Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja hyvinvointijohtamisen kehittäminen verkostohanke

HYMY-hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja hyvinvointijohtamisen kehittäminen verkostohankkeen (2019-2021) tavoitteena on väestön terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen ja hyvinvointi ja terveyserojen kaventaminen kehittämällä kuntien hyvinvointijohtamisen tiedollista taustaa ja kuntien strategisia hyvinvointijohtamisen valmiuksia. Hankkeessa kehitetään rakennetun ympäristön indikaattoreja laajan hyvinvointikertomuksen laadintaan ja edistetään hyvinvointitiedon vaikuttavuutta MALPE-suunnittelussa. Hanke tuo yhteen eri toimialat pohtimaan kaupunkiympäristön kehittämistä niin kaupunki, kuin seututasollakin yli hallinnollisten siilojen. Verkostohankkeen jäsenet ovat Tampereen kaupunkiseutu, Lahden, Jyväskylän ja Kuopion kaupungit ja MAL-verkosto. Hankkeen on määrä kestää 2,5 vuotta ja se saa avustusta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) myöntämästä määrärahasta.

Jyväskylässä, kuten muissakin kunnissa, HYMY-hanketta varten perustettu, eri aloja edustavista ihmisistä koostuva työryhmä (14 hlöä), määritteli kattavasti ihmisten hyvinvointia edistäviä kriteerejä, jonka jälkeen ne pisteytettiin. Pisteytyksistä muodostettiin mediaanihistogrammi, jonka mukaisesti kriteerit saavat painoarvon hyvinvointiympäristön karttamallinnuksessa. Kriteerit muodostavat hyvinvointikokonaisuuksia kuvan mukaisella tavalla.

 

Kuva
Hyvinvointikokonaisuudet. Kuva Jyväskylän kaupunki

 

 

Hyvinvointiympäristön mallintamiseksi Jyväskylässä tuotettiin HYMY-työkalu, jolla käyttäjä pääsee itse analysoimaan kriteerejä ja tekemään valmiita, visualisoituja mallinnuksia hyvinvointitekijöiden ilmenemisestä Jyväskylässä. Alla olevasta linkistä pääsee HYMY-työkalun infosivulle, josta löytyy yleisohjeet työkalun käyttöön ja linkit työkaluihin, joissa on kussakin yksityiskohtaiset ohjeet kyseisen työkalun käyttöön.

 

Linkki HYMY-työkalun infosivulle

 

Kuva
Hymy-logot. Kuva Jyväskylän kaupunki

 

 

Yhteyshenkilöt:

Anna Isopoussu, projektikoordinaattori, Jyväskylä
p. 014 266 5049, anna.isopoussu[at]jyvaskyla.fi

Anni Mäkelä - projektisuunnittelija, Jyväskylä
mallinnuksen suunnittelu, analyysit
p. 014 266 4492, anni.m.makela[at]jyvaskyla.fi

Eetu Lappalainen - paikkatietoasiantuntija, Jyväskylä
analyysit, HYMY-työkalun tekninen toteutus
p. 014 266 0700, eetu.lappalainen[at]jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
hyvinvointi