Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunginkirjasto
Jyväskylän kaupunki > Kirjasto ja kulttuuri > Kirjasto > Tapahtumat ja opetus > Uutiset > Kalevalan naiset ja tiedon yöpuoli – Elias Lönnrotin jalanjäljissä Jyväskylän Palokan aluekirjastossa 27.2.
22.2.2018

Kalevalan naiset ja tiedon yöpuoli – Elias Lönnrotin jalanjäljissä Jyväskylän Palokan aluekirjastossa 27.2.

Kalevalan päivän aattona tiistaina 27.2. kello 18 Palokan aluekirjastossa (Koivutie 5) askelletaan Elias Lönnrotin jalanjäljissä. Kirjailija, filosofian tohtori Tiina Piilola käy läpi Kalevalan syntyhistoriaa, Elias Lönnrotia tietenkään unohtamatta, ja keskittyy Kalevalan naispuolisten hahmojen tarinoihin. Piilola tulkitsee Louhen, Lemminkäisen äidin, Marjatan ja Ainon tarinoita kaksituhatlukulaisen naisen silmin.

– Jos mikä on nykyajalle tyypillistä, niin jatkuva muutos, ja ehkä hieman yllättävästi Kalevalan naishahmot ovat suoranaisia muutoksen mestareita, Tiina Piilola kertoo.

Kalevalan keskeisimmät naishahmot sukeltavat pelotta perinpohjaiseen muutokseen: Väinämöiselle luvattu Aino hukkuu suruissaan, mutta kokeekin vedessä muodonmuutoksen rohkeaksi Vellamon neidoksi. Pohjan akka Louhi muuttuu Sampoa puolustaessaan pelottavaksi sotakotkaksi ja lopussa vaatimattomaksi kyyhkyseksi. Puolukan kutsun kuuleva Marjatta hedelmöittyy puolukasta ja synnyttää Kalevalan kankaille uuden, tasa-arvoisempaa aikaa ennakoivan kuninkaan. Lemminkäisen äiti puolestaan sukeltaa Tuonen virtaan ja palauttaa henkiin kuolleen poikansa.

Piilola pohtii esitelmässään mitä nämä ihmeelliseltä tuntuvat käänteet ja muodonmuutokset tarkoittavat nykypäivän näkökulmasta. Luentoon sisältyy kuvitusta muun muassa Kalevala-aiheisista tauluista.

Luennolle on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoja: Tiina Piilola, p. 040 701 8169, tipiilol[at]suomi24.fi

www.facebook.com/jyvaskylankaupunginkirjasto
www.jyvaskyla.fi/kirjasto

Miia Kantola

Pikalinkkejä

  • Yhteystiedot:
    Jyväskylän kaupunginkirjasto
    käyntiosoite:
    Vapaudenkatu 39–41
    PL 50, 40101 Jyväskylä

Copyright Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta