Hyppää pääsisältöön
Kuva
Yleisöä näyttelytilassa katsomassa tanssiesitystä

Kesäkuu

Ryijykioski

To 17.6. klo 14-17

Torstaina 17.6. Keski-Suomen museon 4. kerroksen luentosalissa järjestetään Ryijykioski, johon voi poiketa matalalla kynnyksellä kysymään ryijyistä, niiden malleista ja suunnittelijoista sekä hoidosta ja säilytyksestä. Ryijyjen mallien tunnistamista varten on mukana hyvä olla kuva ryijystä. Ryijykioski tarjoaa myös mahdollisuuden jakaa ryijyihin liittyviä ajatuksia ja kokemuksia asiantuntijoiden kanssa. Paikalla ovat Suomen Käsityön museon tietopalvelujen amanuenssi Sari Jantunen ja Konservointikeskuksen johtava konservaattori Anne Vesanto.

Ryijykioskin järjestävät yhteistyössä Keski-Suomen museo ja Suomen käsityön museo, ja siihen on vapaa pääsy. 
Tapahtuma on osa Sydämiä, ruutuja ja tulppaaneja - 1700-1800-lukujen kansanomaisia ryijyjä -näyttelyn ohjelmaa. Näyttely on esillä KeMussa 12.6.-19.9.2021.

Keräilijätapaaminen: Tuomas Sopanen

La 19.6. klo 14

Lauantaina 19.6. klo 14 professori emeritus Tuomas Sopanen on tavattavissa Sydämiä, ruutuja ja tulppaaneja -näyttelyssä ja kertomassa näyttelyssä esillä olevista ryijyistä. Ryijy on ollut Suomessa merkittävä käyttötekstiili, jonka käyttötavat ovat mukautuneet eri aikojen tarpeisiin: vene- ja makuupeitosta päiväpeitoksi, hääryijyksi, rekipeitteeksi ja lopulta seinien koristeeksi. Sydämiä, ruutuja ja tulppaaneja -näyttelyssä tutustutaan suomalaisiin 1700- ja 1800-lukujen kansanomaisiin ryijyihin ja eri ryijytyyppien sisällä tapahtuneisiin muutoksiin. Näyttelyn ryijyistä pääosa on professori emeritus Tuomas Sopasen kokoelmasta, mutta myös Keski-Suomen museon omasta ryijykokoelmasta nähdään näyttelyssä otos. Näyttely on esillä KeMussa 12.6.-19.9.2021.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Muistathan turvavälit ja maskisuosituksen.

 

Syyskuu

Opastettu kierros: Arkkitehtuurin kohokohtia Keski-Suomen museossa

Ti 7.9. klo 16.30

Tervetuloa tutustumaan Keski-Suomen museon arkkitehtuuriin! Opastetulla kierroksella Alvar Aalto -säätiön yliarkkitehti Jonas Malmberg kertoo museorakennuksen arkkitehtuurin highlighteista ja historiasta. Kierroksella kerrottaan myös Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon yhdistävästä museokeskushankkeesta. Miten uusi ja vanha arkkitehtuuri kohtaavat tulevassa museokeskuksessa. 

Tälle Euroopan kulttuuriympäristöpäivien maksuttomalle kierrokselle mahtuu mukaan 15 henkilöä.

Tapahtumaan tulee ilmoittautua: ksmuseo.info@jyvaskyla.fi tai puh. 014 2664346.
Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Arkkitehtuurikävely: Historian kerroksia

Ke 8.9. klo 16.30
Lähtö Jyväskylän kaupunginkirkon edestä

Tervetuloa aikamatkalle! Kuljetaan Jyväskylän keskustakortteleiden arkkitehtuurihistorian halki, tutustutaan tyylisuuntiin ja arkkitehtien aivoituksiin. Kierrosta vetävät keskustellen Alvar Aalto -museon näyttelyintendentti Mari Murtoniemi ja Keski-Suomen museon amanuenssi Nina Moilanen.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaan kuuluva kierros alkaa kaupunginkirkon pääoven edestä. Kierrokselle mahtuu mukaan 20 henkilöä.

Maksuttomalle kierrokselle tulee ilmoittautua: museum@alvaraalto.fi tai puh. 040 135 6210.

Taiteilijatapaaminen: Päivi Reiman
Kotiseudun, maiseman ja osallisuuden merkitys taiteilijaidentiteetin synnyssä

Su 12.9. klo 14-15.30

Tervetuloa tapaamaan taiteilija Päivi Reimania su 12.9. klo 14 Keski-Suomen museoon! Näyttelyssään Sinne ja takaisin – maisemassa vaeltaja Reiman ottaa kantaa omien juurien säilyttämisen puolesta maailmassa, jossa moni on joutunut lähtemään syystä tai toisesta kauas synnyinseuduiltaan. 

Abstrakteista maalauksista koostuva näyttely on hyvin henkilökohtainen. Reiman muutti Keski-Suomesta Ruotsiin jo alakouluikäisenä ja on myöhemmin asunut sekä Suomessa että ulkomailla. Paluu Keski-Suomeen tapahtui 20 vuotta sitten ja vaikutti hänen taiteensa kuvastoon juuri maisemallisuuden ja mielen sisäisen maiseman tulkinnan tarpeen kautta. Taiteilija tunnisti itsensä maisemassa, ja tästä kokemuksesta tuli olennainen osa hänen taiteilijan identiteettiään.

Tapahtuma on maksuton ja osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.
Muistathan kasvomaskin ja turvavälit.

Kulttuurineuvola Keski-Suomen museossa - Nalle kertoo!

Ke 15.9. klo 17-19 

Syksyn ensimmäinen kulttuuriteemainen perhevalmennusilta järjestetään Keski-Suomen museolla teemalla "Nalle kertoo". Illan aikana luvassa on tietoa taiteesta ja kulttuurista osana lapsen hyvää kasvua ja perheiden varhaista vuorovaikutusta, käytännön vinkkejä ja infoa lastenkulttuurista, loruttelutuokio Nallen kanssa sekä tutustuminen Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyyn vauvaperheen näkökulmasta. Tarjolla on myös kahvia/teetä ja pientä purtavaa.

Kulttuuriteemaiset perhevalmennusillat on suunnattu ensimmäistä lastaan odottaville perheille ja uusille vauvaperheille – tähän perhevalmennukseen voi tulla siis myös vauvan kanssa. 

Ilmoittautuminen 10.9. mennessä (ilmoittautuminen avautuu 4.8.)
Katso lisätietoa Neuvoloiden sivulta.
 

Lokakuu

Vanhusten viikko: KeMu kutsuu etsimään keskisuomalaisuutta!

Ti-pe 5.-8.10. klo 11-18

Elämyksiä, nostalgiaa, yhteistä tekemistä ja oivalluksia. Keski-Suomen museon pysyvässä Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä ollaan keskisuomalaisuuden jäljillä aina esihistoriasta vuoteen 2000. Runsailla esineillä, valokuvilla, tarinoilla ja toiminnalla ryyditetty näyttely tarjoaa oivan mahdollisuuden löytää juurensa, lähteä nostalgiselle matkalle nuoruusvuosiin tai viettää hauska hetki yhdessä lastenlasten kanssa. 

Vanhustenviikon kunniaksi KeMu tarjoaa eläkeläiskortilla ilmaisen sisäänpääsyn museoon. Lämpimästi tervetuloa!

Luento: Kaunis Koti – Kotien sisätiloja 1960-luvulta ja 1970-luvulta  

To 14.10. klo 16.30
Keski-Suomen museon auditorio, luentoa mahdollisuus seurata myös etänä KeMun YouTube -kanavalla

Keski-Suomen museon rakennustutkija Saija Silen tarjoaa välähdyksiä 1960- ja 1970-lukujen kotien seinien sisäpuolelle. Haluaisitko kenties kuulla, millaisissa asunnoissa asuttiin ja kuinka modernit mukavuudet helpottivat elämää, entäpä mitkä olivat tuolloin suosittuja sisäpintojen materiaaleja? Tule kuulemaan keittiöiden muodonmuutoksista tai kurkistamaan arkistokuvien kautta aikakauden olohuoneisiin! 

Luento on osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemavuotta.

Luento: Kortepohjan värikkäät moduulit 

To 28.10. klo 16.30 
Keski-Suomen museon auditorio, luentoa mahdollisuus seurata myös etänä KeMun YouTube -kanavalla

Kortepohjan rivi- ja pienkerrostalokorttelit tunnetaan yhtenä suomalaisen modernistisen arkkitehtuurin merkkiteoksena. Mistä Kortepohjan merkittävyys syntyy? Miten 1960-1970-lukujen konstruktivistinen arkkitehtuurisuuntaus näkyy Kortepohjassa? Keski-Suomen museon rakennustutkija Nina Moilanen valottaa luennossaan ideoita ja ideologiaa Kortepohjan suunnittelun taustalta.   

Luento on osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemavuotta.

 

Marraskuu

Luento: Väri nykytaiteessa 

To 11.11. Klo 16.30
Keski-Suomen museon auditorio, luentoa mahdollisuus seurata myös etänä KeMun YouTube -kanavalla 


Taidemaalari (TaM), väritutkija Harald Arnkil valmistelee väitöskirjaa aiheesta Värit nykytaiteilijoiden työprosesseissa. 1950-luvulle saakka väriopit ja -teoriat olivat keskeinen osa kuvataidekoulujen opetusohjelmaa ja niissä noudatettiin eri versioita 1800-luvulta periytyvistä sommittelukaanoneista. 1960-luvulta lähtien käsitetaide, pop-, performanssi, video- ja tilataide näyttivät pyyhkivän kaikki esteettiset dogmit tieltään. Mitä tapahtui värisommittelulle ja mihin tämän päivän taiteilijat perustavat värien käyttönsä? 

Jyväskylän taidemuseon kanssa yhteistyössä toteutettava luento on osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemavuotta.