Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän kaupunginteatteri. Kuva Maris Grunskis

Ensi-illat Jyväskylän kaupunginteatterissa 2016-2020

2016
Ruokahissi
Elämänmeno
Nummibodarit
Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä
Ansa
Mimmi Mou Mirmajasta
Diivat

2017
Papin perhe
Kauas pilvet karkaavat
Täti ja minä
Peter Pan
Ternimaitokeisari (uusintaensi-ilta)
Kolme sisarta
Pesärikko
Onnensirpaleita

2018
Kun isoisä Suomeen hiihti
Mielipuolen päiväkirja
Luuseri
Hetkiä 1918
Hair
Kovaa kyytiä
Merten gorilla
Oi ihana Panama
Päivänsäteet

2019
Sydänmaa (jouduttiin perumaan lavarikon vuoksi)
Supernaiivi
Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä (uusintaensi-ilta)
Phantom – Pariisin oopperan kummitus
Tämä on ryöstö!
Elämä on juhla
Ella ja Paterock

2020
Kohtauksia eräästä avioliitosta
Tavat ja toiveet – Jane Austenin matkassa Suomen kantaesitys
Korjaamo

West Side Story
Vuoriston kaunotar
Sydänmaa (uusintaensi-ilta)

Lumikuningatar

 

Johtajana Hilkka Hyttinen

Tammikuussa 2016 aloitti työnsä Jyväskylän kaupunginteatterin 15. johtaja Hilkka Hyttinen. Valintaprosessi eteni hyvässä yhteisymmärryksessä ja päätös uudesta johtajasta oli yksimielinen.

Uusi teatterinjohtaja on monipuolinen teatteri-ihminen. Koulutus näyttelijäksi, pätevöityminen teatteri-ilmaisun opettajaksi, teatterin ja draaman tutkimuksen maisterin tutkinto ja erilaisissa teatterialan töissä kertynyt vuosien kokemus sekä työ johto- ja projektihallinnan tehtävissä antavat laaja-alaisen pohjan teatterin johtamiseen.

Edeltäjänsä tavoin uusi johtaja näkee teatterin olevan murroskohdassa. Yhteiskunnan ja teatterilaitoksen muutokseen voi kuitenkin suhtautua mahdollisuutena. Soveltava taide, teatterin uudet muodot ja kokonaisvaltainen visuaalinen ajattelu avaavat kiinnostavia mahdollisuuksia teatterille.

Yleisön, talouden ja henkilöstön kolmikanta muodostaa haastavan yhtälön. Jokaisen johtajan on vuorollaan kysyttävä, mitä kaupunki teatteriltaan odottaa. Kaupunginteatteri on kulttuuriorganisaatio, jossa muutokset eivät toteudu hetkessä. 

"Verkottuminen paikallisesti ja valtakunnallisesti on tärkeää. Yhteistyö muiden kulttuuritoimijoiden sekä eri maahanmuuttajaryhmien kanssa voi olla mielekäs teatterin tekemisen tapa", Hilkka Hyttinen pohtii. Myös yleisötyö ja tiedotus-markkinointi ovat olennainen osa arkea. Tieto teatterista voi muuten hukkua informaatiovirtaan.

Teatterinjohtaja nostaa taiteen merkityksen osana arkea: "Tarvitaan ripaus ennakkoluulottomuutta ja halu lähteä mukaan yhteiselle matkalle. Teatteri tarjoaa ilon lisäksi myös yllättäviä ja ravisteleviakin kokemuksia." Teatterin yhteisöllisyys on osa sen erityislaatua. Katsomossa istuessaan on osa isompaa ryhmää ja samalla kuitenkin yksin näyttämön tapahtumien ja omien ajatustensa kanssa.

Aloittaessaan johtajana Hilkka Hyttinen asettui "puoliksi katettuun pöytään", sillä kevään 2016 ohjelmisto oli jo vahvistettu. Laadukkaan koti- ja ulkomaisen teatterikevään avauksena nähtiin pienellä näyttämöllä Harold Pinterin klassikko Ruokahissi. Suuren näyttämön ensi-ilta, Pirkko Saision Elämänmeno, on tutun vierailijan, Kaisa Korhosen, ohjaama. Kevään kolmas oma ensi-ilta oli Aleksis Kiven hengessä tehty railakas klassikkopäivitys Nummibodarit.

Kaupunginteatterissa käy myös vierailijoita, ja keväällä 2016 yleisöä ilahduttamaan saapuu Martti Suosalo monologinäytelmällään Palvelija. Sana, musiikki ja tanssi houkuttavat katsomaan esitystä Maailman ihanin tyttö – valokuva soi. Miina Savolaisen valokuvateokseen pohjautuvan esityksen tekijät – muun muassa Susanna Haavisto ja Marjo Kuusela – ovat loistavia taiteilijoita.

Avajaispuheessaan 5. tammikuuta 2016 Hilkka Hyttinen siteerasi vuonna 1946 Suomen Kuvalehdessä julkaistua Ilmari Turjan artikkelia Miten käy maaseututeattereiden?: ”Kulttuurimme on meidän voimamme. Teatterit edustavat kulttuuririntamassamme suosittua, kansanomaista ja välittömästi vaikuttavaa tekijää. Niille kannattaa luoda mahdollisuudet toimia täydellä teholla.”