Jyväskylän sydän - kulttuuri-investointien ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisen projekti

Haluatko lisätietoa kulttuuri-investointien ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisestä? Haluatko mukaan projektiin? Terveiset projektipäällikölle janne.viitamies[at]jyvaskyla.fi tai 050 477 1511

Taiteilijan näkemys kulttuuritilasta Jyväskylään

Elinkeinoyksikön Jyväskylän sydän -projekti ehdottaa taiteen ja kulttuurin keskuksen muodostamista kaupungin ydinkeskustaan. 
Kaupunkikeskustan kehitys kääntyy taiteen ja kulttuurin avulla myönteiseksi. Näin projektissa uskotaan.

Saman katon alle

Taiteen ja kulttuurin keskus tarkoittaa, että kaupungin taide- ja kulttuurilaitokset tuottavat jatkossa palveluitaan ja tekevät tuotantojaan yhteisesti tehokkaalla tiimityömallilla. 
Samoin taiteen ja kulttuurin toimijoiden tilankäyttöä yhdistetään. 
Tavoitteena on, että esimerkiksi kaupunginorkesteri, pääkirjasto, taidemuseo ja käsityön museo voisivat jatkossa toimia saman katon alla.

Sijaintipaikka siellä missä ihmiset kulkevat

Yhteisessä toimintamallissa on toivottavasti aikanaan mukana myös vapaan kentän toimijoita, kuten esittävien taiteiden ryhmiä, taiteilijaseuroja ja niin edelleen. 
Taiteen ja kulttuurin keskuksen arvoverkostoon halutaan myös luovan talouden yrityksiä ja keskustan kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. 
Keskuksella on kaksi tai kolme tilojen sijaintipaikkaa. Paikat sijaitsevat lähellä toisiaan vilkkaimmassa ydinkeskustassa - siellä missä väkijoukot kulkevat. 

Projektin aiemmista vaiheista

Jyväskylän sydän – kulttuuri-investointien ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisen projekti

Jyväskylän sydän -projekti käynnistyi elokuussa 2018. Projektin muodostavat kaupungin elinkeinoyksikkö, pääkirjasto, kaupunginteatteri, Jyväskylän taidemuseo, Suomen käsityön museo, kaupunginorkesteri Jyväskylä Sinfonia, Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kuvataidekoulu ja kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut.
Projekti päättyy vuodenvaihteessa 2020. Jos kaupunginvaltuuston periaatepäätös on myönteinen, alkaa välittömästi sen jälkeen toteutussuunnitteluun tähtäävä jatkoprojekti. 
Jos jatkoprojekti alkaa, sen omistajiksi toivotaan kaupungin taide- ja kulttuurilaitosten lisäksi taiteen vapaan kentän toimijoita, kuten teatteriryhmiä, tanssin toimijoita, kuvataiteen yhdistyksiä ja niin edelleen.

Väliraportti julkaistiin keväällä 2019

Jyväskylän kulttuurin ja taiteen toiminnan, tilojen ja sijainnin projekti on julkistanut välituloksensa. Kaupunginhallitus käsitteli väliraportin ja kiirehti jatkovalmistelua 11.3.2019. 
Projekti tarkasteli väliraportin jälkeen kymmentä erilaista uutta toiminnan ja sijaintipaikkojen skenaariota. 
Visiona oli muodostaa Jyväskylän ydinkeskustaan kulttuurin ja taiteen toiminnallinen keskus 2020-luvulla. 
Kuinka idea taiteen ja kulttuurin keskuksesta syntyi vuonna 2018, selviää väliraportista. Lue väliraportti.

Projektin toiminta vuonna 2019 

Helmikuun 2019 jälkeen projektissa on toteutettu toistakymmentä neljän viikon suunnittelusprinttiä. Niiden tuloksena on syntynyt strateginen toimintasuunnitelma, tilankäytön alustava ohjelma ja yli kymmenen sijaintipaikan mahtuvuustarkastelua. 
Väliraportissa mainitut kaksitoista toiminnallisten synergioiden ja sijaintipaikkojen skenaariota vähenee jouluun mennessä yhteen, kaikkein perustelluimpaan asiantuntijaehdotukseen. 

Projektin alkuperäinen tilaus 

Kaupunginvaltuusto määritteli projektin tehtäväksi ennakoida taiteen ja kulttuurin tulevien vuosikymmenien toimintaa ja laatia ennakointitiedon perusteella yhteisen toiminnan tilankäytön ja sijaintipaikkojen periaatteet.
Projekti perustuu Jyväskylän kaupunginvaltuuston vuonna 2018 hyväksymään Keskustavisio 2030:een ja Jyväskylän kaupungin kulttuurisuunnitelmaan vuodelta 2017. 

Tekijät

Projektipäällikkönä työskentelee elinkeinoyksikön Janne Viitamies, ja kehitystiimiin kuuluvat hänen lisäkseen elinkeinoyksikön päälliköt Pirkko Flinkman ja Ora Nuutinen. Projektissa on lisäksi kaksi taiteilija-kehittäjää, vanhempi neuvonantaja Eili Ikonen ja yhteisöntaiteilija Hanna Veander. 
Moniammatillisen projektiryhmän muodostavat kaupungin taide- ja kulttuurilaitosten johtajat, kulttuuripäällikkö Mari Aholainen, teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, vs. intendentti Nikke Isomöttönen, kirjastotoimen johtaja Seija Laitinen-Kuisma, Suomen käsityön museon johtaja Taina Rantala, kansalaisopiston rehtori Mikko Saikkonen, kuvataidekoulun rehtori Klaus Savolainen ja museotoimen johtaja Heli-Maija Voutilainen.
Projektin scrumtiimiin kuuluvat elinkeinojohtaja Anne Sandelin, talousjohtaja Lasse Leppä, sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo, kiinteistöjohtaja, kaupunginarkkitehti Leila Strömberg, viestintäpäällikkö Antti Laukkarinen ja kulttuuripäällikkö Mari Aholainen. 
Projektissa on työskennellyt myös muita taiteen, kulttuurin, talouden ja suunnittelun ammattilaisia vuoden 2019 aikana. 

Näkemys kulttuurikeskuksesta Jyväskylän sydän -hankkeessa, kuva Leo Nuutinen

 

Haluatko lisätietoa kulttuuri-investointien ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisestä? Haluatko mukaan projektiin? Terveiset projektipäällikölle janne.viitamies[at]jyvaskyla.fi tai 050 477 1511

Taiteilijan näkemys kulttuuritilasta Jyväskylään