Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvassa Väinönkadulla sijainnut Bio Fantasia vuonna 1980. Kuva: Pekka Helin

Jyväskylä ja sen kasvot. Pekka Helinin valokuvia
29.5.–1.8.2021

Keski-Suomen museon kesänäyttely Jyväskylä ja sen kasvot vie nostalgiselle aikamatkalle 1980−1990-lukujen Jyväskylään. Museon pitkäaikaisen valokuvaajan Pekka Helinin näyttely esittelee aikakauden Jyväskylää ja jyväskyläläisten elämää. Dokumentaariset valokuvat johdattavat kaupungin vilinään, kaupunkiympäristöön ja tapahtumiin. Luvassa on myös yllättäviä kohtaamisia niin tavallisten kaupunkilaisten kuin julkisuuden henkilöiden kanssa. 

Suosikkiaiheikseen Pekka Helin nimeää kaupungin takapihat ja "epämaisemat", joita ei postikorteissa kuvata. Ihmisiä hän kertoo kuvaavansa mieluiten nopeasti ja läheltä, useimmiten ilman suunniteltua poseerausta. ”Kuvani ovat dokumentteja, joista näkyy kuvausaika sekä ajan henki. Kuvatessani mielessäni on aina se tosiasia, ettei tätä paikkaa, näkymää tai tämän näköisiä ihmisiä ja autoja enää kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä ole”, Helin kertoo.

1970–1990-luvuilla Helin kuvasi avustajana Jyväskylän Ylioppilaslehteen, Keskisuomalaiseen ja City-lehteen sekä satunnaisesti musiikkilehti Soundiin. Näiden kuvausten yhteydessä ovat syntyneet useimmat näyttelyn henkilökuvista. Helinin ura Keski-Suomen museossa alkoi vuonna 1983. Hänen monipuoliseen työnkuvaansa kuuluivat muun muassa dokumentointi- ja tapahtumakuvaukset sekä esineiden ja taideteosten kuvaukset. Edellisen kerran hänen valokuvanäyttelynsä on ollut Keski-Suomen museossa vuonna 1983.
 

Kuva
Hanoi Rocks Koivurannassa vuonna 1982. Kuva: Pekka Helin