Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-Suomen museo ja käsityöläiskodit vuonna 1961

Pysyvä näyttely

Keskisuomalaisuutta etsimässä

Mitä ihmettä on se keskisuomalaisuus? KeMun uudessa pysyvässä näyttelyssä ollaan keskisuomalaisuuden jäljillä aina esihistoriasta vuoteen 2000. Näyttely pohtii ja esittelee keskisuomalaisen ihmisen elämää eri vuosituhansina, -satoina ja -kymmeninä. Näyttelystä löytyy monipuolisesti katsomista, kuunneltavaa ja tekemistä kaiken ikäisille. Entäpä löydätkö vastauksen kysymykseen mitä on keskisuomalaisuus?

Vaihtuvat näyttelyt 2021

Unisexiä ja väriteeveetä
Värien kertomaa 1960-1970-luvuilta
2.10.2021-9.1.2022

Näyttelyssä kurkataan värien kautta 1960-1970-lukujen visuaaliseen ympäristöön. Nuo vuosikymmenet olivat iloisen värikkäitä, mutta sisälsivät myös ruosteen sävyjä, harmaata ja mustaa. Miten värit näkyivät aikakauden muodissa, muotoilussa, taiteessa, sisustuksessa tai arkkitehtuurissa? Ja mitä ne kertovat? Näyttely on osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemasyksyä.

Rakenteet
Liisa Pesosen öljyvärimaalauksia
30.10.2021-23.1.2022

Liisa Pesosen näyttelyn teemana on muisti. Hänen kiinnekohtansa Jyväskylään liittyvät vahvasti rakennuksiin ja arkkitehtuuriin, kuten Jussi Paatelan suunnittelemaan ns. Mikron asuintaloon ja Alvar Aallon suunnittelemiin Jyväskylän työväentaloon sekä Jyväskylän yliopiston kampusalueeseen. Taiteilijaa kiinnostaa pohtia, kuinka rakennettu ympäristö vaikuttaa mielen rakenteisiin. Millaisia muistijälkiä siitä jää? Ei ainoastaan visuaalisina jälkinä, vaan myös kehollisesti elettyinä kokemuksina.

Vaihtuvat näyttelyt 2022

Suisto
Samuli Heimosen maalauksia
22.1.-20.3.2022

Jyväskyläläinen Samuli Heimonen kertoo kartoittavansa teoksissaan matkaa kohti tavoittamatonta alkukuvaa. Taiteilijan mielestä maalaaminen on muistamista ja unohdetun löytämistä. Hänen sadunkaltaiset ja vertauskuvia täynnä olevat maalauksensa sijoittuvat menneeseen myyttiseen aikaan ja tilaan. Teokset sisältävät vahvaa symboliikkaa, mutta tulkinta jää katsojalle. Heimosen mytologisessa maailmassa eläimet ovat tärkeitä. Ne toimivat välittäjinä tunnetun ja tuntemattoman välillä.

Samuli Heimosen Suisto-näyttely luo katsauksen hänen viime vuosiensa tuotantoon ja teoksissa käsiteltyihin teemoihin. Suisto viittaa kasvavaan alueeseen, jonne virta on kuljettanut teosten useat eri teemat ja aiheet. Heimonen esittelee näyttelyssä temaattisia kaaria viime vuosilta ja kertoo miten teokset kytkeytyvät toisiinsa, vaikka ne päällisin puolin näyttävätkin toisistaan poikkeavilta. Heimosen taiteelle tunnusomaisten susihahmojen ohella näyttelyn teoksissa esiintyy muun muassa tiikereitä, hevosia, koiria ja pupuja. Eläinhahmojen lisäksi Suisto-näyttelyssä on mukana luonnoksia Petäjäveden uuden kirkon lehterien maalauksista. Niiden ideointi käynnistyi vuonna 2016 ja lopulliset maalaukset syntyivät vuosina 2019–2020.

Nuoriso pyörien päällä
Moottoripyöriä ja muistoja 1960-1980-luvuilta
5.2.-8.5.2022

Näyttelyssä keskitytään nuorisomoottoripyöräilyn 1960-luvulla alkaneeseen ajanjaksoon. Tuolloin Suomi autoistui ja nuoriso hankki yhä tehokkaampia moottoripyöriä. Kuusitoistavuotias sai hankkia moottoripyöräkortin, jolla oli lupa ajaa minkä kokoista moottoripyörää tahansa, kunnes ns. kevarikortti tuli pakolliseksi. Näyttelyssä on esillä ”entisten nuorten” muutamia moottoripyöriä sekä lukuisia kuvia ja tekstejä heidän moottoripyörämuistoistaan. 

Edellisen kerran Keski-Suomen museossa oli moottoripyöränäyttely vuonna 1985 moottoripyörän täyttäessä sata vuotta. Näyttely kertoi maakunnan moottoripyöräilyn kehityksestä.

Vapun käsialoja
Vappu Heiskan elämää ja taidetta
2.4.-22.5.2022

Vapun käsialoja -näyttely avaa kuvataiteilija Vappu Heiskan (1921-1993) elämän vaiheita lapsuudesta kuvaamataiteen opettajaksi ja taiteilijaksi. Pääosassa näyttelyssä on hänen taiteensa: hiili-, tussi- ja pastellityöt, materiaalisommitelmat sekä litografiat.