Suoraan sisältöön

Ajankohtaista

23.8.2018

Tutustu Jyväskylän uuteen toriin virtuaalilasien avulla

Jyväskylän tori on siirtymässä Asema-aukiolle. Uuden torin yleissuunnitelma valmistuu syksyn 2018 aikana ja alustaviin suunnitelmiin on mahdollista tutustua tiistaina 28.8. klo 12–16 Jyväskeskuksen alakerrassa sijaitsevassa Pop-upissa (Kauppakatu 31). Myös median edustajat ovat tervetulleita kokeilemaan VR-laseja. Tapahtuma on osa Alvar Aalto –viikon ohjelmaa.

– Tällä hetkellä suunnitelma on yleissuunnitelmatasoinen tilatarkastelu, joka sisältää torialueen toiminnallisen tarkastelun sekä kaupunkikuvallista ideointia. Lopulliset suunnitelmat tarkentuvat vielä syksyn edetessä, sanoo Jyväskylän kaupungin rakennuttajainsinööri Tapio Koikkalainen.

Torin rakentaminen tulee ajoittumaan todennäköisesti vasta vuodelle 2020, jolloin tori voitaisiin ottaa käyttöön 2021.

Torin suunnitelmien esittelyssä hyödynnetään virtuaalitodellisuutta, jossa Asema-aukion ympäristö on virtuaalisesti mallinnettu. Virtuaalimallinnuksessa suunnitelmia on mahdollista tarkastella aidossa ympäristössä sekä luonnollisessa mittakaavassa, jolloin ympäristön vaikutuksista saa aidomman kuvan. Virtuaalimalleja on jo pitkään käsitelty tietokoneen ruudulla, mutta virtuaalilasien avulla on mahdollista hypätä mallin keskelle.

– VR-lasit tuovat kokemuksen siitä, että olet mallin sisällä juuri sen kokoisena, kuin olisit rakennetussa ympäristössä, sanoo paikkatietoasiantuntija Eetu Lappalainen Jyväskylän kaupungilta.

Virtuaalilasien avulla on mahdollista esitellä selkeämmin erilaisia kaupunkisuunnitteluun liittyviä suunnitelmia. Teknologian luomat puitteet ovat mielekäs tapa saada myös lapset ja nuoret mukaan kaupunkisuunnitteluun.

– Toinen mielenkiintoinen teknologia asukkaiden osallistamiseen on lisätty todellisuus (AR), jossa suunnitteilla oleva rakennus voidaan istuttaa jo olemassa olevaan ympäristöön tabletin tai älypuhelimen ruudun läpi katseltaessa. Tulevaisuudessa pääsemmekin varmasti tilanteeseen, jossa asukas voi esimerkiksi katsoa parvekkeeltaan älypuhelimensa ruudulta, miten naapuritontille suunnitteilla oleva rakennus vaikuttaa hänen näkymiinsä, arvioi Lappalainen.

Lisätiedot:

rakennuttajainsinööri Tapio Koikkalainen, p. 014 266 7594, tapio.koikkalainen[at]jkl.fi

paikkatietoasiantuntija Eetu Lappalainen, p. 014 266 0700, eetu.lappalainen[at]jkl.fi

-----

8.8.2018

Jyväskylän kulttuuritoimijoiden ja keskustan yrittäjien Speed dating -tilaisuus Lutakossa 5.9.

Jyväskylän kulttuuritoimijoiden ja keskustan yrittäjien Speed dating -tilaisuus järjestetään 5.9. klo 17.45–20.30 Tanssisali Lutakossa (Lutakonaukio 3). Tapahtuma on jatkoa Jyväskylän kaupungin keväällä järjestämään työpajaan The Local Culture & Hostel Cafessa, jossa pohdittiin Jyväskylän keskustan elävöittämistä taiteen, kulttuurin ja yrittäjyyden yhdistämisen keinoin. Tapahtuma tuotti noin 40 ideaa ja useita konkreettisia toimenpide-ehdotelmia. Tilaisuus oli osallistujien mukaan tarpeellinen ja kohtaamisille toivottiin jatkoa.

Speed dating jatkaa siitä mihin kevään ideoinnissa jäätiin. Tanssisali Lutakossa kehitetään eteenpäin jo keväällä syntyneitä ideoita ja tilaisuudessa on tietenkin mahdollisuus vielä synnyttää kokonaan uusia projekteja speed dating –hengessä. Jokainen saa tavata 3-4 potentiaalista yhteistyökumppania ja toiveena on, että tämän jälkeen toimijoilla on intoa ja rohkeutta lähteä toteuttamaan ideoitaan keskustan elävöittämiseksi. Jyväskylän kaupunki tarjoaa järjestäjille konsultointia sekä tiedotus- ja markkinointiapua. Pidemmän aikavälin tavoitteena on, että ideat myös tukevat taiteen tekijöiden ja yrittäjien ammatillisia ja liiketoiminnallisia intressejä.

Jyväskylän kaupunki toimii tilaisuuden alustana ja järjestäjänä. Tilaisuuden fasilitaattorina on organisaatiokonsultti ja performanssitaiteilija Vesa Purokuru Humap Oy:sta. Speed dating on tarkoitettu ennen kaikkea jyväskyläläisille taiteen ja kulttuurin tekijöille sekä keskustan yrittäjille. Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilu.

Ennakkoilmoittautuminen tapahtumaan 29.8. mennessä osoitteessa:https://www.lyyti.in/speed dating

Aikataulu:

17.45 Kahvitarjoilu

18.00 Tervetulosanat, työpajan tavoite ja tarkoitus sekä lyhyt esittelykierros

18.15 Aikaisempien ideoiden ja työpajojen esittely, Pirkko Flinkman (projektipäällikkö, Jyväskylän keskusta 3.0 -hanke) ja Marita Kajander (kulttuuri- ja kehittämispäällikkö, Jyväskylän kulttuuripalvelut)

18.30 Speed dating – jokaiselle järjestetään 3-4 tapaamista

19.30 Ideoiden jakaminen

20.15 Loppukeskustelu

20.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus liittyy Jyväskylän keskustan kehittämishankkeeseen ja on osa kaupungin kulttuurisuunnitelman toteuttamista. Keskustan kehittämisen tavoitteena on Keskustavisio 2030 mukaisesti sen vetovoiman kasvattaminen erikoiskaupan, tapahtumien ja asumisen ykköspaikkana sekä vahvistaa aluetta kulttuurin kehitysalustana.

Lisätietoja:

-projektipäällikkö Pirkko Flinkman, Jyväskylän keskusta 3.0 -hanke, p.014 266 1862, pirkko.flinkman(at)jkl.fi

-kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Marita Kajander, Jyväskylän kulttuuripalvelut, p. 014 266 4040, marita.kajander(at)jkl.fi

-----------

12.6.2018 Bongaa pulu Jyväskylän yläkaupungilla

8.6.2018 Janne Viitamies liittyy Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittämisen tiimiin

17.5.2018 Vapaasti lainattavat hippipyörät ilahduttavat Jyväskylän yläkaupungilla

-----------

MENOVINKKI 27.4.2018

Jyväskylän Ihanat Putiikit kutsuvat perheet keskustaan 4.–5.5.2018

Ihanat Putiikit -katutapahtuma on paikallisten kivijalkaliikkeiden yhdessä järjestämä tapahtuma, joka tarjoaa elämyksiä koko perheelle. Yli kaksikymmentä putiikkia levittäytyvät ohjelmineen ja tuotteineen keskusta-alueen kaduille. Luvassa on muun muassa putiikkisuunnistusta ja hattaratarjoilua, erilaisia työpajoja ja ohjelmaa lapsille, mielenkiintoisia tuote-esittelyjä, sekä paljon elämyksiä ja ideoita.

Ihanat Putiikit -katutapahtuman tarkoitus on nostaa keskusta-alueen vetovoimaa ja kannustaa kuluttajia huomaamaan paikallisten kivijalkaliikkeiden mielenkiintoiset tuotteet ja palvelut. Tänä vuonna tapahtuman kaupallisena teemana on huomioida lapset sekä äitienpäivään tai muihin kevään juhliin valmistautuvat kuluttajat.

Lisätietoja:

Tapahtuman koordinaattori ja suunnittelija, Heidi Lehto
heidi.lehto@sisustuskarpanen.com
p.044 021 0299
Sisustuskärpänen
Kauppakatu 19
40100 JKL

Pirkko Flinkman, Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö, Kaupunkikeskusta
Pirkko.flinkman@jkl.fi
p. 050 568 7846

--------------

23.4.2018

Kaupunginvaltuuston päätökset

Jyväskylän keskustavisio 2030 -kaupunkikeskustan kehittämisen linjaukset

Jyväskylän keskustavisio 2030 pääteemat:
· Asukkaiden määrän kaksinkertaistaminen
· Ylivoimainen ajanvieton ja erikoiskaupan keskus
· Keskusta kulttuurin kehitysalustana
· Saavutettavuus kaikilla kulkumuodoilla sujuvaa

Keskustavisio 2030 on linjaus, jossa määritellään suuntaviivat keskustan kehittämiseen laaja-alaisesti huomioiden täydennysrakentaminen, kaupunkirakenteen kehittäminen sekä yritys-, tapahtuma- ja kulttuuritoiminnan kehittäminen. Keskustavisio ohjaa keskusta-alueen säilymistä elinvoimaisena erikoiskaupan keskuksena ja yritysten sijoittautumispaikkana. Keskustan pitkäjänteinen kehittäminen koostuu monista yksittäisistä hankkeista ja
kokonaisnäkemyksen avulla eri tahojen kehittämistyössä yhteinen tavoite on sama eli elinvoimainen ja viihtyisä kaupunkikeskusta.

Paul Abbey (VAS) esitti Matleena Käpin (VAS) kannattamana toivomusponnen, että tiheään asumisen vaikutuksia hyvinvointiin ja mielenterveyteen tutkitaan kunnolla. Äänin 45-17-5-0 äänin toivomusponsi hylättiin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Jyväskylän keskustavision 2030. Kaupunginvaltuusto päätti myös, että Jyväskylän keskustavisio 2030 -kaupunkikeskustan kehittämisen linjaukset –suunnitelma tuodaan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi vähintään kerran valtuustokaudessa. Valtuustokäsittelyssä arvioidaan asetettujen tavoitteiden saavuttamista ja suunnitelman toteuttamista.

Keskustavisio 2030

------

Hae mukaan kehittämään Jyväskylän keskustan kulttuuripalveluita

16.4.2018

Jyväskylän keskustavisio 2030 vahvistaa alueen elinvoimaa

13.4.2018

------------

Syömään! -tapahtuma 17.3.2018 Jyväskylässä kutsuu erityisesti lapset ravintoloihin

#syömään #lapsetravintolassa

"Syömään!" on tapahtumapäivä, jolloin lapsiperheet ovat erityisen tervetulleita ravintolaan. Mukana on toistakymmentä erityyppistä jyväskyläläistä ravintolaa, joille lapsiperheet ovat tärkeitä ja tapahtumapäivänä ne pääsevät näyttämään sen kaikista tärkeimmille asiakkaille eli lapsille.
Tapahtumapäivää on järjestämässä 9-vuotias Elsa äitinsä Kreetan kanssa. "On todella epäreilua, kun monessa ravintolassa on aikuisille vaikka mitä herkkuja ja sitten lapsille vain nakkia ja lihapullia." Elsa tuhahtaa. Ja tämä onkin asia, mihin tapahtumapäivällä halutaan kiinnittää huomiota. Lapsiasiakkaille halutaan tarjottavan yhtä laadukasta ja hyvistä raaka-aineista tehtyä ruokaa kuin aikuisillekin.
Samalla halutaan nostaa jyväskyläläistä ravintolakulttuuria esiin ja näyttää myös sitä, että syömään voi mennä nopeasti harrastusten jälkeen tai sitten vaikka kaverin kanssa ennen elokuviin menoa, unohtamatta esimerkiksi isomummon juhlistamista pidempään yhdessä istuskellen.
Tapahtuma haluaa nostaa keskustelua siitä, että lapsetkin ansaitsevat käydä ravintoloissa ja saavat aloittaa ravintolakäyttäymisen opettelun heti pienestä pitäen. Lapsiasiakas on arvokas ja eikä hänen tarvitse tyytyä ranskalaisiin.
Tapahtumapäivänä nostetaan lapsiasiakas ykköseksi ja ravintoloissa on erikoistarjouksia, yllätys-menuja sekä ohjelmaa. Ravintolat näyttävät, miten heillä palvellaan lapsiasiakkaita ja lapsiperheillä on matala kynnys lähteä tutustumaan kaupungin ravintolatarjontaan. Ja mikä olisikaan parempi päivä aloittaa ravintolakäyttäytyminen ja sen opettelu kuin päivä, jolloin ravintolat ovat täynnä muitakin lapsia! Jyväskylän kaupunki toimii päivän mahdollistajana ja kantavana ajatuksena on: Jyväskylä - kylä kasvattaa myös ravintolakulttuuriin! Mukana tapahtumapäivässä ovat Harmooni, Vesilinna, Green Egg, Classic American Diner, Sohwi, Figaro restaurant & winebistro, Shalimar, Panza, EGG, Rosso Kirkkopuisto, Jalo, Hanko Sushi, Pöllöwaari ja Kahvila Muisto. Ravintoloiden tarjontaan ja tapahtumaan pääsee parhaiten tutustumaan Facebookissa tapahtumasivulla www.facebook.com/syomaan.

Lisätietoja: Kreetta ja Elsa Ahonen
p. 050 412 6931
kreetta.ahonen@gmail.com

Kulttuurista iloa keskustaan – tule mukaan ideoimaan 14.3. tapahtumaan
23.2.2018

Jyväskylän Ihana ikkuna -näyteikkunakilpailun voittaja on Harjun Paperi
19.12.2017

Jyväskylän Satamankärkeen Lumo Nordic –konseptin saunarakennus
29.9.2017

UPEA17 –katutaidefestivaalin muraalit valaistaan Valon kaupunki tapahtumassa

UPEA17-katutaidefestivaali* tuo Jyväskylän keskusta-alueelle kolme uutta seinämaalausta, muraalia.Teokset valaistaan väliaikaisesti osana Valon kaupunki –tapahtumaa 28.-29.9.2017.

Italialainen Francesco Camillo Giorgino eli Millo maalaa taideteoksensa syyskuun aikana kerrostalon päätyyn osoitteessa Vapaudenkatu 65. Hänen tyyliinsä kuuluvat mustavalkoiset, piirrosmaiset kaupunkimaisemat sekä hassut hahmot. Millo on ammatiltaan arkkitehti, minkä ansiosta hän ottaa maalauksissaan rakennukset ja ympäristön hienolla tavalla huomioon.

Sveitsistä saapuvan Onur Dincin työ tulee olemaan muista poikkeava. Hämärän aikaan taiteilijan käyttämä uv-maali hohtaa kauniisti näyttäytyen eri tavalla kuin päiväsaikaan. Onurin tyyli on sekoitus surrealismia ja realismia, ja teokset sisältävät usein myös kritiikkiä yleisiä oloja kohtaan. Tämä taideteos tulee sijaitsemaan osoitteessa Ilmarisenkatu 7-9.

Samanaikaisesti saadaan kaupunkiin suomalaista katutaidetta taiteilija Rauha Mäkilän tekemänä. Hänen suunnittelutyötään ovat avustaneet jyväskyläläiset lapset. Mäkilän teos nousee osoitteeseen Vapaudenkatu 28 ja se on osa Suomi 100 -juhlavuotta. Maalit teokseen lahjoittaa Tikkurila.
Valon kaupunki -tapahtuman ohjelma 2017

Jyväskylässä aloitettiin uv-maalilla tehostetun muraalin maalaus
21.9.2017

Ideoita ja kipinää Jyväskylän Kehä Vihreälle
7.8.2017

Design Cube tuo Jyväskylän Yläkaupungille designia ja tapahtumia
6.7.2017

Jyväskylän kävelykadun rapistuneet keltaiset istuinpenkit uusitaan heinäkuussa
5.7.2017

Kaukolämpötyömaa muuttaa liikennejärjestelyjä Väinönkadun ja Yliopistonkadun risteyksessä
27.6.2017

Jyväskylässä entistä helpompi järjestää tapahtumia
27.6.2017

UPEA17-kaupunkitaidefestivaali levittäytyy Jyväskylään ja 13 muuhun kaupunkiin syyskuussa
20.6.2017

Keskeisten sulkuventtiilien uusinta Väinönkadulla parantaa kaukolämmön toimitusvarmuutta keskustassa
20.6.2017

Jyväskylän taidemuseon edessä pihakatua elävöittää tänä kesänä Green Leak -teos
19.6.2017

Yläkaupunki yllättää jälleen – ensimmäinen pysäköintitunti maksutta oston yhteydessä
20.3.2017

Jyväskylän vanhan torin ja Lyseon korttelin ideakilpailun voittajissa säpinää ja valovoimaa
8.2.2017

Ytimessä-näyttelyn avajaiset Jyväskylän Kirkkopuistossa keskiviikkona 8.2.2017 klo 15:00

Ytimessä -näyttely sisältää arkkitehtuurin ja maisemasuunnittelun opiskelijoiden visioita Jyväskylän kaupungin ydinkeskustan tulevaisuudesta. Näyttelyssä maisemasuunnittelun opiskelijat ideoivat Jyväskylän kaupungin ja Lappset Group Oy:n järjestämän ideakilpailun tiimoilta uutta elämää vanhalle torille ja Lyseon kortteliin. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin osaston opiskelijoiden kurssityöt puolestaan esittävät ideoita Kalevankadun ympäristön elävöittämiseksi ja täydennysrakentamiseksi. Lisätietoja.

Uudenlaisena näyttelytilana toimii Jyväskylän Kirkkopuistoon siirrettävä lasikontti, jonka seiniin näyttelytyöt heijastetaan. Lasikontin valot syttyvät näyttelyn avajaisissa Kirkkopuistossa keskiviikkona 8.2.2017 klo 15:00. Näyttelyn avaa kaavoitusarkkitehti Paula Julin ja paikalla ovat myös Risto Ikäheimo Lappset Group Oy:stä sekä Jyväskylän vanhan torin ja Lyseon korttelin -ideakilpailun voittajia. Näyttely on avoinna Kirkkopuistossa 8.2.-5.3.2017 välisen ajan.

Ideakilpailulla uutta elämää Jyväskylän vanhalle torille ja Lyseon kortteliin
24.1.2017

Jyväskylän Ihana Ikkuna 2017 -äänestyksen voitti Ellin kirja
5.1.20017

Yläkaupungin yrittäjien pysäköintihyvityskampanja liikkeelle

7.12.2016
Tervetuloa Jyväskylän yläkaupungille – ensimmäinen pysäköintitunti maksutta
Joulukuun asiakasetuna Yläkaupungin yrittäjäyhdistyksen jäsenliikkeet hyvittävät asiakkailleen ensimmäisen pysäköintitunnin. Pysäköintihyvitys annetaan ostoksen yhteydessä pysäköinnin muistilipuketta vastaan. Etu on voimassa 7- 21.12. eli itsenäisyyspäivän jälkeisestä arkipäivästä Tuomaan päivään saakka. Tempauksen tavoitteena on lisätä yläkaupungin erikoisliikkeiden tunnettuutta ja vetovoimaa sekä innostaa asiakkaita ostoksille yläkaupungin erikoisliikkeisiin.
Kampanja toteutetaan kokeiluna ensimmäistä kertaa ja joulukuun testiviikon jälkeen sille on suunnitelmissa jatkoa tammikuussa. Pysäköintihyvityskampanjassa mukana olevat liikkeet tunnistaa liikkeen ovessa olevasta kampanjakortista ja alueen lippuautomaateilla on ilmoitus muistilipukkeen hyödyntämisestä. Jyväskylässä kadunvarsipysäköinnin hinta 1- ja 2-vyöhykkeillä on ensimmäisen tunnin osalta 2 euroa.
Yllättävä yläkaupunki on monipuolinen paikallisten palveluiden ja erikoisliikkeiden korttelialue. Kivijalkaliikkeiden näyteikkunoissa riittää ihasteltavaa ja sisällä liikkeissä saa henkilökohtaista palvelua ja asiantuntemusta. Liikkeitä löytyy optikosta ruokakauppaan.
Yläkaupungilla toimii pääasiassa paikallisia yrityksiä, joiden ammattitaito ja palvelu on erinomaista ja yksilöllistä. Liikkeitä on moniin eri tarpeisiin ja joulun alla monesta putiikista löytyy monenlaisia paikallisia lahjaideoita. Yläkaupungin henki on nähtävissä myös yhteistyössä yrittäjien kesken ja meillä huudellaankin hyvässä hengessä naapureihin! On jopa nähty, että asiakkaita ollaan saatettu naapuri-liikkeisiin, jos omista valikoimista ei ole apua löytynyt, toteaa Satu Ässämäki, Tarrapaidan yrittäjä ja Jyväskylän yläkaupungin yrittäjät ry:n puheenjohtaja.
Kampanja toteutetaan yhteistyössä keskustan kehittämishankkeen kanssa.

Jyväskylän Ihana Ikkuna -näyteikkunakilpailu esittelee keskustan pieniä kivijalkayrityksiä

24.11.2016
Ihana Ikkuna -näyteikkunakilpailu järjestetään Jyväskylässä ensimmäistä kertaa. Se on suunnattu keskustan pienille kivijalkayrityksille. Kilpailu esittelee ihania, persoonallisia ja houkuttelevia näyteikkunoita ja niiden visuaalisia teemoja. Tapahtuman tavoite on elävöittää kaupunkikeskustaa ja nostaa kivijalkaliikkeiden kiinnostavuutta. Mukaan valittujen neljäntoista kivijalkayrityksen näyteikkunat ovat ehdolla Jyväskylän Ihanimmaksi Ikkunaksi. Voittajan valitsevat kaupunkilaiset yleisöäänestyksellä Visit Jyväskylän nettisivuilla osoitteessa www.visitjyvaskyla.fi/ihanaikkuna. Äänestykseen voi osallistua myös paikan päällä mukana olevissa yrityksissä. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan osallistuvien yritysten tuotepalkintoja.
Aloitusvuonna näyteikkunakilpailun teemana on JOULU! Kilpailuaika on 26.11.-31.12.
Kaikki osallistuvat yritykset ovat halutessaan saaneet ikkunan suunnitteluun ja rakentamiseen ammattivisualistin ohjausta sekä valokonsultointia maksutta. Päävastuu ikkunoiden toteutuksesta on kuitenkin ollut yrityksillä. Näyteikkunoiden teemat ja tuotteet on valokuvattu kilpailun järjestäjän puolesta. Kuvia käytetään tapahtuman sekä osallistuvien yritysten markkinoinnissa. Katunäkymästä mukana olevat yritykset erottuvat ikkunatarralla, jossa on myös osallistuvan yrityksen kilpailunumero.
Äänestystulos julkaistaan 5.1.2017 osoitteessa www.facebook.com/ihanaikkuna. Voittajaikkuna saa palkinnoksi vuoden 2017 ikkunanpesut.
Näyteikkunakilpailun toteuttavat yhdessä Visit Jyväskylä, Keskisuomalainen, Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry, Lumixia Oy, Sisustuskärpänen ja Jyväskylän keskustan kehittämishanke.

Meidän keskusta - ilta ideoinnille

8.9.2016 klo 17.00 -19.00. Vanha Lyseo, Yliopistonkatu 13
Meidän keskusta -illassa esitellään keskustan kaupunkirakenteen kehittämisen pääteemat ja samalla voi tutustua keskusta-alueen karttaluonnoksiin. Mukana on asiantuntijat kaavoituksesta, liikenteen ja viheralueiden suunnittelusta sekä Keski-Suomen museosta. Tervetuloa kuulemaan keskustan kehittämisen pääteemat, jakamaan ideat ja näkemykset keskustan asumisen, liikenteen sekä viher- ja kulttuuriympäristön kehittämiseksi.

Anna palautetta Jyväskylän Kauppakadun pihakadusta
24.8.2016

Kauppakatu jatkaa pihakaduksi muuntautumistaan
14.6.2016

Täti MOOONIKA ja kukkaismummot valtaavat keskikaupungin kesällä
3.6.2016

Iloista kesäilmettä ja resurssiviisaat katukalusteet Jyväskylän Väinönkadulle
3.6.2016

Jyväskylän kävelykadun Kompassin korjaus kestää suunniteltua pidempään
3.6.2016

Toritunnelmaa Jyväskylän Asema-aukiolla helatorstaina 5.5.
2.5.2016

Kauppakadun pihakadun muutostyöt käynnistyvät 25.4. alkavalla viikolla
25.4.2016

Anna palautetta Jyväskylän Kauppakadun pihakadun suunnitelmaluonnoksesta
9.12.2015

Kauppakadun pihakadulla Jyväskylässä tarvitaan yhteispeliä
16.11.2015

Kävelykeskustan väliaikaisjärjestelyin toteutetun laajentamisen vaikutuksia selvitettiin Jyväskylässä
14.10.2015

Keskustafoorumi yrittäjille

15.9.2015 klo 16.00 Aalto-sali, Väinönkatu 7
Keskustan ja erikoiskaupan elinvoimaisuus on aiheena kaupungin keskusta-alueen yrittäjille suunnatussa keskusteluillassa. Ensimmäisen foorumin alustuspuheenvuorojen aiheina ovat keskustakaupan ja asiakaskäyttäytymisen muutokset nyt ja tulevaisuudessa. Tervetuloa kuulemaan alan asiantuntijoita sekä tuomaan tärkeitä näkökulmia käytännön rajapinnasta. Illan tarkempi ohjelma tästä ja illan esitykset löytyvät täältä .


Anna palautetta Jyväskylän Kauppakadun pihakatumuutoksesta

24.8.2015 Kyselytutkimukseen vastaaminen on päättynyt 6.9. Loppuraportti julkaistaan 13.10. verkkosivuilla www.jyvaskyla.fi/kaupunkikeskusta.

Vapaudenkatu 48-52 asemakaavan muutos hyväksytty kaupunginvaltuuston päätöksellä.
15.6.2015

Maankäyttösopimusmenettely ruutukaavakeskustassa muuttuu

Kaupunkirakennelautakunta hyväksyi 2.6.2015 kokouksessa ruutukaavakeskustaa koskevan kokeiluluontoisen kevennetyn maankäyttösopimusmenettelyn. Päätöksen mukaan ruutukaavakeskustan alueella maankäyttösopimusmaksun suuruus on 25–35 prosenttia arvonnoususta täydennysrakentamistilanteissa, joissa välitön kaupungille syntyvä yhdyskuntarakentamisen tarve on vähäinen.

Maankäyttösopimus laaditaan yksityisen maanomistajan ja kaupungin välillä, kun asemakaavaa muutetaan. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan asemakaavoitettavan alueen maanomistajalla on velvollisuus osallistua yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin. Jyväskylän keskustassa maankäyttösopimusmaksu määräytyy yleensä arvonnousuun perustuen ja sen suuruudeksi on käytännön myötä vakiintunut noin puolet arvonnoususta.

Olemassa olevien seinien sisällä tapahtuvasta lisärakentamisesta – kuten ullakon tai kellarin käyttötarkoituksen muuttamisesta – ei peritä maankäyttösopimusmaksua lainkaan. Kokeilu koskee vuoden 2017 loppuun mennessä ruutukaavakeskustassa käynnistettäviä asemakaavamuutoksia sekä liike- että asuntorakentamisen osalta.

Ideatyöpajan tuloksia esitellään Jyväskylän Kauppatorilla lauantaina 6.6.
1.6.2015

Maankäyttömaksun alentamisen toivotaan lisäävän täydennysrakentamista Jyväskylän keskustassa
28.5.2015

Kesämatot tuovat iloisen ja pirteän ilmeen Väinönkadulle
21.5.2015

Jyväskylän torin kehittäminen jatkuu
12.5.2015

Ideoi teemareittejä Jyväskylän keskustan viheralueille
8.5.2015

Tutkimuskysely toritoiminnasta

Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö toteutti yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden kanssa Jyväskylän toriin liittyvän kuluttajatutkimuksen. Tavoitteena on kehittää toritoimintaa vastaamaan entistä paremmin kuluttajien toiveisiin.

Toritutkimuksen kysymykset käsittelivät kuluttajien aikaisempaa toriasiointia sekä toriin liittyviä toiveita ja mielipiteitä. Kysely toteutettiin ajanjaksolla 20.4.–3.5. Verkkovastaamisen lisäksi vastaaminen oli mahdollista myös kirjallisesti pääkirjaston aulassa ja Jyväskylä-infossa. Kyselylomakkeen täytti 1137 vastaajaa.

Kyselyn avulla haettiin tietoa esimerkiksi siitä, mihin tori asukkaiden mielestä pitäisi väliaikaisesti siirtää. Jyväskylän toriaukean alapuolella sijaitsevan pysäköintihallin peruskorjaus tulee ajankohtaiseksi seuraavan 3–5 vuoden aikana, mikä tarkoittaa torin siirtymistä muualle vähintään remontin ajaksi.

Vaihtoehtoja toritoiminnan väliaikaiseksi paikaksi ovat Asema-aukio, Aren aukio, Kauppakadun yläosa, Paraatiaukio Kirkkopuistossa sekä Puistokadun alku lähellä Aren aukiota. Vastaaja saattoi ehdottaa myös jotain muuta paikkaa.

Toritutkimuksen raportti tästä linkistä . Tuloksia hyödynnetään lauantaina 16.5. kello 12–18 Yläkaupugin Yö -tapahtuman yhteydessä järjestettävässä Uusi Jyväskylä – osallistavassa arkkitehtuurityöpajassa. Työpajan paikkana on entinen Tiimarin liiketila, Kauppakatu 15.
Työpajan materiaalit ja suunnitelmat ovat kommentoitavana osoitteessa http://uusi-kaupunki.fi/.

Jyväskylän Lyseon museo- ja kulttuurikeskussuunnitelma on uusi avaus koko korttelin kehittämiselle
25.3.2015

 Pihakatu keskusteluilta 5.2.2015, ravintola Baari Vakiopaine

Liikenneinsinööri Timo Vuoriaisen esitys (SlideShare)
5.2.2015

Keskustelutilaisuus Jyväskylän Kauppakadun muuttamisesta pihakaduksi Kilpisenkadun ja Vaasankadun välillä

Ravintola Baari Vakiopaine (Kauppakatu 6), Jyväskylä, to 5.2.2015 klo 17.00

Jyväskylän keskustan Kauppakadusta kaavaillaan kävelypainotteista pihakatua Kilpisenkadun ja Vaasankadun välisellä osuudella. Uusi pihakatuosuus sijoittuisi olennaiseksi osaksi Jyväskylän kävelykeskustaa.

Muutoksen vaikutuksia puntaroidaan torstaina 5.2. kello 17.00 alkaen Ravintola Baari Vakiopaineessa (Kauppakatu 6) järjestettävässä, avoimessa keskustelutilaisuudessa. Keskusteluun on johdattelemassa liikenneinsinööri Timo Vuoriainen Jyväskylän kaupunkirakennepalveluista. Tervetuloa mukaan!

Keskustelutilaisuus liittyy Jyväskylän keskustan kehittämishankkeeseen, jossa kaupungin ydinkeskustan elinvoimaisuutta vahvistetaan keskustatoimijoiden laajana yhteistyönä. Työlistalla ovat muun muassa keskustan vetovoiman lisääminen erikoiskaupan alueena ja rakentamishankkeiden edistäminen. Kaupunkikeskustan imua kasvatetaan ajanvieton, tapahtumien ja oleskelun ykköspaikkana.

 Median ja keskustan infotilaisuus 14.1.2015, Ravintola Pannukakku

Hankejohtaja Anne Sandelinin esitys (SlideShare)
14.1.2015

Keskustan kehittäminen käyntiin Jyväskylässä

Jyväskylän keskustan kehittämishanke on käynnistynyt. Kaupunki on asettanut hankkeen tavoitteeksi, että keskustan vetovoima erikoiskaupan alueena elpyy ja että keskustan asema ajanvieton, tapahtumien ja oleskelun keskuksena on ylivoimainen.

Lisäksi tavoitteena on, että keskustassa käynnistyy kolme kaupallista rakennushanketta ja viisi asumisen täydennysrakentamishanketta seuraavien viiden vuoden aikana.

Edessä oleva urakassa tarvitaan eri toimijoiden – kuten kaupunkilaisten, kaupan, kiinteistönomistajien ja kaupungin – yhteistyötä ja yhteisten tavoitteiden määrittelyä. Erityisesti kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksista aiotaan pitää huolta.

– Kehittämisen työkalupakissa on nyt uusiakin juttuja. Torin merkitystä pohditaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa ja yläkaupungilla mennään yritysten tarpeiden pohjalta erilaisilla kokeiluilla katutilan uudistamisessa, kertoo hankejohtaja Anne Sandelin

Keskustan määrätietoisen kehittämisen tarve nousee kaupan kentällä viime vuosina tapahtuneista muutoksista, jotka ovat tuttuja niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Monilla suurilla kaupunkiseuduilla keskusta-alueen asema on heikentynyt, osasyynä on jo 1970-luvulla alkanut automarkettien yleistyminen. Erikoiskaupoilta asiakkaita on vienyt viime vuosina voimakkaasti kasvanut verkkokauppa.

Osaprojektit ulottuvat kävelykeskustasta satamaan

Tulevaisuuden keskustan vetovoima koostuu kaupasta, palveluista, asumisesta ja tapahtumista. Keskustaa virkistää myös uudenlainen kaupunkikulttuuri, johon kuuluvat esimerkiksi ravintolapäivät ja muut spontaanit tapahtumat. Myös asumisen mahdollisuuksien lisääminen keskustassa tuo sille lisää houkuttelevuutta ja elinvoimaa.

Mittavan kehittämishankkeen osaprojekteja ovat esimerkiksi Lyseon korttelin kehittäminen, torin kehittäminen, kävelykeskustan parantaminen Väinönkadun ja Kauppakadun yläpään osalta, tapahtumat ja kulttuuri sekä saavutettavuuden parantaminen kaikilla kulkuvälineillä.

Jyväskylän keskustaa on aiemmin kehitetty kokonaisuutena kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen, ajoittui 1990-luvulle ja jälkimmäinen 2000-luvun alkuvuosille.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 Sivun alkuun Tietoa sivustosta