Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapset leikkimässä tynnyreissä 1920-luvulla. Kuva: Torsten Åström, KeMu. Kuva Torsten Åström
Pääsisältö

Tervetuloa museoretkelle KeMuun, Aalto2-museokeskukseen! 

Keskisuomalaisuutta etsimässä – pysyvä näyttely

KeMun pysyvä näyttely Keskisuomalaisuutta etsimässä kutsuu ikimuistoiselle tutkimusmatkalle keskisuomalaisuuteen. Laaja näyttely ulottuu kivikaudesta aina 2000-luvulle saakka ja tarjoaa näin vuosituhansien mittaisen katsauksen Keski-Suomen ja samalla myös Suomen historiaan. Näyttelyssä tutkitaan, mitä keskisuomalaisuus ja keskisuomalainen kulttuuriperintö oikein ovat. Samalla se innostaa kävijää pohtimaan myös omaa kulttuuriperintöään.

Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely on suunniteltu erityisesti koululaisia ja opiskelijoita ajatellen, ja siinä on huomioitu perus- ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmat. Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä voi hyödyntää monipuolisesti opetuksessa esimerkiksi tilaamalla opastetun kierroksen meneillään olevan historian kurssin teemoista. Historian lisäksi näyttelystä voi ammentaa muun muassa luontoon, maisemaan ja kansanperinteeseen liittyviä teemakierroksia. Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely sisältää myös paljon pedagogisia toiminnallisia osioita: siellä voi mm. kokeilla kalliomaalauksen tekoa nykytekniikalla, istahtaa kansakoulun pulpettiin tai hypätä ralliauton rattiin!


Tilattavat työpajat

Eläinten askeleet
Kenelle: viskarit, eskarit ja 1.-2.-luokat 
Ryhmäkoko: 1 ryhmä/luokka kerrallaan
Työpajan kesto n. 1,5 h.

Millaiset ovat hirven askeleet, entäpä miten liikkuu notkea ja äänetön kissa? Työpajassa tutustutaan Keskisuomalaisuutta etsimässä –näyttelyyn eläinten askelin ja valmistetaan oma eläin. Työpajan aluksi kierretään näyttelyä yhdessä, etsitään sieltä erilaisia eläimiä ja pohditaan, millaisin askelin eläimet liikkuvat. Samalla kuullaan hauskoja tarinoita entisajan elämästä Keski-Suomessa. Eläinaiheisen kierroksen päätteeksi siirrytään puuhatila Nappulaan, jossa valmistetaan askartelumassasta oma eläinhahmo.
 

Monenlaiset materiaalit
Kenelle: 4.-6.-luokat
Ryhmäkoko: 1 luokka kerrallaan
Työpajan kesto n. 1,5 h.

Mistä aineesta kivikauden keskisuomalainen valmisti astiansa? Entä mistä materiaaleista tehdyillä leluilla lapset ovat leikkineet eri aikoina? Näitä pohditaan koululaisille suunnatussa Monenlaiset materiaalit -työpajassa. Työpaja alkaa lyhyellä opastetulla kierroksella, jossa tutkitaan Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä materiaalien näkökulmasta ja pohditaan muun muassa, milloin muovilelut syrjäyttivät puiset lelut ja mistä materiaalista on tehty muinainen kampakeraaminen ruukku. Työpaja-osiossa valmistetaan oma ruukku askartelumassasta sekä kierrätysmuovi-esine. Työpajan sisällöt sopivat hyvin esimerkiksi historian, ympäristöopin ja kuvataiteen teemoihin.

Tervetuloa KeMun työpajoihin tekemään ja kokemaan yhdessä!


Viikkien Kompassi-museoretket

Jyväskylän kaupungin viidesluokkalaiset vierailevat KeMussa vuosittain tutustumassa keskisuomalaiseen kulttuuriperintöön. Käynnit ovat osa Jyväskylän perusopetuksen kulttuuriopetussuunnitelma Kompassia.

Kompassi-museoretket syksyllä 2024

Jyväskylän kaupungin viidensien luokkien OPS!-museoretkellä oppilas tutustuu monipuolisesti Keski-Suomen alueen esihistoriaan ja historiaan. Retken aikana pohditaan, miten ensimmäiset keskisuomalaiset ihmiset elivät, tutustutaan Jyväskylän historiaan ja päästään kokeilemaan, miten nykytekniikka mahdollistaa eläytymisen historian eri vaiheisiin.

Tavoitteena on, että viikit viihtyvät aikamatkalla Keski-Suomen historiaan ja samalla huomaavat, miten historian jäljet näkyvät vielä tänäkin päivänä omassa lähiympäristössä.

Syksyllä kemuilevat ne viikkiluokat, jotka saapuvat museolle pyörillä yksi luokkaa kerrallaan. Mukaan vain lyijykynät ja iloinen mieli! KeMulaiset lähettävät ennakko-ohjeistuksen opettajalle noin kaksi viikkoa ennen vierailua.

Käyntien ajankohta 13.8.-31.10.2024.

Ilmoittautuminen kevään käynneille alkaa 30.7.2024. 

Alasivu

Ajankohtaista

Viikkien syksyn Kompassi-museoretkien ilmoittautuminen alkaa 30.7.2024. 

Käyntien ajankohta 13.8.-31.10.2024.

Varaukset ja tiedustelut:

[email protected]

Museovierailut, työpajat ja opastetut kierrokset ovat Keski-Suomen alueen opiskelija-, koululais- ja päiväkotiryhmille ilmaisia Keski-Suomen museon puolella oleviin näyttelyihin.

Teethän varauksen hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.