Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Jyväskylän kasvu- ja innovaatioverkostot -hankkeen tarkoituksena on Työ- ja elinkeinoministeriön ja Jyväskylän kaupungin helmikuussa 2021 solmitun kestävään kaupunkikehittämiseen tähtäävässä ekosysteemisopimuksessa allekirjoitettujen tavoitteiden toimeenpano sekä yritysten toimintaedellytysten parantaminen.

Toukokuussa 2024 julkistetun kansallisen Kuntabarometrin tulokset nostivat Jyväskylän ykköseksi yli 100.000 asukkaan kaupunkien vertailussa, jossa yrittäjät ovat antaneet palautetta kuntien elinvoimapalveluista. Määrätietoinen yritysympäristön kehittäminen vaatii resursseja, joita kunnilla ei tiukassa taloustilanteessa muuten olisi käytössään. Hankkeen avulla Keski-Suomen alueen ja Jyväskylän kaupungin elinvoimaisuutta voidaan vahvistaa kiinnittämällä huomiota yritysten ja korkeakoulujen väliseen yhteistyöhön sekä yritysten toimintaympäristöön ja elinvoimaisuuteen.

Sopimusvuosina 2025–2027 edistetään Työ- ja elinkeinoministeriön koordinoimana koko ekosysteemityön vaikuttavuutta kansallisesti. Tavoitteena on entisestään lisätä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välistä yhteistyötä, parantaa systeemisiä edellytyksiä TKI-toiminnalle, avata väyliä kansainvälistymiselle sekä lisätä kykyä ketterään teemaverkostojen tarvelähtöiseen rakentamiseen perustuen alueelliseen erikoistumiseen ja kansainväliseen vetovoimaan. Uuden hankkeen valmistelussa on käytetty lähtökohtana edellisen “Jyväskylän kasvu ja kestävä kaupunkikehittäminen” -hankkeen tuloksia ja vaikuttavuustyöllä (vaikuttavuusmalli ja -polut, indikaattori- ja tilannekuvatyökalut) saatua tietoa siitä, millä toimintamalleilla on vaikuttavuutta.

Toimialakärkien sisällä tehdyllä hanketyöllä kyetään luomaan liikunnan, terveyden edistämisen ja hyvinvoinnin sekä uudistuvan teollisuuden alan yrityksille mahdollisuuksia parantaa kasvuedellytyksiään ekosysteemin kautta avautuneissa verkostoissa. Jyväskylän kasvu- ja innovaatioverkostot -hankkeen tavoitteena on työskennellä vaikuttavasti ja kestävästi arvoverkostojen uusien kumppanuuksien synnyttämiseksi sekä kansallisten ja kansainvälisten innovaatioita edistävien yhteistyösuhteiden solmimiseksi Jyväskylän kaupungin ja eri sidosryhmien välillä. Yhteisön rakentamisella ja vahvalla viestinnällä on merkittävä rooli ekosysteemien vaikuttavuuden lisäämisessä.  

Tausta ja rahoitus

  • Arvioitu kesto: 02/2025–07/2027
  • Kustannusarvio: 763 271 €
  • EU- ja valtion osuus: 430 777 €
  • Hanketta toteuttaa Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut

Koordinaatiohanke toteuttaa Jyväskylän kaupungin innovaatioekosysteemityötä, joka perustuu Työ- ja elinkeinoministeriön ja Jyväskylän kaupungin väliseen innovaatioekosysteemisopimukseen vuosille 2021–2027. Rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen liitto (Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-rahoitus).  

Jyväskylän kaupunki on osa Innokaupungit -verkostoa, joka koostuu suomalaisista yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkeja, jotka ovat määritelleet omat osaamisen ja kehittämisen kärkiteemansa valtion kanssa tehtyihin ekosysteemisopimuksiin.

Kaupungit toimivat alustoina osaamiselle, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalle sekä tulevaisuuden kannalta tärkeille investoinneille. Ekosysteemisopimusten avulla halutaan luoda kansainvälisesti houkutteleva kokeilu- ja innovaatioympäristö ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäville ratkaisuille. Mukana on yhteensä 19 kaupunkia ja yksi kunta, jotka solmivat 16 ekosysteemisopimusta valtion kanssa vuonna 2021.

Hanketiimi

Nina Rautiainen, projektipäällikkö (65 % työajasta) 
innovaatioekosysteemityö ja kasvuliiketoiminta 
Jyväskylän kaupunki 
+358 50 4137 028 
[email protected] 

Timo Harju, projektipäällikkö (68 % työajasta) 
Uudistuva teollisuus ekosysteemi 
Jyväskylän kaupunki 
+358 50 595 9198 
[email protected] 

Leena Martin, projektisuunnittelija (80 % työajasta) 
innovaatioekosysteemityö 
Jyväskylän kaupunki 
+358 40 759 6667 
[email protected] 

Anne Niskakangas, projektikoordinaattori (80 % työajasta) 
innovaatioekosysteemityö 
Jyväskylän kaupunki 
+358 40 673 0373 
[email protected] 

Kuva
Kuvassa hankkeen rahoittajien logot. Kuva Jyväskylän kaupunki
Alasivu