Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapset leikkimässä tynnyreissä 1920-luvulla. Kuva: Torsten Åström, KeMu. Kuva Torsten Åström
Pääsisältö

Tervetuloa museoretkelle KeMuun! Syyskauden 2023 päiväkodeille, kouluille ja muille oppilaitoksille suunnattu ohjelma pitää sisällään muun muassa saunakulttuuria, maailmanperintöä, opastettuja kierroksia, työpajoja sekä jouluista tekemistä puuhatila Nappulassa. Tarkan ohjelman löydät alta.


Keskisuomalaisuutta etsimässä – pysyvä näyttely

Kenelle: Päiväkodit, alakoulut, yläkoulut, lukiot ja muut opiskelijaryhmät
Ajankohta: Jatkuvasti tilattavissa

KeMun pysyvä näyttely Keskisuomalaisuutta etsimässä kutsuu ikimuistoiselle tutkimusmatkalle keskisuomalaisuuteen. Laaja näyttely ulottuu kivikaudesta aina 2000-luvulle saakka ja tarjoaa näin vuosituhansien mittaisen katsauksen Keski-Suomen ja samalla myös Suomen historiaan. Näyttelyssä tutkitaan, mitä keskisuomalaisuus ja keskisuomalainen kulttuuriperintö oikein ovat. Samalla se innostaa kävijää pohtimaan myös omaa kulttuuriperintöään.

Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely on suunniteltu erityisesti koululaisia ja opiskelijoita ajatellen, ja siinä on huomioitu perus- ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmat. Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä voi hyödyntää monipuolisesti opetuksessa esimerkiksi tilaamalla opastetun kierroksen meneillään olevan historian kurssin teemoista. Historian lisäksi näyttelystä voi ammentaa muun muassa luontoon, maisemaan ja kansanperinteeseen liittyviä teemakierroksia. Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely sisältää myös paljon pedagogisia toiminnallisia osioita: siellä voi mm. kokeilla kalliomaalauksen tekoa nykytekniikalla, istahtaa kansakoulun pulpettiin tai hypätä ralliauton rattiin!


Ihmisen jäljet – maailmanperintöä: Suomalainen saunakulttuuri

Kenelle: Päiväkodit, alakoulut, yläkoulut, lukiot ja muut opiskelijaryhmät
Ajankohta: Jatkuvasti tilattavissa (21.1.2024 saakka)

Suomalainen saunakulttuuri -näyttelyssä pohditaan, mikä on suomalaisen saunan salaisuus, sen vuosituhannen kestänyt taika. Näyttelyssä tutustutaan muun muassa saunan historiaan, löylyn henkeen sekä uskomuksiin saunatontusta. Suomalainen saunakulttuuri -näyttelyä voi hyödyntää monella tavalla opetuksessa ja se sopii hyvin eri luokka-asteille. Se soveltuu esimerkiksi historian oppitunnin teemaksi, mutta myös muihin oppiaineisiin, koska se käsittelee useista eri näkökulmista käsin monille tuttua tapakulttuuria. Näyttelyyn voi varata ryhmän tarpeisiin räätälöidyn 30 minuutin opastetun kierroksen ja se sopii hyvin myös omatoimisiin vierailuihin. Näyttelyyn on laadittu pedagoginen materiaali, jota voi hyödyntää käynnin yhteydessä. Lisäksi KeMun puuhatila Nappulassa on esillä saunateemaan liittyvää tekemistä, jonka voi yhdistää niin opastetun kuin omatoimisenkin näyttelykierroksen yhteyteen mukavaksi toiminnalliseksi osioksi.


Ihmisen jäljet – maailmanperintöä: Suomi ja maailma

Kenelle: Yläkoulut, lukiot ja muut opiskelijaryhmät
Ajankohta: Jatkuvasti tilattavissa (7.1.2024 saakka)

Suomi ja maailma -näyttelyssä esitellään Suomen seitsemän maailmanperintökohteita ja niiden rinnalla eri puolilta maailmaa löytyviä vastaavia kohteita. Näyttely sopii erinomaisesti yläkoulu- ja lukioryhmille, ja sen avulla voidaan pohtia muun muassa kulttuuriperintöön, ympäristöön ja niiden suojeluun liittyviä teemoja.  Näyttelyyn voi varata 30 minuutin opastetun kierroksen ja se soveltuu hyvin myös omatoimisiin vierailuihin. Näyttelyyn on laadittu pedagoginen materiaali, jota voi hyödyntää käynnin yhteydessä.

Ryhmät voivat myös halutessaan varata opastetut kierrokset molempiin näyttelyihin (30 min. + 30 min.), jolloin KeMun amanuenssin johdattelemana tutustutaan sekä Suomalainen saunakulttuuri- että Suomi ja maailma -näyttelyihin.


Saunatontun pieni joulu – entisajan joulutunnelmaa

Kenelle: Päiväkodit ja alakoulut
Ajankohta: Viikot 47-50
Kesto: n. 1-1,5 h
Huom. syksyn 2023 ajat täynnä!

Joulua edeltävinä viikkoina KeMu kutsuu virittäytymään vanhan ajan joulutunnelmaan! Museovierailun aikana kurkistetaan Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyn savusaunaan ja kuullaan tarinoita entisajan joulusaunasta. Lisäksi hiljennytään saunatontun tunnelmallisessa lukuhetkessä, jonka jälkeen valmistetaan puuhatila Nappulassa vanhan ajan kuusenkoriste kotiin viemisiksi.


Tilattavat työpajat

Eläinten askeleet

Kenelle: Viskarit, eskarit sekä 1.-2.-luokat
Ryhmäkoko: 1 luokka/ryhmä kerrallaan
Työpajan kesto n. 1,5 h.
Ajankohta: Jatkuvasti tilattavissa (varaukset mielellään 2 viikkoa ennen toivottua ajankohtaa)
Huom. syksyn 2023 ajat täynnä!

Millaiset ovat hirven askeleet, entäpä miten liikkuu notkea ja äänetön kissa? Työpajassa tutustutaan Keskisuomalaisuutta etsimässä –näyttelyyn eläinten askelin ja valmistetaan oma eläin. Työpajan aluksi kierretään näyttelyä yhdessä, etsitään sieltä erilaisia eläimiä ja pohditaan, millaisin askelin eläimet liikkuvat. Samalla kuullaan hauskoja tarinoita entisajan elämästä Keski-Suomessa. Eläinaiheisen kierroksen päätteeksi siirrytään puuhatila Nappulaan, jossa valmistetaan askartelumassasta oma eläinhahmo.

 

Monenlaiset materiaalit

Kenelle: 4.-6.-luokat
Ryhmäkoko: 1 luokka kerrallaan
Työpajan kesto n. 1,5 h.
Ajankohta: Jatkuvasti tilattavissa (varaukset mielellään 2 viikkoa ennen toivottua ajankohtaa)
Huom. syksyn 2023 ajat täynnä!

Mistä aineesta kivikauden keskisuomalainen valmisti astiansa? Entä mistä materiaaleista tehdyillä leluilla lapset ovat leikkineet eri aikoina? Näitä pohditaan koululaisille suunnatussa Monenlaiset materiaalit -työpajassa. Työpaja alkaa lyhyellä opastetulla kierroksella, jossa tutkitaan Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä materiaalien näkökulmasta ja pohditaan muun muassa, milloin muovilelut syrjäyttivät puiset lelut ja mistä materiaalista on tehty muinainen kampakeraaminen ruukku. Työpaja-osiossa valmistetaan oma ruukku askartelumassasta sekä kierrätysmuovi-esine. Työpajan sisällöt sopivat hyvin esimerkiksi historian, ympäristöopin ja kuvataiteen teemoihin.

Alasivu

Varaukset ja tiedustelut:

p. 044 790 9827 (ti-to klo 8.30-10)
info@aalto2.museum

Museovierailut, työpajat ja opastetut kierrokset ovat Keski-Suomen alueen opiskelija-, koululais- ja päiväkotiryhmille ilmaisia.

Teethän varauksen hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.