Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän kaupunginteatteri. Kuva Maris Grunskis

Ensi-illat Jyväskylän kaupunginteatterissa 2001-2006

2001
West Side Story, 1. Ja 2. ensi-ilta
Säädyllinen murhenäytelmä
Lumikki ja seitsemän kääpiötä
Ollaanko vai eikö olla – saas nähä
Särkelä itte
Jään ja tulen lauluja, I Karhunpaskariipus & II Laulu hukkuneesta tytöstä 
Maan päällä paikka yksi on

2002
Kotiopettajattaren tarina
Olympiatyttö
Juhani Ahon Rautatie
Taru Sormusten Herrasta
Tango Nuevo 
Täällä Pohjantähden alla
Nukkekoti
Hätä ei lue lakia
Sydämen käärin silkkiliinaan
Satuteltan salaisuudet

2003
Konsta Kotkan korkeanpaikankammo
Piukat paikat
Puoliraakaa härkää
(Juice)
Mobile Horror
Ennen lähtöä
Tuuli tuli ja meni

2004
Päätalo
Lempivuosisata
Heikko esitys
Uppo-nalle ja rohkea Reeta
Juurakon Hulda
Juakse ko hullu
Napakymphimatka Lemphäälään

2005
Arkkienkeli Oulussa
Liisa Ihmemaassa
Totuus vai tehtävä
Juoruja
Pikkusinisiipi
Maestro

2006
Tuntematon sotilas
The Danny Crowe Show
Mio, poikani Mio
Cabaret
Leipurin vaimo
Yksinäinen nainen

Johtajana Aila Lavaste

Aila Lavaste katselee ulos valoisan työhuoneensa ikkunasta. Eletään toukokuun viimeisiä päiviä vuonna 2007, ja liki seitsenvuotinen jakso teatterinjohtajana on pian ohi. Jyväskylään oli helppo tulla – pyysivät. Henkilökunta otti uuden johtajan innokkaana vastaan. Taiteellista menestystä ja tunnustusta on tullut runsaasti.

Yhteistyö Teatterikorkeakoulun ohjaaja- ja dramaturgiopiskelijoiden kanssa on ollut hedelmällistä sekä opiskelijoille että oman teatterin ammattilaisille. Pienen näyttämön kaksoisensi-illassa Jään ja tulen lauluja näyttivät kykynsä Marko Järvikallas, Anna Krogerus ja Irene Aho.

Erityisellä ylpeydellä Lavaste muistaa vahvojen kotimaisten draamojen ensi-iltoja. Tuula-Liina Variksen käsikirjoittama, Pirjo-Riitta Tähden sovittama ja Maarit Pyökärin ohjaama Maan päällä paikka yksi on sai ensi-iltansa joulukuussa 2001. Näytelmä valittiin Tampereen teatterikesän ohjelmistoon. Samaan ylsi vuotta myöhemmin ensi-iltansa saanut tunnelmaltaan ja tulkinnaltaan vahva Täällä Pohjantähden alla.

Lavaste hengähtää syvään. Ihmiset puhuvat vieläkin, kuinka ihokarvat nousivat virsilaulun sävelten kajahtaessa näyttämöltä. Ohjaaja Kaisa Korhonen tiesi, mitä teki. Pohjantähti otti yleisönsä ensi hetkestä alkaen ja Kati Lukan pelkistetty lavastus oli kuin valettu näytelmän henkeen.

Mikko Rasila oli luotettava musiikkinäytelmien ohjaajavieras, jonka kokonaisnäkemys ja koreografiat viehättivät Piukoissa paikoissa, West Side Storyssä ja muissa vauhdikkaissa esityksissä. Yleisö iloitsi. Pienelle näyttämölle Jyväskylä nappasi yhtenä ensimmäisistä teattereista Suomessa Juha Jokelan Mobile Horrorin, joka kiinnosti katsojia.

Yleisölämpiössäkin näyteltiin. Rosa Liksomin teksteihin pohjautuva Napakymphimatka Lempäälään sai Maritta Viitamäen tulkitsijakseen. Esityksen oli ohjannut ja näyttämölle sovittanut dramaturgi Hannele Ruotsalo. Paikallisväriä oli esillä näytelmässä Mihin sateenkaari päättyy, kun kirjailija Harri Tapper kokosi kuulun veljessarjansa vielä kerran yhteen.

Erityisellä lämmöllä Lavaste muistaa kahta pienen näyttämön ohjaustaan, vauvateatteria ja Elvi Sinervon teksteihin perustuvaa monologinäytelmää Jälkiä iholla, jonka näyttelijä Marjukka Ihalainen tulkitsi.

Hannele Huovin käsikirjoitukseen pohjautuva Sydämen käärin silkkiliinaan oli tärkeä aluevaltaus, sillä teatteriesityksen tekeminen vauvoille oli jo ajatuksena uusi. Riskinotto ja usko omaan tekemiseen kannatti, sillä potkupuvuissa sätkyttelevät katsojat vanhempineen olivat ihastuneita. Näyttelijät Minna Aro ja Mikko Kauranen saivat huomata yleisön lahjomattomuuden. Vauvojen reaktiot kertoivat välittömästi, jos meno näyttämöllä uhkasi hyytyä.

Omin sanoin

Vaikuttavan esityksen jäljillä

Oma tapani suunnitella teatterin ohjelmistoa oli määritellä ensin tavoiteltava ”ohjaajisto”, ne ohjaajat, joiden taidon, energian, ihmiskuvan ja näkemyksen maailmasta toivoin välittyvän näyttämöltä katsomoon. Useammalla työllään Jyväskylän kauteni ohjaajistoon kuuluivat Irene Aho, Juha Hurme, Kaisa Korhonen, Maarit Pyökäri, Mikko Rasila ja Hannele Rubinstein. Jokaisen heidän kanssaan kävin pitkiäkin keskusteluja siitä mistä haluaisimme ihmisille puhua, mikä on niin tärkeää, että tulisi lähelle, voisi antaa katsojalle elämyksen, jonka hän saattaa muistaa jopa viiden, seitsemän, kymmenen vuoden päästä. Vaikuttava esitys voi jättää sieluun ja mieleen jäljen.

Aila Lavaste, teatterinjohtaja 2001-2007