Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kollaasi kuvia vaatteiden lyhennystyöpajasta circwaste-hankkeesta. Kuvissa työvaiheita vaatteiden lyhentämisessä. Kuva 2loops
Pääsisältö

Muotoilutoimisto 2Loops suunnitteli ja toteutti yhdessä Jyväskylän kaupungin ja Neon Studion kanssa Circwaste -osahankkeeseen liittyen pilottikokeilun, jossa kokeiltiin keväällä lanseerattavaan kestävää kuluttajuutta edistävän Neon Studion (työnimi “K2 Studio”) tulevaa työpajamallia. Työpajoissa korjataan, muodistetaan ja uusiokäytetään vaatteita, asusteita ja tekstiilejä. Kokeilun alussa tehtiin kysely, jonka pohjalta suunniteltiin kaksi erilaista työpajatoteutusta. Kokeilun avulla testattiin työpajojen toimintamallia ja tuotettiin tärkeää tietoa Neon Studion toiminnan kehittämiseen. Kohderyhmänä olivat kaupungin asukkaat, erityisesti työssä käyvät nuoret naiset.

Kokeilun tavoitteet

Kokeilu kannustaa kaupunkilaisia kestävään, resurssiviisaaseen elämäntapaan. Työpajojen pitkän aikavälin tavoitteena on kulutuskäyttäytymisen muutos. Työpajat kannustavat tuotteiden käyttöiän pidentämiseen ja arvostamiseen sekä uuden ostamisen kyseenalaistamiseen. Käsillä tekemisen kautta opitaan uusia taitoja ja samalla kiertotalous- ja vastuullisuusymmärrys kasvavat.

Kokeilun toteutus

Kokeilu alkoi suunnitteluvaiheella, johon kuului mm. toteutuksen suunnittelu ja aikataulutus. Seuraavaksi teimme kyselytutkimuksen, jossa kysyimme kaupunkilaisilta, millaisia pajoja he toivoisivat. Selvitimme myös, millä tavalla vastaajat toteuttavat kestävää kuluttamista. Kyselytutkimusta jaettiin useissa eri kanavissa. Kyselyyn vastasi suuri joukko kestävästä muodista ja työpajoista kiinnostuneita (121 kpl), mikä oli positiivinen yllätys! Suurin osa vastanneista oli 20–40-vuotiaita, työssä käyviä henkilöitä.

Kuva
Kestävän muodin työpajojen mainoskuvat. Kuva 2loops

 

Iloksemme vastaajat toteuttavat jo monella tavalla kestävää kuluttamista. Second Hand -palveluiden käyttö ja vaatteen elinkaaren maksimointi nousivat vastauksissa kärkeen. Kolmantena vastauksista nousi korjaaminen. 

Kyselytutkimuksesta saimme hyvää taustatietoa työpajojen suunnitteluun. Kolme eniten ääniä saanutta työpajaideaa olivat seuraavanlaiset: 

  1. Vaatteiden räätälöinti istuviksi ja sopiviksi (77%)
  2. Vaatteiden ja asusteiden korjaustyöpaja (63%)
  3. Kankaat hyötykäyttöön: vanhoista kankaista uutta (59%)

Kyselyssä nousi esiin myös ammattitaitoisen vetäjän tärkeys. Vetäjäksi saimme pitkän linjan käsityöopettajan, Kati Laurilan, joka on itsekin hyvin kiinnostunut vaatteiden elinkaaren pidentämisestä ja neulomisesta. Kyselytuloksiin pohjautuen ja yhdessä keskustellen hioutui lopulta kaksi erilaista työpajaa kokeiluun: Vaatteiden lyhennystyöpaja ja Vaatteiden paikkaustyöpaja.

Vaatteen lyhennyspaja

Vaatteen lyhennystyöpaja onnistui hienosti. Osallistujat olivat innoissaan oppimistaan taidoista. Pajassa oli hyvä tekemisen meininki, ja tällaista toivottiin lisää. Myös kehitysehdotuksia ja toiveita tulevien pajojen sisällöistä saatiin. Työpajan havainnoinnissa käytettiin palvelumuotoilusta tuttua havainnointimenetelmää, empatiakarttaa. Empatiakartta auttaa asettumaan asiakkaan asemaan palvelutilanteessa, ja auttaa kehittämään asiakaskokemusta. Lisäksi kysyimme osallistujilta vapaasti ajatuksia pajan aikana ja lopuksi keräsimme palautetta kyselylomakkeella.
Työpajassa oli läsnä myös valokuvaaja, joka tuotti markkinointimateriaalia Neon Studiolle. Lisäksi pajassa vieraili SuurJyväskylä -lehden toimittaja. 

Kuva
Vaatteen lyhennys -työpajan mainos, circwaste-hanke. Kuva 2loops

 

Osallistujien suusta kuultua:
“oon niin ylpeä, että sauma onnistui” 
”en tiennyt, että farkut voi lyhentää näinkin siististi”
Kaikki antoivat pajalle arvosanan 5!

Mikä osallistujien mielestä oli työpajassa hyvää/parasta?

  • Ihana vetäjä! Pääsi vapaasti kyselemään kaikesta ja oppi hirveästi. 
  • Sain hyviä ohjeita ja henkilökohtaista neuvontaa, kiva ilmapiiri
  • Uudet ideat, hyvä ohjaus
  • Kivassa tunnelmassa hyviä neuvoja ja opastamista.
  • Mahtava kokemus. Vihdoinkin opin tekemään housun lahkeen siististi.

Uudenlaiset korjaustekniikat ja niiden oppiminen voi olla life hack -kokemus! Henkilökohtainen opastus ammattitaitoisen vetäjän käsissä on tärkeä asia osallistujalle. Osallistujat kokivat saavansa monipuolista hyötyä osallistuessaan työpajaan. Kaikki kokivat saavansa uusia ideoita ja vinkkejä vaatteiden korjaamiseen, myös samanhenkisten ihmisten kohtaaminen mainittiin useasti.

Kuva
Kollaasi kuvia vaatteiden lyhennystyöpajasta circwaste-hankkeesta. Kuvissa työvaiheita vaatteiden lyhentämisessä. Kuva 2loops

Vaatteen paikkaustyöpaja

Vaatteen paikkaustyöpajassa oli ihana tunnelma! Osallistujat olivat samanhenkisiä ja motivoituneita uuden oppimiseen. Heille aukesi pajan aikana paljon uusia ideoita erilaisiin korjaustekniikoihin, ja he oppivat itse tehden kahta eri tekniikkaa. Osallistujilla oli myös itsellään uusia ideoita työpajojen aiheiksi. Työpajan havainnoinnissa käytettiin palvelumuotoilusta tuttua havainnointimenetelmää, empatiakarttaa. Empatiakartta auttaa asettumaan asiakkaan asemaan palvelutilanteessa, ja auttaa kehittämään asiakaskokemusta. Lisäksi kysyimme osallistujilta vapaasti ajatuksia pajan aikana ja lopuksi keräsimme palautetta kyselylomakkeella.

Kuva
Vaatteen paikkaus -työpajan mainos, circwaste-hanke. Kuva 2loops

 

Osallistujien suusta kuultua:
“Ihania ideoita Pinterestistä”
“Voiko noinkin tehdä!”
“Tää on niin huippua, että tällaista tulee tänne!”
Vaatteen paikkaustyöpaja sai arvosanan 4,5!

Mikä osallistujien mielestä oli työpajassa hyvää/parasta?

  • Sain korjattua vanhoja rikkinäisiä vaatteita, joista luulin, että niitä ei enää saa korjattua
  • Parasta oli henkilökohtainen ohjaus ja osallistujien erilaiset projektit, joista sai ideoita.
  • Selkeä opetus, hyvät ja selkeät neuvot sekä oheistarvikkeista hyvä opastus
  • Opin jotain mistä ei ollut aavistustakaan ennen! Hyvä alku jatkaa tästä kotona.
  • Mukava ilmapiiri, hyvä osaava opettaja, valmiit materiaalit.
  • Tekemisen meininki, yksilölliset ohjeet 
  • Saatiin hyvin aikaiseksi. Asiantunteva ja rauhallinen apu. Rauhallinen tila.
  • Idea on loistava! Toteutus oikein kiva, hyvä ilmapiiri, hyvät tilat, osaava opettaja ja todella hyvä, että paikan päällä on valmiina materiaalit eikä mitään muuta tarvinnut mukaan kuin omat risaiset vaatteet.

Osa osallistujista yllättyi, että hyvinkin rikkinäisen vaatteen saakin vielä korjattua. Tiedon ja ideoiden lisääntyminen ilahdutti myös kovasti. Myös osallistujat kokivat ilmapiirin mukavaksi ja rennoksi! Lähes kaikki osallistujat kokivat saavansa pajasta itselleen elämyksen kaikkien muiden arvojen lisäksi. Myös osallistujat kokivat samanhenkisyyden samoin kuin tarkkailijakin.

Kuva
Kollaasi kuvia vaatteiden paikkaustyöpajasta circwaste-hankkeesta. Kuvissa villasukkien ja neuleiden paikkausta. Kuva 2loops