Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän kaupunginteatterin portaikko

Jos perusta teatterin markkinoinnille valettiin Tauno Lehtihalmeksen johtajakaudella 1960-luvun puolivälissä, syntyi yleisötyön pohja 2000-luvun alussa Aila Lavasteen ollessa johtajana. Pukusuunnittelijaksi taloon tullut Merja Levo, jolla oli taidekasvattajan tausta, teki yhteistyötä oppilaitosten kanssa erilaisten koululaisprojektien muodossa.

Näyttelijä Antti Niskanen aloitti yleisötyön oman työnsä ohella. Näyttelijä-teatterikasvattajan nimike oli nimihirviö ja työ vaativaa: "Ensin oli normaalit teatterin harjoitukset aamukymmenestä kahteen ja kuudesta iltakymmeneen. Siinä välissä oli tilaisuus tehdä pari tuntia yleisötyötä."

Reino Bragge pisti yleisötyöhön uudenlaista vauhtia. Vuonna 2009 Niskanen siirtyi osaksi teatterin hallintokoneistoa ja aloitti työn teatterikuraattorina. Jyväskylän lisäksi teatterikuraattori löytyy Suomen Kansallisteatterista; Helsingin kaupunginteatterissa on yleisötyövastaava.

"Teatteri ei ole irti yhteiskunnasta ja taidelaitoksella on laajempi vastuu kuin esitysten valmistaminen", Niskanen pohtii. Jyväskylän kaupunginteatteri on täyskunnallinen teatteri ja kantaa yhteiskuntavastuutaan muiden kaupungin organisaatioon kuuluvien yksiköiden tavoin. Yhteistyötä on tehty myös yliopiston eri laitosten kanssa.

"Lupa olla isä" -projektissa mukana olivat taidemuseo sekä kaupungin liikuntatoimi ja kirjasto. Kaupunginteatterin näytelmä Faijat valotti eronneiden isien monesti kipeää arkea; aihetta, josta turhan usein vaietaan.

Yksi mieleenpainuvimmista ja merkityksellisimmistä yleisötyön muodoista olivat ns. perheillat, joihin yhden koululuokan jokaisesta perheestä osallistui oppilas vanhempiensa kanssa. Oppitunnin pituisen työpajan aikana lapsi sai oman vanhempansa jakamattoman huomion yhteisen tekemisen aikana. Luokanopettaja Pirjo Holman palaute kiteyttää oleellisen: ”Itse ilta oli menestys. Minä opettajana sain olla tarkkailijan roolissa ja nähdä ja ymmärtää jotain sellaista oppilaista ja vanhemmista, jota ei arjen kiireessä ja ohjaajan vastuussa tule ymmärtäneeksi. Viimeisen harjoituksen maaginen tunnelma ja vanhempien liikutuksen kyyneleet saivat minut vakuuttuneeksi, että juuri tätä koululla tarvitaan!”

Yksi pidetty ja laajalti tunnettu yleisötyön muoto ovat Teatteritiistait, jotka alkoivat vuonna 2004. Teatteritiistait liittyvät näytäntökauden ensi-iltojen teemoihin, ja tilaisuuksia on vuoden 2015 loppuun mennessä ollut jo 71. Aiheet ovat vaihdelleet kaupunginteatterin merkityksen pohdinnasta (2005) uniongelmien luotaamiseen (Yötarinoita 2011) ja toimivan parisuhteen karikoista (Täydellinen rakastaja ja Susi sisällä 2013) työhyvinvoinnin kartoittamiseen (Harmonia 2011, Kauppamatkustajan kuolema 2014).