Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nuoret istuskelevat Veturitallien edustalla - kuva jaloista. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Hankkeessa kehitetään Keski-Suomen maakunnan nuorten (15-20 v.) taide- ja kulttuuripalveluja. Toimintoja suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kuntien kulttuuri- ja nuorisotoimijoiden sekä nuorten kanssa. Nuoret osallistuvat hankkeen jokaiseen vaiheeseen suunnittelusta toteutukseen ja arviointiin.

Hankkeessa pilotoidaan myös uudenlaista rahoitusmallia kuntien kulttuuripalvelujen järjestämiseen sekä tuotetaan tutkimustietoa nuorista kulttuurin harrastajina ja kulttuuripalvelujen käyttäjänä. Hanketta rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä hankealueen kunnat.

Nuoret ja osallisuus kulttuuritoiminnassa -hanke on käynnissä vuoden 2023 joulukuuhun saakka. Hanke on alkanut tammikuussa 2020.

Nuoret ja osallisuus -kulttuuritoiminnassa mukana olevat kunnat

Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski.

Hankkeen tavoitteena on

  • kehittää keskisuomalaisten nuorten taide- ja kulttuuritoimintaa yhteistyöverkoston voimin
  • edistää ammattimaisesti toteutettujen kulttuuripalvelujen saavutettavuutta kaikille nuorille maakunnassa
  • edistää nuorten osallisuutta kulttuuritoiminnassa
  • laajentaa hyväksi havaittuja toimintamalleja maakunnassa ja kehittää uusia
  • kehittää toimiva rahoitusmalli kulttuuripalvelujen turvaamiseksi, jotta toimintaa voidaan toteuttaa pitkäjänteisesti ja tuloksekkaasti.
  • edistää alueellista yhteistyötä kulttuuritoiminnassa, samoin kuin henkilöstön osaamista maakunnan joka osassa
  • työllistää taiteilijoita Keski-Suomen alueella; yhteistoimintamallilla tavoitellaan yhtenäistä korkeaa laatua kulttuuritoimintaan
  • edistää kulttuuritoiminnan vaikuttavuutta sekä nuorten kuntalaisten keskuudessa että kunnan hallintorakenteessa; vahvistaa kulttuurin merkitystä kunnissa osana hyvinvointisuunnitelmaa sekä osallisuutta ja vetovoimaisuutta lisäävänä tekijänä
Kuva
Nuori maalaa graffitiseinää. Kuva Miia Lyyra

Katutaidetemppeliprojektissa nuoret pääsivät yhdessä ammattitaiteilijoiden kanssa suunnittelemaan ja toteuttamaan katutaidetta purettavaksi määrättyyn Siion-temppelin rakennukseen. Kuva Miia Lyyra

Nuorten kulttuuria tukemassa: Nuoret kulttuurin harrastajina ja kulttuuripalvelujen käyttäjinä sekä kulttuurisen nuorisotyön kehittäminen Keski-Suomessa -raportti

Tutkimuksessa kartoitettiin keskisuomalaisten 15-20-vuotiaiden nuorten kulttuuripalvelujen käyttöä ja kulttuuriharrastuksia Keski-Suomen maakunnassa. Lisäksi tutkimukseen haastateltiin kulttuurialan asiantuntijoita. Raportissa esitellään myös kulttuurisen nuorisotyön itsearviointimittaristo.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän kaupungin koordinoiman Nuoret ja osallisuus kulttuuritoiminnassa: Keski-Suomen kuntien nuorten taide- ja kulttuuritoiminnan kehittäminen -hankkeen sekä Jyväskylän yliopiston Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa -tutkinto-ohjelman (KUMU) opiskelijoiden kanssa.
https://www.nuorisotutkimusseura.fi/julkaisut/verkkokauppa/verkkojulkaisut/2659-nuortenkulttuuriatukemassa

Anton Schalin & Miikka Pyykkönen (2022) Nuorten kulttuuria tukemassa: Nuoret kulttuurin harrastajina ja kulttuuripalvelujen käyttäjinä sekä kulttuurisen nuorisotyön kehittäminen Keski-Suomessa. Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, verkkojulkaisuja 171, sarja: Kenttä, ISBN 978-952-372-034-3, ISSN 1799-9227, 55 s.
 

Lisätietoja

-kulttuurituottaja Miia Lyyra p. 046 922 5990
miia.lyyra(at)jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
hanke
kulttuuri
kulttuuripalvelut
nuoriso