Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-kirjastojen valkoinen kortti kädessä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Kirjaston käyttöoikeus on kaikilla asuinkunnasta riippumatta. Kokoelmia, palveluja ja yleisötiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat käyttösääntöjä. Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin.

Kirjastokortin saat kaikista Keski-kirjastojen toimipisteistä. Voit käyttää samaa korttia kaikissa Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteissä sekä muissa Keski-kirjastoverkon kirjastoissa. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään 2 euron maksu.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja annetaan jokaiselle, joka lainaajaksi ilmoittautuessaan todistaa henkilöllisyytensä ja ilmoittaa osoitteen Suomessa. Alle 15-vuotiaille korttihakemuksen tekee huoltaja, mutta kortin voi hakea lapsi itsekin. Huoltajatiedot liitetään alle 15-vuotiaan asiakastietoihin hakemusvaiheessa. Verkkokirjastossa liittäminen täytyy tehdä itse. Lue miten tämä tapahtuu Keski-verkkokirjastosta perhetilin ohjeesta.

Kirjastokortin haltijana olet vastuussa kaikesta kortillasi lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja. Kirjastokortin haltija, sekä alle 15-vuotiaan kortinhaltijan takaaja, sitoutuu korvaamaan vahingoittamansa, kadottamansa tai palauttamatta jättämänsä kirjastoaineiston.

Hae kirjastokorttia

Voit hakea kirjastokorttia verkkolomakkeella. Tunnistaudu pankkitunnuksilla ja täytä hakemus. Alle 15-vuotiaille korttihakemuksen tekee huoltaja. Kun olet jättänyt sähköisen hakemuksen, voit noutaa kirjastokorttisi seuraavana päivänä mistä tahansa Keski-kirjastojen toimipisteestä. Huomaathan, että valmistuneesta kirjastokortista ei lähetetä ilmoitusta erikseen.

Hae kirjastokorttia

Jos et voi tunnistautua verkossa, voit täyttää ja tulostaa Kirjastokorttilomakkeen. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa. Samalla lomakkeella (toinen sivu) voit antaa alle 15-vuotiaalle luvan käyttää omatoimikirjastoja. Tutustu etukäteen omatoimikirjastojen käyttösääntöihin.

Kirjastokorttilomake ja omatoimikirjastosuostumus alle 15-vuotiaalle (pdf)

PIN-koodi

PIN-koodi on nelinumeroinen luku, jonka saat palveluaikana kaikista Keski-kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. PIN-koodi on monikäyttöinen. Tarvitset PIN-koodia, kun:

  • kirjaudut verkkokirjastoon
  • lainaat kirjastossa lainausautomaatilla
  • lainaat e-kirjoja ja e-äänikirjoja
  • luet e-lehtiä
  • asioit omatoimikirjastossa
  • lainaat Hublet-tabletin (Pääkirjastossa, sekä Kuokkalan ja Keljonkankaan kirjastoissa)

Jos unohdat PIN-koodisi, saat kirjaston asiakaspalvelusta uuden esittämällä kirjastokorttisi ja todistamalla henkilöllisyytesi. Jos et voi käydä kirjastossa, ota yhteyttä kirjaston chat- tai puhelinpalveluun.

Jos kirjastokortti katoaa

Ilmoita kirjastokortin katoamisesta heti kirjastoon. Olet vastuussa kadonneella kortillasi lainatusta aineistosta, kunnes olet tehnyt kirjastolle katoamisilmoituksen. Jos kortti löytyy, käyttökiellon voi purkaa kirjastossa, kun todistat henkilöllisyytesi. Kirjastosta saat myös kadonneen tilalle uuden kirjastokortin (henkilöllisyystodistus mukaan). Samalla kun uusi kortti otetaan käyttöön, vanha kortti mitätöityy. Uuden kortin hinta on 2 euroa.

Asiasanat:  
Jyväskylän kaupunginkirjasto
keski-kirjastot
kirjastokortti
kirjasto
kaupunginkirjasto