Arktisia unelmia

Arktisia unelmia
30.1.-21.3.2021
 

Arktisia unelmia -näyttely avaa kiinnostavia näkymiä pohjoiseen matkailuun ja arkkitehtuurin 1930–50-luvun Suomessa. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi kotimaan matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä. 

Näyttelyn pääosassa ovat arkkitehtuurin ja matkailun suhde Lapin maisemiin ja paikalliseen kulttuuriin. Siinä missä funktionalistiset hotellit viestivät moderniutta ja kansainvälisyyttä, hirsirakenteiset matkailu- ja retkeilymajat huokuivat talonpoikaiskulttuuria ja kansallisromantiikkaa. Suomen Matkailijayhdistys, valtio ja sen omistama Alkoholiliike pestasivat lahjakkaita arkkitehteja, sisustusarkkitehteja ja muotoilijoita suunnittelemaan matkailurakennuksia ja niiden interiöörejä. Joistakin rakennuksista tuli nähtävyyksiä itsessään ja ne saivat myös kansainvälistä huomiota.  

Näyttelyn kuraattorin Harri Hautajärven mukaan ”Lapin matkailua luotiin ja markkinoitiin maisemilla ja arkkitehtuurilla. Matkailurakennuksista tuli parhaimmillaan kokonaistaideteoksia ja itsessään nähtävyyksiä. Lappiin suunnitellut varhaiset matkailurakennukset muistuttavat ajasta, jolloin matkailun yllä oli vielä hohdetta ja arktista romantiikkaa.”

Keski-Suomen museon tuotantona näyttelyssä on esillä Hotelli Pallaksen aulatilojen huonekaluja vastaavia tyyppihuonekaluja sekä esimerkkejä Hotelli Laajavuoren hotellihuoneen kalustuksesta. Nämä alkuperäistä sisustusta mukailevat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemat kalusteet ovat Alvar Aalto -museon kokoelmista. 
 
Arkkitehtuurimuseon tuottama kiertonäyttely pohjautuu näyttelyn kuraattorin arkkitehti ja tekniikan tohtori Harri Hautajärven väitöskirjaan: Autiotuvista lomakaupunkeihin. Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Näyttelyn suunnittelusta vastaa näyttelymestari, arkkitehti Timo Vikkula.