Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän kaupunginteatteri. Kuva Maris Grunskis

Ensi-illat Jyväskylän kaupunginteatterissa 1984-1988

1984
Irma la Douce
"Minunkin sisällä soi"
Kirsikkapuisto
Kultainen vasikka
Tulevaisuuden lupaus
Hyvää yötä äiti
Ette voi ottaa sitä mukaanne

1985
Hiekkaprinsessa ja keitaan aarre
Robin Hood
Isäukko
Viimeinen valssi Viipurissa
Taru rakkaudesta
Kyyhky ja unikko
Eläköön itsemurhaaja
Noita palaa elämään
Kalevala

1986
Orkesteri
Taikakruunu
Syntymäpäiväjuhlat
Niskavuoren nuori emäntä
Mustalaisruhtinatar
Hänen olivat linnut
Vaaleanpunainen kolmio
Maratontanssit
Reviisori
Poika ja meren vallat

1987
Keltariepu
Leikin loppu
Sanny Kortamnin koulu
Vapauden katu
12 tuolia
Kastematojen elämästä
Luulosairas

1988
Tuhatyksi yötä
Intiaanisatu
Amelia-neidin rakkaudet
Sylvi
Se tavallinen tarina
Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen
Betten ja Boon avioliitto
Miehen kylkiluu

Johtajana Aimo Hiltunen

Pitkän linjan teatterimiehen Aimo Hiltusen johtajakausi alkoi vuonna 1984. Kokemukselle oli käyttöä, sillä katsomot oli saatava täyteen teatteritalon uutuudenviehätyksen tasaantuessa. Uuteen taloon siirtymisen myötä henkilöstö kasvoi huimasti. Näyttelijöitä oli kolmisenkymmentä ja vakituista henkilökuntaa kaikkiaan 63. 

Ohjelmistosuunnittelu ei uudessa talossa ollut entisenkaltaista: oli mietittävä vastakappaleet isolle ja pienelle puolelle sekä istutettava yhteen oman henkilökunnan ja vierailijoiden aikataulut. Lopuksi oli myytävä suunnitelma teatterin taiteelliselle jaokselle ja johtokunnalle.

Hiltusen kausi sujui ilman suuria myllerryksiä. Suurella näyttämöllä nähtiin musiikkinäytelmiä ja puhedraamaa, pienellä nukketeatteria ja Beckettiäkin. Näyttelijä Jussi Myllymäki ohjasi pienelle puolelle Timo K. Mukan Kyyhkyn ja unikon ja tanssija-koreografi Heikki Värtsi isolle näyttämölle operetin Mustalaisruhtinatar. Teatterinjohtaja myhäili vuoden 1986 katsojalukuja tutkiessaan. Katsojia oli kaikkiaan 86 000, ja lisäystä edellisvuoteen peräti 14 000.

Sitten se tapahtui: Mustalaisleiri tuli kaupunkiin ja täytti katsomon ilta illan perään. Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -musiikkinäytelmän kantaesitys oli 17. syyskuuta 1988, ja sen jälkeen koko Suomen mielenkiinto kohdistui Jyväskylän kaupunginteatteriin. Näytelmätekstin oli kirjoittanut jyväskyläläinen Martti Pulakka ja musiikin näyttämölle sovittanut teatterin kapellimestari Jyrki Heikkilä.

Esitys pyöri teatterissa kolmen näytäntökauden ajan. Näytäntöjä oli 205 ja katsojia 105 015. Talouspäällikkö Pirkko Pärnäsen epäilyt näytelmän menestyksestä osoittautuivat aiheettomaksi. Jouni Innilä, Hanna Liinoja ja muut leiriläiset lauloivat ja tanssivat itsensä yleisön sydämiin, eikä Mustalaisleirin tarina osoita päättymisen merkkejä.