Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keskusta ilmasta kuvattuna. Kuva Ari Heinonen
Pääsisältö

Jyväskylän keskustassa toteutetaan paljon kunnostus- ja rakennushankkeita tulevina vuosina. Ydinkeskustaan on rakentumassa uutta asumista muun muassa Kalevankadulle ja Kauppakulmaan Kauppakadun, Väinönkadun ja Vapaudenkadun väliselle alueelle. Lisäksi käynnistymässä on pysäköintitalo P-paraatin rakentaminen Kirkkopuiston paraatiaukion alle sekä paikallisliikennekeskuksen kunnostus Vapaudenkadulla. Tulevina vuosina saneerataan myös ydinkeskustan katuja ja pidetään näin katujen korjausvelka kurissa.

Eri rakennushankkeet on vaiheistettu siten, että ne luovat toisilleen synergiaetua. Samassa yhteydessä on järkevää kunnostaa myös ne kohteet, joiden kunnostus tulisi ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua. Vaikka tulevina vuosina onkin ydinkeskustassa käynnissä useampia rakennushankkeita, on keskustaan edelleen helppo saapua millä kulkupelillä tahansa. Myös joukkoliikenne säilyy sujuvana paikallisliikennekeskuksen kunnostuksesta ja katutyömaista huolimatta, sillä korvaavat pysäkit ja reitit on suunniteltu huolella etukäteen.

Kuva
Ilmakuva ydinkeskustasta. Kuva Kaisa Ristimella

Kuvassa rakennus-/saneerauskohde ja saneerauksen aikataulu. Suurenna kuvaa klikkaamalla.

Pikalinkit sivun sisältöön

P-paraati ja kirkkopuiston alaosan kunnostus

Paikallisliikennekeskuksen saneeraus

Gummeruksenkadun, Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun saneeraukset

Teatteritalon peruskorjaus

Tori muuttaa Asema-aukiolle


P-Paraati ja kirkkopuiston alaosan kunnostus

P-Paraatin toisen holvin valu aiheuttaa väliaikaista melua

Maanantaina 25.9.2023 valetaan P-Paraatin toinen holvi. Valu aloitetaan klo 3:30 ja työt jatkuvat tiistain puolelle aamuyöhön. Betoniautot kulkevat sekä Kilpisen- että Gummeruksenkatua alaspäin purkupaikoille. Työstä aiheutuu melua poikkeavana aikana ja alueella kulkee normaalia enempi raskasta liikennettä.


Pysäköintitalo P-Paraatin rakentaminen on käynnissä. Vapaudenkatu on suljettu Kirkkopuiston kohdalta kaikelta liikenteeltä. Myös osa Gummeruksenkatua ja Kilpisenkatua on suljettu. Työmaa-alueen läpi ei ole kulkua.

Kartat

 

Kulku kaupungintalolle ja teatteritalolle

Rakentamisen aikana kulku kaupungintalolle ja teatteritalolle tapahtuu Hallintokorttelin läpi, eli Tietotalon ja Rakentajantalon välille rakennettua väliaikaista väylää pitkin.

Kulku kaupunginteatterin pääoville on väliaikaisesti suljettu ja avataan taas elokuussa 2024. Tuona aikana Teatteritalolle kuljetaan Hallintokorttelin sisäpihalta teatteritalon lämpiön sisäänkäyntiä käyttäen.

Kulku sisälle kaupungintaloon tapahtuu Poliisikamarin sisäänkäyntiä käyttäen.

Joukkoliikenne väistöön P-Paraatin rakentamisen ajaksi

Paikallisliikennekeskus on siirtynyt evakkoon Vapaudenkadulta Asemakadulle P-Paraatin rakentamisen ajaksi. 

Kuva
Karttakuva Jyväskylän keskustan pysäkeistä 10.8.2022 alkaen. Kuva Katja Kauppila

Suurenna kuvaa klikkaamalla. Kuva pysäkkimuutoksista katsottavissa pdf-tiedostona.

Kaikki paikallisliikennekeskuksen 7 pysäkkiä ovat siirtyneet Asemakadulle. Foorumin parkkihallin puoleisella pysäkkialueella ovat keskustan 5,6 ja 7 pysäkit ja Sokos hotellin puoleiselle pysäkkialueella keskusta 1,2,3 ja 4 pysäkit. Asemakadun tilasta johtuen pysäkit 5 ja 6 ovat yhdistyneet yhdeksi pysäkiksi ja toiselta puolelta keskusta 1 ja 2 pysäkit yhdeksi pysäkiksi sekä pysäkit 3 ja 4 yhdeksi pysäkiksi.

Keskustasta poispäin lähdettäessä Voionmaankadun suuntaan kulkeva liikenne kulkee reittiä Asemakatu – Hannikaisenkatu - Cygnaeuksenkatu. Keskustaan päin tullessa Voionmaankadun suunnan liikenne kulkee Vaasankadun kautta Hannikaisenkadulle ja täältä Asemakadulle.

Keskussairaalantien, Länsi-Päijänteentien sekä Rantaväylän suuntaan kulkeva liikenne ajaa suoraan Hannikaisenkatua. Keskustaan takaisin tullessa ajetaan suoraan Hannikaisenkadulle ja sieltä Asemakadulle.  Työmaasta johtuen Vapaudenkatua ei voida liikennöidä enää Paikallisliikenneterminaalin ja Ruusupuiston välisellä tieosuudella, jonka vuoksi Kirjaston 1,2 sekä 5 ja 6 pysäkit jäävät työmaan ajaksi pois käytöstä. Lisäksi Lounaispuisto 1 ja 2 pysäkit jäävät myös tämän vuoksi pois käytöstä. Hannikaisenkadulle tulee yksi korvaavapysäkki pari Työterveysaallon kohdalle. Työterveysaaltoa vastapäätä on jo tällä hetkellä olemassa oleva Maakuntakeskus-niminen pysäkki, joka saa parikseen tien toiselle puolelle tulevasta ajorata pysäkistä.  Pysäkki sijoittuu työterveysaallon viereiselle puistoalueelle.

Lisätiedot:

Hannu Leskinen, p. 020 743 6847, hannu.leskinen[at]jyvas-parkki.fi
Kalle Kolehmainen, p. 040 085 4859, EXT.kalle.kolehmainen[at]ramboll.fi


Kirkkopuiston alaosan kunnostus

Pysäköintitalo P-Paraati valmistuu arviolta vuonna 2024. Pysäköintitalon valmistumisen jälkeen Kirkkopuiston alaosa kunnostetaan. Kunnostuksen yhteydessä Kirkkopuistoon rakennetaan pieni leikkipaikka lapsille. Leikkipaikan ulkoasussa on huomioitu kulttuurihistoriallisesti arvokas Kirkkopuiston ympäristö. Lisätietoa Kirkkopuiston kunnostussuunnitelmista.


Paikallisliikennekeskuksen saneeraus

Koska joukkoliikenteen on täytynyt siirtyä väistöön P-paraatin ja kortteli 9:n huoltoväylän rakentamisen ajaksi, toteutetaan Vapaudenkadun paikallisliikennekeskuksen saneeraus samassa yhteydessä. Saneerauksen tarkempi alkamisajankohta ei ole vielä tarkentunut.

Lisätiedot: Jari Lohi, p. 050 599 6100, jari.lohi[at]jyvaskyla.fi


Gummeruksenkadun, Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun saneeraukset

Hallintokorttelin kadut Gummeruksenkatu, Hannikaisenkatu, Kilpisenkatu ja Vapaudenkatu muuttuvat tulevaisuudessa. Gummeruksenkadun, Kilpisenkadun ja Vapaudenkadun saneeraukset on aikataulutettu käynnistyvän vuonna 2025.

Suunnittelualue kattaa Gummeruksenkadun välillä Vapaudenkatu–Hannikaisenkatu, Hannikaisenkadun välillä Cygnaeuksenkatu–Kilpisenkatu, Kilpisenkadun välillä Hannikaisenkatu-Kauppakatu sekä Vapaudenkadun välillä Gummeruksenkatu–Kilpisenkatu.

Katusuunnitelmien muutoksen tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta, edistää pyöräilyä ja mahdollistaa sujuvat kulkuyhteydet P-Paraatin pysäköintilaitokseen ja Reimarin huoltoajoon.

Gummeruksenkadulle on suunniteltu sisäänajoluiska P-Paraatiin kaupungintalon alapuolelle, jonka vuoksi katu muutetaan kaksisuuntaiseksi kadun alaosasta. Alaosasta poistetaan myös kadunvarsipysäköinti. Gummeruksenkatu, Vapaudenkadun kaupunginteatterin puoleinen jalkakäytävä ja Kilpisenkadun huoltoluiskan edusta pidetään talvisin sulana katulämmityksellä.

Hannikaisenkadulle Gummeruksenkadun risteykseen on lisätty kääntymiskaista P-Paraatiin ajoa varten, korotettu suojatie sekä suojatiesaareke. Myös Hannikaisenkadun ja Cygnaeuksenkadun risteyksessä sijainnut saareke on palautettu.

Kilpisenkadun kadunvarsipysäköinti poistetaan. Kilpisenkadulle, kaupunginteatterin viereen on suunniteltu huoltoajoluiska, joka palvelee Reimarin huoltoa.

Pyöräilyn edistäminen

Hannikaisenkatu ja Kilpisenkatu ovat pyöräilyn pääreittejä ja kaduille on suunniteltu yksisuuntaiset pyörätiet. Yksisuuntaisia pyöräteitä tai pyöräkaistoja on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa koko keskustan kehälle Hannikaisenkadulle, Kalevankadulle, Yliopistonkatu ja Vaasankadulle.

Vapaudenkadulle Kirkkopuiston laitaan on suunniteltu eroteltu kaksisuuntainen pyörätie ja jalkakäytävä. Pyörätien ja ajoradan väliin on suunniteltu puurivi ja viherkaista.

Lisätiedot:

Janne Jormalainen, p. 050 300 8347, janne.jormalainen[at]jyvaskyla.fi

Jari Lohi, p. 050 599 6100, jari.lohi[at]jyvaskyla.fi


Teatteritalon peruskorjaus

Teatteritalon peruskorjauksen suunnittelu käynnistyy lokakuussa 2022 ja toteutus vuosien 2024-2026 aikana.

Peruskorjauksen ajaksi teatteriesitykset siirtyvät Paviljongin väistötiloihin.

Lisätiedot: Mauno Rein, p. 050 343 1287, mauno.rein[at]jyvaskyla.fi


Tori muuttaa Asema-aukiolle

Tällä hetkellä Kauppatorilla toimiva Jyväskylän tori on muuttamassa Asema-aukiolle. Asema-aukio saneerataan uudeksi torialueeksi vuosina 2024-2026, kunhan paikallisliikenneterminaali on saneerattu ja joukkoliikenne on siirtynyt Asemakadulta takaisin Vapaudenkadulle. Lisätietoa Asema-aukion torin suunnittelusta.

Lisätiedot: Jari Lohi, p. 050 599 6100, jari.lohi[at]jyvaskyla.fi