Hyppää pääsisältöön
Kuva
Aino Kajaniemi, Understanding, 2019. Kuva: Aino Kajaniemi. Kuva Aino Kajaniemi

ARTAPESTRY6

Kansainvälistä tekstiilitaidetta

4.6.–4.9.2022

Kansainvälinen ARTAPESTRY6 -näyttely tuo Keski-Suomen museoon näyttävää nykyajan tekstiilitaidetta eri puolilta Eurooppaa. Kuvakudokset ovat näyttävimmillään kuin kolmiulotteisia maalauksia, taidokkaita piirroksia ja tilataideteoksia. Ne vangitsevat katseen ja kutsuvat tutkimaan kokonaisuuteen piiloutuvia yksityiskohtia.

Kuvakudosten eli gobeliinien historia ulottuu aina keskiajalle, jolloin ne toimivat lämpöä eristävänä materiaalina kylmyyttä hohkaavien kotien seinillä. Keskeisen näkyvyyden vuoksi niihin kudottiin tarinallisia kuvia ja uskonnollisia oppeja. Nykyään kuvakudostekniikan taitavien ammattilaisten määrä on harvenemaan päin. European Tapestry Forum perustettiin 2001 vahvistamaan kuvakudosten asemaa ja näkyvyyttä kuvataiteessa sekä kannustamaan uusia taiteilijoita tämän ilmaisutavan pariin. 

Vuonna 2021 Tanskassa ja Ruotsissa esillä ollut ARTAPESTRY6 esittelee teoksia lähes 40 taiteilijalta 16 eri maasta. Näyttelyn tuottaa European Tapestry Forum (ETF).

Näyttelyn yhteydessä KeMussa järjestetään monenlaista oheisohjelmaa. Kesän aikana luvassa on muun muassa yleisöopastuksia sekä taiteilijatapaaminen. Puuhatila Nappulassa (2. krs.) on mahdollisuus kokeilla pystykangaspuilla kutomista myös itse.

Lisätietoa ARTAPESTRY6-näyttelyn oheisohjelmasta löydät Keski-Suomen museon tapahtumakalenterista.