

Yhteydenotot:

Varauslomake, toisen asteen ryhmät

Varauslomake, aikuisryhmät

Pikalinkkejä

 • Yhteystiedot:
  Jyväskylän kaupunginkirjasto
  käyntiosoite:
  Vapaudenkatu 39–41
  PL 50, 40101 Jyväskylä

Copyright Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta