Hyppää pääsisältöön
Kuva
Vimeinen ihminen -näytelmän rooleissa Jouni Salo, Anneli Karppinen ja Miko Petteri Jaakkola
Kuva
Vimeinen ihminen -näytelmän rooleissa Jouni Salo, Anneli Karppinen ja Miko Petteri Jaakkola

Mary Shelleyn ja Bram Stokerin goottilaista kauhua

Ensi-ilta 26.1.2022 klo 19.15 pienellä näyttämöllä
Liput 30 / 28 / 22 €

Kuva
Osta liput

 

 

 

 

 

 

Mitä kauhu on? Mistä se syntyy? Mistä nämä tarinat juontavat juurensa? Viimeinen ihminen on Mary Shelleyn matka ajassa; hurja science fiction -henkinen näytelmä, joka pohjautuu kahteen kauhua eri tavalla käsittelevään romaaniin: Mary Shelleyn teokseen The Last Man sekä Bram Stokerin Draculaan.

Mary Shelleyn teos The Last Man on dystopia, varhainen science fiction -romaani ihmislajin tuhoutumisesta. Se sijoittuu 2090-luvulle lähinnä eurooppalaisessa kontekstissa. Bram Stokerin Dracula operoi klassisilla goottilaisen kauhun elementeillä. Se oli luomassa tätä lajityyppiä samoin kuin Mary Shelley tuotannossaan aiemmin. Teos sijoittuu 1890-luvun Eurooppaan ja koostuu prologista sekä kolmesta näytöksestä.

Mary Shelley (1797-1851) loi tuotannossaan uutta genreä; varhaisen kauhuromaanin ja yhden ensimmäisistä science fiction -romaaneista. Viimeinen ihminen -näytelmässä Mary Shelleyn hahmosta tulee aikamme ihmisten keskustelukumppani ja kertoja, hän liikkuu aikakausien välillä. Vuonna 1897 hän kohtaa Lontoossa Bram Stokerin, jonka kauhuromaani Dracula on juuri ilmestynyt. Bram Stokerin teos on tunnetuin ja merkittävin vampyyritarina, jossa transilvanialainen kreivi ryhtyy hankkimaan kiinteistöjä Lontoosta turvatakseen itselleen ikuisen elämän.

 

Käsikirjoitus, sovitus ja esitysdramaturgia Seppo Parkkinen
Ohjaus Maiju Sallas (vier.)
Lavastus Annina Nevantaus
Pukusuunnittelu Tellervo Syrjäkari
Valosuunnittelu Jonna Rautala
Ääni- ja videosuunnittelu Tuukka Toijanniemi
Kampausten ja maskeerausten suunnittelu Suvi Taipale
Rooleissa Anneli Karppinen, Jouni Salo ja Miko Petteri Jaakkola

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Agency North