Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

KESKI-SUOMEN MUSEO ON SULJETTU PERUSKORJAUKSEN VUOKSI 2017-2019.

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Museon info
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4346

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349

Kokoelmat ja konservointi
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Keski-Suomen museon Murut-museoraati

Hyvistä murusista muodostuu maukas kokonaisuus!

Keski-Suomen museon Murut-museoraadin ensimmäinen ja onnistunut toimintavuosi on takana. Murut on Keski-Suomen museon asiakasraati, jonka toiminta käynnistyi keväällä 2015. Parikymmentä innostunutta raatilaista on ruotinut museon nykyisiä palveluja ja ollut mukana kehittämässä uusia. Murut ovat toimintavuotensa aikana antaneet palautetta museon näyttelyistä ja nettisivuista, tutustuneet museon kokoelmiin ja vierailleet museon erilliskohteissa. Raatilaisten toivomuksesta joukko Muruja ja museon henkilökuntaa istuttivat syksyllä 2015 ”Murujen merkkipäiväpuun” Kuokkalan kartanon vieressä sijaitsevaan puistoon. Toivomme kasvuonnea nuorelle sembramännylle!

Murut-museoraadin toiminta on osa Keski-Suomen museon tavoitteellista pyrkimystä yhä avoimempaan toimintakulttuuriin, yhdessä tekemiseen ja merkityksellisen ja hyvän asiakaskokemuksen tuottamiseen. Asiakkaat ja yhteistyökumppanit halutaan ottaa entistä vahvemmin mukaan museon toiminnan ja palveluiden kehittämiseen ja suunnitteluun. Keski-Suomen museossa vuoropuhelun lisääminen asiakkaiden ja museon välillä koetaan erityisen tärkeäksi.

Hyvistä murusista muodostuu maukas kokonaisuus

Murujen joukosta on koottu ”teemamuruset”-tiimejä pohtimaan yhdessä henkilökunnan kanssa museon näyttely- ja kokoelmatoimintaa, ja kuinka museo voisi tarjota yhä enemmän ohjelmaa myös lapsille.

Näyttelymuruset ovat monipuolisesti käyneet läpi nykyisten museon perusnäyttelyiden ”Jyväskylä – kaupunkiko sekin on?” ja ”Keski-Suomi – maakuntako sekin on?” hyvät ja huonot puolet. Murujen tärkeät palautteet näyttelyistä otetaan huomioon museon uuden tai uusien perusnäyttelyiden suunnittelussa ja rakentamisessa museorakennuksen peruskorjauksen yhteydessä vuosina 2017-2019.

Puutarhamurusten joukosta lähti ajatus paikallisen puutarhakulttuurin tallentamisesta. Millaisia puutarhamuistoja ihmisillä on? Entäpä millaisia tunteita liittyy puutarhan tapahtumien seuraamiseen? Millainen on unelmien puutarha? Muun muassa näitä kysymyksiä pääsevät halssilalaiset puutarhojen omistajat pohtimaan tänä vuonna käynnistyvän Puutarhatarinoita__________- hankkeen tiimoilta. Keski-Suomen museon ja Murut-museoraatilaisten kumppaneina hankkeessa toimivat Halssilan asukasyhdistys ja Jyväskylän puutarhaseura. Hankkeessa kokeillaan avoimen tarinan menetelmää, jossa tietoa kerätään käyttäjälähtöisesti. Avoin tarina on hankkeen verkkosivuille toteutettava kokonaisuus, jossa eri tavoin vapaasti, pohdiskelevasti ja ideoivasti tuotetut tekstit, videot ja muut aineistokokonaisuudet muodostavat yhteisen, suuren puutarhatarinan. Tarinallisuuden näkökulma ei rajoitu menneeseen, vaan suuntautuu myös tulevaan, kuvitteelliseen puutarhaan.

Lapsimurusissa on sekä aikuisia ja lapsia, ja he käyvät museon näyttelyt ja toiminnan läpi lapsen näkökulmasta.

Museossa kuin viimeistä päivää

Keski-Suomen museo järjesti 27.4. yhdessä Murut-museoraatilaisten kanssa ”Museossa kuin viimeistä päivää” -asiakastilaisuuden. Peruskorjauksen vuoksi museo sulkee ovensa ensi vuoden alusta lähtien kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Keski-Suomen museo ja Murut kutsuivat museon asiakkaita ja myös ei-asiakkaita pohdiskelemaan millainen museo on vuonna 2020. Osallistujia oli kaikista ikäluokista hienosti yhteensä 30.

Tilaisuus oli antoisa! Porinaryhmät pohtivat erilaisissa asiakasrooleissa Keski-Suomen museon peruskorjauksen jälkeistä toimintaa ja palveluja. Outi Opiskelija toivoisi uudistuneen Keski-Suomen museon olevan elämyksellinen ja leikkisä, toivoipa hän myös, että museossa olisi museorobotti opastamassa kävijöitä. Kari Korjausrakentaja puolestaan luotti museon asiakaslähtöiseen toimintaan ja henkilökohtaiseen neuvontaan. Kalevi Kotiseutuharrastaja on innostunut tallentamaan tämän päivän esineistöä ja toivoo löytävänsä museon nettisivuilta ohjeistusta tallennukseen. Mutta millaisen museon haluaisi Virpi Viidesluokanope ja mitä tuumaili Niilo Näyttelyssäkävijä?

Keski-Suomen museo on erittäin kiitollinen Muruilleen ja muille asiakkailleen antoisasta yhteistyöstä uudistuvan museon puolesta. Työ jatkuu ja seuraavaksi on vuorossa Stooripuu-työpaja, jossa pohditaan Keski-Suomen museon tarinaidentiteettiä: mitä erityispiirteitä ja tarinaelementtejä Keski-Suomen museolta löytyykään?

Murujen vierailu Pienmäen talomuseossa. Kuva: Virpi Mäkinen, Keski-Suomen museo

Murujen merkkipäiväpuun istutus syksyllä 2015. Kuva: Martti Porvali

Yhteystiedot:

Tuula Vuolio-Vallenius
museolehtori
Puh. (014) 266 4363, 040 716 7118
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Käyntiosoite: Alvar Aallon katu 7
Postiosoite: PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta