Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki > Kirjasto ja kulttuuri > Keski-Suomen museo > Uutiset > Keski-Suomen museon museorakennus Ruusupuistossa valmistautuu peruskorjaukseen
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

KESKI-SUOMEN MUSEO ON SULJETTU PERUSKORJAUKSEN VUOKSI 2017-2019.

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Museon info
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4346

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349

Kokoelmat ja konservointi
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Ajankohtaista

8.2.2017

Keski-Suomen museon museorakennus Ruusupuistossa valmistautuu peruskorjaukseen

Keski-Suomen museon valmistautuminen peruskorjaukseen käynnistyi tammikuussa  perusnäyttelyiden purkamisella. Kuva: Tuula Vuolio-Vallenius

Keski-Suomen museon valmistautuminen peruskorjaukseen käynnistyi tammikuussa perusnäyttelyiden purkamisella. Helmikuussa vuorossa ovat museoesineiden kuljetukset kokoelmakeskukseen ja museorakennuksen irtaimiston sijoittelu väistötiloihin. Erityisvaatimuksia muutolle tuo museoesineiden suuri määrä ja herkät materiaalit: Museon perusnäyttelyissä on ollut esillä yhteensä yli 2000 esinettä, joista jokaiselle on laadittu yksilölliset pakkaus- ja siirtosuunnitelmat. Myös suurikokoiset esineet, kuten kookkaat pienoismallit asettavat muutolle oman haasteensa. Tavoitteena on, että huhtikuussa itse muuttovaihe olisi ohi. Tämän jälkeen työt jatkuvat kokoelmakeskuksessa esineiden puhdistuksen ja kuntokartoitusten parissa.

Museoesineiden muutto on monivaiheinen prosessi

Jyväskylä – maakuntako sekin on? -perusnäyttelyssä on ollut esillä yhteensä yli 1500 ja Keski-Suomi – maakuntako sekin on? -perusnäyttelyssä yli 500 museoesinettä. Esillä olleet esineet ovat pääosin museon omiin kokoelmiin kuuluvaa aineistoa. Joukossa on kuitenkin jonkin verran myös lainoja muista museoista ja yksityishenkilöiltä, jotka nyt palautetaan lainaajilleen. Interiööreissä on myös rekvisiittakokoelmiin kuuluvia esineitä sekä alkuperäisiä rakennusosia, jotka tullaan säilyttämään jatkokäyttöä silmällä pitäen.

Museoesineiden muutosta vastaa Keski-Suomen museon kokoelmatiimi. Jos prosessia verrataan tavanomaiseen muuttoon, on se museoesineiden kyseessä ollessa selvästi hitaampi, toteaa museon intendentti Virpi Mäkinen. Muuton yhteydessä kaikki esineet käydään läpi huolella herkkien materiaalien säilymisen takaamiseksi. Suuria olosuhdemuutoksia, kuten lämpötilassa ja ilmankosteudessa tapahtuvia vaihteluita pyritään välttämään ja osalle esineistä on rakennettu erityiset kuljetus- ja säilytyslaatikot konservaattorin ohjeiden mukaan. Muutossa apuna toimii kuljetusfirma, mutta museoammatillinen henkilökunta valvoo jokaisen kuljetuksen. Näyttelyrakenteiden osittaista purkamista edellyttävien suurten esineiden siirrot tapahtuvat viimeisenä. Kuljetusten jälkeen museoesineet pakastetaan tuhohyönteisten torjumiseksi ja puhdistetaan sekä tehdään kuntokartoitukset ja tarvittaessa täydennysluettelointia ennen esineiden sijoittamista säilytystiloihin. Mäkinen kertoo tämän työn kokoelmien parissa jatkuvan vielä aktiivisen muuttovaiheen päätyttyä huhtikuun jälkeen.

Uudistunut museo avataan vuonna 2019

Muuttovaiheen jälkeen kokoelmaesineistä, näyttelyrakenteista ja muusta irtaimistosta tyhjennetty museorakennus on valmis varsinaisen peruskorjauksen aloittamiseen. Peruskorjaushankkeesta vastaa Jyväskylän Tilapalvelu ja korjauksen suunnittelijat on juuri valittu. Pää- ja arkkitehtisuunnittelijaksi valittiin Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy. Peruskorjauksen kestoksi on arvioitu 2,5 vuotta, joten näillä näkymin uusi museorakennus uusine perusnäyttelyineen avataan yleisölle vuoden 2019 aikana.

Lisätietoja:

Virpi Mäkinen
intendentti
p. 014 266 4358
sp. virpi.makinen(a)jkl.fi

Johanna Puhakka
 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta