Jaakko Laitinen & Väärä raha, Wimme & Rinne

JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA, WIMME & RINNE: 
HYPERBOREA! pohjoinen ulottuvuus 

Keikka suurella näyttämöllä

Su 24.11. klo 18
Kesto n. 2,5 h sisältäen väliajan

Liput 29 €  

Jaakko Laitinen, laulu
Ilkka Arola, trumpetti & buzuki
Marko Roininen, haitari
Tuomo Kuure, basso
Janne Hast, rummut

Wimme Saari, joiku
Tapani Rinne, saksofoni & klarinetti

Hyperborea! Pohjoinen ulottuvuus -konsertti yhdistää komeat esiintyjät Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Jaakko Laitinen & Väärä Raha on vuonna 2009 Helsingin lappilaisista muusikoista perustettu Lapland-Balkan-orkesteri. Musiikin päävaikutteet ovat Balkanin mustalaisrytmit, venäläiset romanssit sekä vanhan liiton suomalainen iskelmä. Tuorein levymme 'Näennäinen' toi bändin musiikilliseen maustehyllyyn vaikutteita Gruusiasta, Turkista, Kreikasta ja Lähi-Idästä. Monenlaiset ainesosat kiedotaan yhteen Väärän Rahan kutkuttavan pirskahtelevin sovituksin ja Laitisen sanoituksin joissa ei arkailla tarttua elämän keskeisiin kysymyksiin kuten rakkauteen, rahaan, kaiken katoavaisuuteen ja onnen häilyväisyyteen.  Laulut ovat pääasiassa omaa tuotantoa, mutta jokunen lainasävel seasta löytyy kunnianosoituksena yhtyeen musiikin juurille.

10-vuotisjuhlavuottaan viettävä orkesteri on julkaissut neljä kriitikoiden ylistämää ja fanien rakastamaa albumia, mutta ennen kaikkea se tunnetaan hikisistä ja hurmoksellisista live-keikoistaan. Vitsaa on väännetty yhdeksän vuotta noin 70 vuositahdilla ja yli 20 eri maassa. Väärät Rahat on yhtä kotonaan niin suurilla festarilavoilla kuin kotibileissä, konserteissa kuin punk-luolissa. Hyperborea!-konsertti on osa Jaakko Laitinen & Väärä Raha -orkesterin levynjulkaisukiertuetta.

Wimme & Rinne

Ikiaikainen joiku ja modernit äänimaailmat kohtaavat luoden universaalia, ajassa kiinni olevaa musiikkia. 

Saamelainen Wimme Saari on kotoisin Käsivarren Kelottijärveltä. Traditionaalisen joiun suvereenina taitajana hän on kehittänyt myös täysin oman modernin joikaustyylinsä, jossa kuuluu vaikutteita aikamme musiikista – ja jopa äänitaiteesta. 

Tapani Rinne on asunut koko aikuisikänsä urbaanissa Helsingissä, mutta hänen juurensa löytyvät Länsi-Suomen Satakunnasta. Lapsuuden avarilla peltomaisemilla lienee vaikutuksensa siihen, että Rinteen puhaltamissa saksofoni- ja klarinettilinjoissa on aistittavissa vahva tilantunne, jonkinlainen "pohjoismaisuus".

Saari ja Rinne ovat tehneet musiikkia yhdessä yli neljännesvuosisadan ajan ja kiertäneet esittämässä sitä eri mantereilla. Ystävysten nykyinen kokoonpano on duo, Wimme & Rinne, jossa molempien persoonien taustat ja kokemus yhdistyvät. Tuloksena on herkkää ja voimakasta musiikkia, joka on läsnä tässä ja nyt. 

 

jklteatteri_keikkapassibanneri.jpg


 

Jaakko Laitinen, laulu
Ilkka Arola, trumpetti & buzuki
Marko Roininen, haitari
Tuomo Kuure, basso
Janne Hast, rummut

Wimme Saari, joiku
Tapani Rinne, saksofoni & klarinetti