Hyppää pääsisältöön
Kuva
Laukaan Saraakallion tappisarvinen hirvi. Kuva Pekka Kivikäs, 2000.
  • Keski-Suomen museo toimii alueellisena vastuumuseona yhdessä Jyväskylän taidemuseon kanssa. Keski-Suomen museo vastaa museotoiminnan edistämisestä alueella sekä kulttuuriympäristötehtävästä.

Tiesitkö, että KeMu tekee myös arkeologiaan liittyvää tutkimusta? Kyllä näin on! Museon tavoitteena on suojella alueellaan kaikkia arkeologisia aikakausia aina jääkauden jälkeisestä kivikaudesta historialliselle ajalle saakka. Tällä hetkellä KeMun arkeologin suurennuslasi on kohdistunut erityisesti Keski-Suomen alueen rautakauteen ja keskiaikaan.

Kaikki Keski-Suomesta löytyneet arkeologiset esinelöydöt ja kohteet kertovat menneisyyden ihmisen elämästä täällä. Pidetäänhän yhdessä huolta niiden säilymisestä? Tulevat sukupolvetkin olisivat tästä mielissään.

Tiedot maakunnan muinaisjäännöksistä löydät valtakunnallisesta muinaisjäännösrekisteristä

Asiantuntijapalvelut

Askarruttaako sinua jokin kysymys, joka koskee arkeologisia kohteita ja löytöjä? Tai oletko peräti löytänyt maasta vanhan esineen tai rakennelman? Voit ottaa yhteyden KeMun arkeologiin sähköpostitse. Hän auttaa asiassa mielellään.

Museo antaa neuvoja ja ohjeita asianmukaisista menettelyistä silloin, kun muinaisjäännösalueelle tai sen läheisyyteen on suunnitteilla kaavoitusta, vesihuolto- tai tietöitä, metsänhoitoa tai mitä tahansa muuta maankäyttöä. 

Keski-Suomen museon maksullisiin arkeologisiin asiantuntijapalveluihin kuuluu muun muassa inventoinnit, kaivaukset, esineiden rekonstruktiot ja isommatkin menneisyyden ennallistukset yrityksille, yhteisöille ja kunnille. 

Ilmoita muinaisjäännöksestä

Jos olet havainnut mahdollisen muinaisjäännöksen tai löytänyt erikoisen vanhan esineen maasta jossakin Keski-Suomen kunnassa, ilmoitathan siitä Keski-Suomen museoon. 

Tässä vinkkejä ennen yhteydenottoa:

  • Kuva esine- tai rakennelmalöydöstä olisi hieno asia!
  • Karttaluonnos esineen tai rakennelman löytöpaikasta esim. Maanmittauslaitoksen karttapaikka -palvelun kautta auttaa paljon.
  • Jätä kohde rauhassa odottamaan arkeologin käyntiä, sillä kiinteät muinaisjäännökset ovat rauhoitettuja Muinaismuistolailla 295/1963.
  • Mukavaa olisi, jos voisit tulla mukaan opastamaan häntä paikalle.
  • Voit toimia edellä mainitulla tavalla myös vedenalaisen löydön suhteen.

Kemun arkeologi

Miikka Kumpulainen
amanuenssi, arkeologia
kulttuuriympäristön hoito
muinaisjäännösten suojelu
kaavoitusasiat
neuvonta
avustusasiat
arkeologinen tutkimus
p. 050 401 6351
miikka.kumpulainen[at]jyvaskyla.fi

Keski-Suomen museon arkeologian ja rakennustutkimuksen puhelinsoittoajat tiistaisin klo 13-16 ja torstaisin klo 9-11:30. Muina aikoina palvelemme sähköpostilla.
 

Muinaisjäännösten hoidon avustukset

Muinaisjäännösten hoidon avustusten myöntäminen on Museoviraston vastuulla. Keski-Suomen museo toimii alueensa avustusten valvojana. 

Lisätietoja arkeologisten kohteiden hoidon avustusten hakemisesta löytyy Museoviraston kotisivuilta.