Hyppää pääsisältöön
Kuva
Oranssi 1960-luvun linja-auto talvella.

Unisexiä ja väriteeveetä
Värien kertomaa 1960-1970-luvuilta
2.10.2021-9.1.2022

Unisexiä ja väriteeveetä -näyttelyssä kurkataan värien kautta 1960-1970-lukujen visuaaliseen maailmaan. Nuo vuosikymmenet olivat iloisen värikkäitä, mutta sisälsivät myös ruosteen sävyjä, harmaata ja mustaa. Vahvat värit näkyivät niin taiteessa, muotoilussa, vaatemuodissa kuin arkkitehtuurissakin. 

1960-luvulla suosituimpia värisävyjä olivat erilaiset vihreät ja oranssit, punaiset, musta sekä valkoinen. Kotimaamme uuden hyvinvointivaltion estetiikkaa kuvasti myös vuosikymmenen lopulla kehittynyt marimekkolainen unisex-muoti, joka tarjosi samanlaisia vaatteita lapsille ja aikuisille.

Seuraavan vuosikymmenen visuaalisesta maailmasta nousevat mielikuviin usein muun muassa suurikuvioiset tapetit, leveälahkeiset housut, raitapaidat, hernesopan väriset kokolattiamatot sekä keltaiset keittiön lastulevyovet. Tuolloin käytettiin myös reilusti ruskeaa ja betonin harmaata. Valokuvauksessa ja mainoksissa siirryttiin mustavalkoisesta värilliseen maailmaan, eikä väriteeveenkään Suomen valloituksen alkaminen ollut enää estettävissä.