Näyttelykalenteri

Pysyvä näyttely

Mitä ihmettä on se keskisuomalaisuus? KeMun uudessa pysyvässä näyttelyssä ollaan keskisuomalaisuuden jäljillä aina esihistoriasta vuoteen 2000. Näyttely pohtii ja esittelee keskisuomalaisen ihmisen elämää eri vuosituhansina, -satoina ja -kymmeninä. Näytelystä löytyy monipuolisesti katsomista, kuunneltavaa ja tekemistä kaiken ikäisille. Entäpä löydätkö vastauksen kysymykseen mitä on keskisuomalaisuus? 
 

Vaihtuvat näyttelyt 2021

 
 
16.1.-5.4.
3. aalto -näyttely tarjoaa hetkellisen katsauksen tähän päivään ja kertoo lähestyvästä muutoksesta. Näyttelyyn valitut teokset muodostavat omia kokonaisuuksiaan. Taiteilijat luovat ajallisia heijasteita niin tulevaan kuin menneeseen ja asettavat siten nykyhetken murrokseen. Teoksista välittyvä murroksen ajankohtaisuus liittyy luontosuhteeseen, kulutukseen ja yhteiskunnan rakenteisiin samalla kun ne nostavat esiin keskeisiä kysymyksiä ihmisyydestä. Taiteilijoiden tarjoama alueellinen näkökulma onkin siten hyvin universaalia. 
 
 
 
30.1.-21.3.

Arktisia unelmia -näyttely avaa kiinnostavia näkymiä pohjoiseen matkailuum ja arkkitehtuurin 1930–50-luvun Suomessa. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi kotimaan matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä. 

Keski-Suomen museon tuotantona näyttelyssä on esillä Hotelli Pallaksen aulatilojen huonekaluja vastaavia tyyppihuonekaluja sekä esimerkkejä Hotelli Laajavuoren hotellihuoneen kalustuksesta. Nämä alkuperäistä sisustusta mukailevat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemat kalusteet ovat Alvar Aalto -museon kokoelmista. 
 
Arkkitehtuurimuseon tuottama kiertonäyttely pohjautuu näyttelyn kuraattorin arkkitehti ja tekniikan tohtori Harri Hautajärven väitöskirjaan: Autiotuvista lomakaupunkeihin. Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Näyttelyn suunnittelusta vastaa näyttelymestari, arkkitehti Timo Vikkula. 
 

Kenen luonto?
Keski-Suomi 

26.3.-16.5.
Näyttely on keskisuomalaisten luontokuvaajien ja valokuvataiteilijoiden teoksista muodostuva kokonaisuus, joka nostaa esiin luonnon moniääniset merkitykset ja kestävän tavan katsoa ja kokea luonto. Näyttelyyn valitut valokuvaajat ovat: Mikko Auerniitty, Ville Bräysy, Iiro Immonen, Maria Kärkkäinen, Heli Mannisenmäki, Mika Nykänen, Anssi Ruuska. Näyttelyn kuraattorit ovat valokuvataiteilijat Antti Hintsa ja Tiina Palola.

Kenen luonto? -näyttely on osa kolmivuotista Taiteen edistämiskeskuksen yhteistyöhanketta. Hanke on esillä samanaikaisesti Keski-Suomen museon lisäksi Jyväskylän taidemuseossa ja Galleria Ratamossa eri teemaisilla
näyttelyillä.

Kissaleidit
Päivi Meriläisen maalauksia

17.4.-30.5.
Näyttelyssä on esillä Päivi Meriläisen maalaamia muotokuvia tapaamistaan kissoista ja kissaleideistä. Hän on tyttärensä kanssa käynyt kissojen kasvattajakursseja ja osallistunut kissanäyttelyihin ympäri Suomea. ”Kissaharrastus on naisvaltainen ala, ja harrastus on hyvin intohimoista. Kissaleidit näyttelyni on kunnianosoitus kaikille upeille kissaleideille ja komeille kissoille,” kertoo Meriläinen.