Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän Kaupunginkirkko. Kuva MySome
Pääsisältö

Kauppakadun yläosa, pihakatu 

Kauppakatu muuttui kävelypainotteiseksi pihakaduksi Kilpisenkadun ja Vaasankadun väliseltä osuudelta huhtikuussa 2015. Se muodostaa luontaisen jatkumon Kävelykadulle ja antaa tilaa spontaaneille  tapahtumille. Pihakadun toteutuksessa Kauppakadun viihtyisyyttä on lisätty yhdessä kaupunkilaisten ja kivijalkayrittäjien kanssa vaiheittain tilarajauksilla, kevyillä rakenteilla, Johanna Piston Pulu-sarja katutaiteella sekä visuaalisilla ja toiminnallisilla ideoilla.

Lounaispuisto

Lounaispuisto sijaitsee Yliopistoalueen läheisyydessä, keskustan pihakadun alkupäässä. Puistossa sijaitsee katettu laulu- ja soittolava, lavan edessä on avoin katsomo. Puisto on tunnettu juhlapuisto jo 1880-luvulta lähtien. Puisto on edelleen suosittu tapahtumapaikka, erityisesti soittajien ja tanssijoiden esiintymispaikkana. Lue lisää

Lounaispuiston alaosan kunnostus on parhaillaan käynnissä ja kestää syyskuusta joulukuuhun. Saneeraus koskee myös puiston leikkipaikkaa, joka on suljettu saneerauksen ajan. Lounaispuiston katsomo ja esiintymislava säilyvät nykyisellään. Puistoon tulee uusi aita Minna Canthin kadun varrelle ja huoltoportti pohjoislaitaan. Nykyinen katosrakenne siirretään uudelle sijainnille leikkipuistoon. Puiston penkit uudistetaan. Alueelle tulee merkittävästi lisää pyöräpaikoitusta runkolukituksella. Lisäksi puiston kalustusta ja valaistusta uusitaan. Lounaispuistonon tulevat leikkivälineet ovat hillittyjä ja historialliseen ilmeeseen sopivia. Leikkivälineitä tulee nykyistä enemmän, ja yhdistämällä useampia toimintoja yhteen laitteeseen saadaan lisää käyttötehokkuutta pienelle alueelle. Historiallinen Ukko -karuselli säilyy puistossa. Lue lisää

Kirkkopuisto uudistuu

Kirkkopuiston osa-alueen yleissuunnitelma on valmistumassa. Paraatiaukion alle on suunnitteilla pysäköintihalli, jolta osin puisto kunnostetaan samassa yhteydessä. Lisäksi Kilpisenkadun reuna-alueelle on tulossa uusi leikkipuisto. Tavoitteena on myös selkeyttää kävely- ja pyöräilyreittejä. Muu Kirkkopuiston alue pysyy pitkälti nykyisellään. Kirkkopuiston kunnostuksen on arvioitu sijoittuvan vuosille 2021–2022. Kustannusarvio rakentamiselle on noin 1,4 miljoonaa euroa.Lue lisää.

Puistokatu uudistuu

Puistokatu uudistetaan rakenteineen sekä pyöräily- ja kävelyväylineen vuosina 2021–2022. Puistokadun alkuosa Arenaukiolta Yliopistonkadulle muutetaan pihakaduksi, jossa pyöräily ja autoilu ohjataan kadun keskiosalle. Katujakson lähes kaikki puut uusitaan heikon kunnon takia.

Yliopistonkadun ja Rajakadun välisellä osuudella ajokaistat säilyvät lähes ennallaan, samoin kadunvarsipysäköinti. Jalankulku sallitaan molempiin suuntiin kummallakin puolella katua, mutta pyöräily ohjataan pääsääntöisesti yksisuuntaiseksi nykyisen kokeilun mukaisesti.

Yliopistonkadun ja Rajakadun liittymää muotoillaan, jotta saadaan tarvittava tila linja-autopysäkille, jalankululle ja pyöräväylälle.

Puistokadun ilme pidetään bulevardimaisena, ja olemassaolevista lehmuksista on poistettu ainoastaan huonokuntoiset puut. Uusia lehmuksia istutetaan sekä poistettujen tilalle että uusiin kohtiin, muun muassa kadun alaosaan.  

Puistokadun saneerauksen on määrä valmistua lokakuun 2022 loppuun mennessä.

Seuraa saneerauksen etenemistä

Puistotori apuna hulevesien hallinnassa

Puistotorin saneerauksen suunnittelu on käynnistymässä. Tavoitteena on hyödyntää Puutarhakadulle rakenteilla olevaa Green Street menetelmää myös Puistotorilla. Menetelmän tarkoituksena on edistää hulevesien hallintaa vihreän infrastruktuurin keinoin. Lue lisää

Elvy Kehä Vihreällä

Jyväskylän keskustaa kiertävä viheralueiden kokonaisuus Kehä Vihreä kutsuu kulkijaa luokseen virkistäytymään. Kehä Vihreän varrelle pääsee helposti ydinkeskustasta suuntaamalla esimerkiksi Harjulle, Seminaarinmäelle, Rantaraitille tai Tourujoen luontopolulle. Kehä Vihreä on saanut varrelleen proto-opasteet, joista saadun palautteen perusteella luodaan varsinaiset opasteet. Lisäksi tekeillä on Kehä Vihreän oma kartta sekä luvassa uusia tapahtumia.
Tutustu Kehä Vihreään.

Näe kaupunki uusi silmin Discover Jyväskylä-mobiilisovelluksella

Discover Jyväskylä -mobiilisovelluksella pääset tutustumaan keskusta-alueen historiaan. AR-teknologiaa eli lisättyä todellisuutta hyödyntävällä sovelluksella voi löytää tutuista paikoista uutta tietoa ja kuvamateriaalia. Sovelluksessa seikkailevat muun muassa tunnetut historialliset Jyväskylä-taustaiset hahmot.  Sovellus on toteutettu Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittämishankkeessa. Tavoitteena on elävöittää keskusta-aluetta modernin teknologian keinoin, ja nostaa esiin keskustakulttuurin omaleimainen ja vivahteikas menneisyys.
Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi GooglePlaysta ja AppStoresta.

Asiasanat:  
liikenne
kadut
Jyväskylän tori
kirkkopuisto
Kehä Vihreä
puistotori
lounaispuisto
pihakatu