Maija Andersson

Näyttelija Maija Andersson värikuvassa

Syntynyt: 1.9.1985 Espoossa
Koulutus: TeM 2015
Mukana seuraavissa kevään 2020 näytelmissä: Elämä on juhla (näyttelijä/koreografi), Ella ja Paterock (mm. rokkari ja opettaja) sekä Tavat ja tunteet - Jane Austenin matkassa (Emma Watson)

instagram @anderssonmaija 

Olen Maija Andersson, 34-vuotias näyttelijä-taiteilija. Valmistuin näyttelijäntaiteen maisteriksi Helsingin Teatterikorkeakoulusta 2015. Työllistyin maisterivuotenani Jyväskylän kaupunginteatterissa ja valmistumisen jälkeen tulin Jyväskylään kiinnitykselle kahdeksi vuodeksi.  Ehdin tehdä näinä vuosina kahdeksan hyvin erilaista ensi-iltaa sisältäen lastennäytelmän, komediaa, draamaa, musikaaleja ja yleisötyöproduktion. Yhdeksi tärkeimmistä teoksista jäi viimeiseni, Jarno Kuosan ohjaama Kauas Pilvet Karkaavat.

Jyväskylästä palasin Helsinkiin freelanceriksi. Teatteri Avoimissa Ovissa sain tehdä kaksi erilaista upeaa teosta, sisällissodan syntysyitä käsittelevän dokumentaarisen Erottaja 1917-18 ja feministisen, edelleen erittäin ajankohtaisen ja puhuttelevan Sudenmorsiamen. Turun Linnateatterissa vierailin kesäkomedian Linnanneidot parissa ja lisäksi tein mm. kuunnelmaa Kettutytöistä Ylelle. Aika ajoin karkaan taiteen tekemisen parista muun työn äärelle, milloin Lappiin, milloin hoitotyöhön. Se avartaa ajatuksiani ja opin elämästä eri tavalla. Oppimaani ja uutta ajattelua voin tuoda mukanani palatessani takaisin taiteen kentälle.

Vahvuuteni tekijänä on ruumiillisuus ja sitä kautta muuntautuminen sekä fyysinen kommunikaatio. Tärkeää minulle on ilo ja huumori, sillä suhtaudun työhöni vakavalla otteella. Olen erittäin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja taiteen kontaktista yhteiskunnalliseen ja poliittiseen vaikuttamiseen. Olennaisena osana taiteellista identiteettiäni on myös näyttämöilmaisun opettaminen, sillä taiteen ja itseilmaisun opiskelu oli minulle nuoruudessani ratkaiseva tekijä haastavista olosuhteista selviytymiseen. Minulle merkittäviä asioita ovat esimerkiksi tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, syrjäytymiseen pureutuminen ja sen ehkäisemiseksi työskentely, armollisuus, monikulttuurisuus, nuoret, kiltteys sekä rohkeus, mikä tarkoittaa minulle toimijuutta. 

Rakastan liikettä, kuten akrobatiaa, tanssia mm. balettia, nykytanssia, katutanssi- ja afrolajeja, ratsastamista ja uimista. Metsässä ja veden äärellä on hyvä olla. Unelmoin seikkailuista maailmalla ja sen myötä luonnon, ihmisten ja asioiden kohtaamisesta.

Tv:n puolella minut voi nähdä mm. keväällä julkaistavassa Keihäsmatkat sarjassa. Teatterin ulkopuolella taiteellista työtäni toteutan taidekollektiivi BÄNDIssä, näyttelijästä ja muusikosta muodostuvassa naisduossa, joka tuottaa musiikkia ja yhdistää eri taiteenmuotoja kohti näyttämötaidetta, sekä kirjoitan työparina sketsisarjaa.

Vapaa-aikaani valloittaa tiimini toisen jäsenen, Iita-villakoiran, kanssa höpsöttely. 

 

instagram @anderssonmaija