Kestävä kaupunkikehittäminen - Ekosysteemisopimus
KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN VUODEN 2025 HAKU ON AVOINNA 31.3.-5.5.2025. Siirry hakuilmoitukseen EURA2021-järjestelmässä.
Jyväskylä on yksi Suomen Innokaupungeista, jotka toteuttavat ekosysteemisopimuksia. Innokaupungit ovat uuden ajattelun tukijoita ja kirittäjiä, muutoksen edelläkävijöitä. Tavoitteena on vauhdittaa elinkeinoelämän uudistumista ja kestävien ratkaisujen käyttöönottoa kaupungeissa. Innokaupungit tukevat innovaatioita, soveltavat tutkimusta ja tekevät kokeiluita.
Työ- ja elinkeinoministeriö on solminut Jyväskylän kaupungin kanssa innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen vuosille 2021-2027. Valtion ja yliopistokaupunkien välisissä sopimuksissa sovitaan lähivuosien strategisista kasvun kärjistä ja innovaatiotoiminnasta. Jyväskylän kaupungin ja valtion välinen ekosysteemisopimus tukee kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kansainvälistymistä, kilpailukykyä ja elinvoimaa sekä työllisyyttä ja osaamista. Sen avulla myös vahvistetaan Jyväskylän mainetta kansainvälisesti vetovoimaisena korkean osaamisen koulutuskaupunkina ja tutkimuksen keskuksena.
Jyväskylän ekosysteemisopimuksen painopisteet ovat liikunta, terveyden edistäminen ja hyvinvointi sekä uudistuva teollisuus.
Ekosysteemisopimukset on solmittu pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kanssa. Mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Rovaniemi, Vaasa, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Lappeenranta (ml. Imatra), Lahti, Pori, Seinäjoki, Mikkeli, Kajaani (ml. Sotkamo) ja Kokkola. Pirkanmaan liitto koordinoi kansallista Innovoivat kaupungit ja yhteisöt -ohjelmaa Innokaupungit-nimen alla.
Tutustu Innokaupunkien toimintaan
Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimus Jyväskylän kaupungin ja valtion välillä
Lisätietoa kestävästä kaupunkikehittämisestä kansallisella tasolla
Kestävän kaupunkikehittämisen rahoitus
EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa Suomessa toteuttava ohjelma Uudistuva ja osaava Suomi sisältää kestävän kaupunkikehittämisen kokonaisuuden, jossa toteutetaan kaupunkien ja työ- ja elinkeinoministeriön välisten ekosysteemisopimusten mukaisia kehittämishankkeita. Tavoitteena on vahvistaa elinkeinoelämälähtöistä TKI-toimintaa, tiivistää innovaatiotoiminnan yhteistyöverkostoja ja edistää uusilla liiketoimintamahdollisuuksilla Suomen kilpailukykyä.
EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa toteuttava Suomen ohjelma Uudistuva ja osaava Suomi sisältää kestävän kaupunkikehittämisen kokonaisuuden, jossa toteutetaan ekosysteemisopimusten mukaisia kehittämishankkeita. Rahoituksen avulla on tavoitteena vahvistaa alueen osaamiskärkiä, tiivistää innovaatiotoiminnan yhteistoimintaverkostoja ja edistää uusilla liiketoimintamahdollisuuksilla Suomen kilpailukykyä. Näiden tavoitteiden edistämisessä kaupungit toimivat kehittämisalustoina.
EAKR-rahoitusta ekosysteemisopimusta toteuttaviin hankkeisiin voivat hakea alueen toimijat voittoa tavoittelemattomaan kehittämistoimintaan. Jyväskylän kaupunki arvioi kunkin rahoitushaun valintaperusteiden mukaisesti rahoitettavat hankkeet, ja Keski-Suomen liitto toimii hankkeiden rahoittajana. Hankkeiden tulee pohjautua Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaan. Emme myönnä rahoitusta yrityskohtaiseen kehittämiseen, ja kehittämishankkeen tulosten on oltava yleisesti hyödynnettävissä.
Kestävän kaupunkikehittämisen seuraava EAKR-haku on tarkoitus avata helmi-maaliskuussa 2025. Ajankohta tarkentuu tammikuun aikana.
Lisätietoja rahoituksesta antavat
Iiris Asunmaa
kehittämispäällikkö, Jyväskylän kaupunki
050 472 4253
iiris.asunmaa[at]jyvaskyla.fi
Hilkka Laine
rahoituspäällikkö, Keski-Suomen liitto
040 595 0014
hilkka.laine[at]keskisuomi.fi
Ekosysteemisopimuksen johtoryhmä
Johtoryhmä toimii ohjausryhmänä ekosysteemityölle. Kestävän kaupunkikehittämisen rahoitukseen liittyvään päätöksentekoon, kuten hankevalintaan, osallistuvat vain kaupunkia edustavat johtoryhmän varsinaiset jäsenet. Johtoryhmän puheenjohtajana toimii kaupunginjohtaja Timo Koivisto.
Johtoryhmän kokoonpano:
Timo Koivisto, kaupunginjohtaja, Jyväskylän kaupunki
Ari Tolonen, toimialajohtaja, Jyväskylän kaupunki
Pasi Raiskinmäki, vararehtori, Jyväskylän yliopisto
Mika Karjalainen, vararehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Pekka Hokkanen, maakuntajohtaja, Keski-Suomen liitto
Pirkko Melville, johtaja, Keski-Suomen ELY-keskus

Ota yhteyttä:
Ari Tolonen
toimialajohtaja
040 556 7822
[email protected]
Iiris Asunmaa
kehittämispäällikkö
050 472 4253
[email protected]
Sari Ropponen
hallinto- ja kehittämispäällikkö
050 361 5938
[email protected]
Lisää ekosysteemisopimuksista
Ekosysteemisopimukset TEM:n verkkosivuilla
Ekosysteemityö Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut -sivuilla
Innokaupungit-verkkosivusto ekosysteemisopimuskaupungeista
Raportti: Jyväskylän innovaatioekosysteemityön vaikuttavuusraportti 2021-2022
Uutinen: 8.3.2023 Innovaatioekosysteemien vaikuttavuutta mitataan pitkällä aikavälillä
Tiedote: 9.2.2021 Jyväskylän ja valtion innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimus vauhdittaa liikunnan, terveyden edistämisen ja hyvinvoinnin ja uudistuvan teollisuuden innovaatiovetoista kasvua
Tiedote 9.2.2021 Valtion ja kaupunkien sopimusyhteistyöllä vauhditetaan vähähiilisiä, digitaalisia ja hyvinvointia edistäviä innovaatioita
Tiedote 20.5.2020: Innovaatiotoimintaa vahvistavat sopimukset solmitaan kaupunkien kanssa
Lisää kestävän kaupunkikehittämisen rahoituksesta:
Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma
EU-rahoitus Keski-Suomen liiton sivuilla
EURA2021-järjestelmä