Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän kaupunginteatteri. Kuva Maris Grunskis

Ensi-illat Jyväskylän kaupunginteatterissa 2010

2010
Tulikoe
Faijat
Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset
My Fair Lady
Vaavin salattu elämä
Ansa

Johtajana Anssi Valtonen (vt.)

Jos joku kuvittelee, että teatterin johtaminen on kevyttä hommaa, voi jututtaa vt. teatterinjohtajana kahdesti ollutta ohjaaja Anssi Valtosta. Ensimmäinen kausista kesti melkein puolitoista vuotta, elokuusta 2010 marraskuun loppuun 2011. Toinen pesti oli lyhyempi: elokuun alusta joulukuun loppuun vuonna 2015. Valtonen sai kokea, miltä tuntuu, kun ohjaajan työn ohella hoidettavana on toinen virka: "Työmäärä lisääntyi huomattavasti, ja samalla oli omaksuttava valtavasti tietoa talous- ja hallintopuolelta.

Teatterin sisäisten asioiden ohella oli neuvotteluja ja erilaisia yhteistyökuvioita kaupungin organisaatioiden kanssa." Johtajan tehtävä oli pitää talo kurssissa: oli osattava poimia olennainen runsaan tietotulvan joukosta. Työmäärästä ja muuttuvista tilanteista selviää, jos muistaa maltin ja kykenee säilyttämään rauhallisen mielen. Vt. johtajalle merkitykselliseksi muodostui osaavien ja sitoutuneiden työtovereiden tuki. Talous- ja hallintopäällikkö Elisa Saarnikoivun, käyttöpäällikkö Pekka Tammisen ja markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemen kanssa käydyt keskustelut jäsensivät kiivasrytmistä arkea. Valtosen ensimmäisellä johtajakaudella juhlittiin 50-vuotiasta Jyväskylän kaupunginteatteria. Vuoden 2010 syksyllä alettiin penkoa arkistoja ja etsiä aineistoa juhlajulkaisuun. Muistelemaan kutsuttiin myös yleisö. Lehtileikkeiden ja kuvien määrä oli valtava, mutta samalla työ oli palkitsevaa. Katsaus menneeseen antoi tietoa oman teatterin varhaisvaiheista ja auttoi hahmottamaan nykyisyyttä.

Näytäntövuonna 2010–2011 puhalsi teatterissa myötätuuli. My Fair Lady oli paitsi nuoren Miika Murasen loistava ohjaustyö myös musikaalia parhaimmillaan. Ensi-illat puhuivat puolestaan: Niskavuorta, Gogolia ja Milleriä – yleisöä hemmoteltiin vahvalla koti- ja ulkomaisella draamalla. Taiteilijuus ja sen tutkiminen eri muodoissaan olivat Valtosen ensimmäisen johtajakauden keskiössä juhlavuonna 2011. Farssi Ei ketään kotona antoi mahdollisuuden nauraa yhdessä yleisön kanssa, ja Harmoniassa teatterinjohtaja hyppäsi itsekin näyttämölle. Musiikkinäytelmä Piaf taas valotti suuren taiteilijapersoonan elämää.

Toinen kausi vt. teatterinjohtajana syysnäytäntökaudella 2015 hujahti nopeasti ohi. Kun edellinen johtaja Kari Arffman oli suunnitellut ohjelmiston ja uusi johtaja Hilkka Hyttinen oli tiivisti mukana tulevan suunnittelussa, keskittyivät vastuut arjen pyörittämiseen.

Omin sanoin

Rakas, teatteri

RAVISTA minut hereille unestani. Revi laput silmiltäni, käännä katseeni ja auta minua näkemään toisin. Ihmettele kanssani outoja asioita ja auta ymmärtämään erilaista maailmaa. Tutustuta minut ihmisiin, joita en muuten kohtaisi. Väitä, haasta ja ota kantaa, aseta arvoni puntariin. Tee minut levottomaksi, jotta en tyytyisi tähän vaan etsisin uutta.

LOHDUTA minua murheissani. Tuo pelkoni näkyväksi ja huuda salaisuuteni ääneen niin muistan, että en ole maailmassa yksin. Anna minun olla tunteineni turvallisesti ihmisten keskellä. Kouraise sydäntäni kohtaloilla, huuhtele sieluni kyynelillä ja vahvista uskoni vakaumuksellasi. Ota minut mukaan ja jaa kanssani koettelemukset. Kiedo syliisi ja anna minulle rauha.

VIETTELE minut seikkailuun. Sukella kanssani satuun ja törmäytä minut todellisuuteen. Tee minusta eläin, sankari ja hirveä hirviö. Vie minut viemäreihin tonkimaan ja kohota korkeuksiin puhumaan jumalille. Soita suloisia säveliä ja lyö tahtia kilpaa sydämeni kanssa. Sysää minut matkaan, saattele jyrkänteen reunalle, pakota hyppäämään ja opeta lentämään.

VIRVOITA väsynyt mieleni naurulla, hoida arjen haavat haaveilla. Puhalla raikasta ilmaa, anna paineen hellittää ja tuudita minut lepoon. Laula lempeä laulu, hiero hellästi harmonioilla, höpötä hempeitä ja hassuttele, kutita ja kiusoittele. Keinuttele kevyesti unelmiin, joissa kaikki on kaunista eikä mikään tee kipeää. Vala minuun voimaa palata arkeen, epätäydellisenä mutta vahvempana.

TEATTERI, rakkaani. Vaikka välillä petyn sinuun, ihmettelen touhujasi ja putoan kärryiltäsi, palaan luoksesi aina uudelleen. Ja siinä sinä taas olet, syvästi inhimillisenä. Elät, hengität, hurmaat, hikoilet ja mokailet. Tänäänkin ainutkertaisesti läsnä, juuri tässä ja nyt, minulle. Haluan kohdata sinut avoimin mielin ja sydämin, tämä hetki on mahdollisuus ja pian ohi, eletään se yhdessä.

Anssi Valtonen, teatterinjohtaja (vt.) 2010-2011 ja 2015.