Hyppää pääsisältöön

Kesäkuu

Ryijykioski

To 17.6. klo 14-17

Torstaina 17.6. Keski-Suomen museon 4. kerroksen luentosalissa järjestetään Ryijykioski, johon voi poiketa matalalla kynnyksellä kysymään ryijyistä, niiden malleista ja suunnittelijoista sekä hoidosta ja säilytyksestä. Ryijyjen mallien tunnistamista varten on mukana hyvä olla kuva ryijystä. Ryijykioski tarjoaa myös mahdollisuuden jakaa ryijyihin liittyviä ajatuksia ja kokemuksia asiantuntijoiden kanssa. Paikalla ovat Suomen Käsityön museon tietopalvelujen amanuenssi Sari Jantunen ja Konservointikeskuksen johtava konservaattori Anne Vesanto.

Ryijykioskin järjestävät yhteistyössä Keski-Suomen museo ja Suomen käsityön museo, ja siihen on vapaa pääsy. 
Tapahtuma on osa Sydämiä, ruutuja ja tulppaaneja - 1700-1800-lukujen kansanomaisia ryijyjä -näyttelyn ohjelmaa. Näyttely on esillä KeMussa 12.6.-19.9.2021.

Keräilijätapaaminen: Tuomas Sopanen

La 19.6. klo 14

Lauantaina 19.6. klo 14 professori emeritus Tuomas Sopanen on tavattavissa Sydämiä, ruutuja ja tulppaaneja -näyttelyssä ja kertomassa näyttelyssä esillä olevista ryijyistä. Ryijy on ollut Suomessa merkittävä käyttötekstiili, jonka käyttötavat ovat mukautuneet eri aikojen tarpeisiin: vene- ja makuupeitosta päiväpeitoksi, hääryijyksi, rekipeitteeksi ja lopulta seinien koristeeksi. Sydämiä, ruutuja ja tulppaaneja -näyttelyssä tutustutaan suomalaisiin 1700- ja 1800-lukujen kansanomaisiin ryijyihin ja eri ryijytyyppien sisällä tapahtuneisiin muutoksiin. Näyttelyn ryijyistä pääosa on professori emeritus Tuomas Sopasen kokoelmasta, mutta myös Keski-Suomen museon omasta ryijykokoelmasta nähdään näyttelyssä otos. Näyttely on esillä KeMussa 12.6.-19.9.2021.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Muistathan turvavälit ja maskisuosituksen.