Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kolme ihmistä seisoo Kankaalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Kangas on erinomainen paikka tulevaisuutta luoville ja innovatiivisille yrityksille, jotka haluavat olla mukana kehittämässä uudenlaista yrityskeskittymää ja ekologista kaupunginosaa Jyväskylään. Kangas yhdistää kestävän kaupunkirakentamisen asumisen uusimpiin teknologioihin ja digitaalisiin palveluihin. Sosiaalinen hyvinvointi ja yhteisöllisyys ovat kantavia arvoja. 

Älykkäitä energianhallintaratkaisuja tarjoava Landis+Gyr muutti Kankaalle vuonna 2020. Kankaalle sijoittui Landis+Gyrin globaali tuotekehitysyksikkö, jossa työskentelee 250 henkilöä. Katso videolta toimitusjohtaja Sami Kurunsaaren ajatuksia Kankaalle sijoittumisesta.

Kankaan teemat

Kangasta kehitetään neljän teeman mukaisesti, jotka on kuvattu alla olevassa kuvassa. Teemoja ovat: vihreä, jalka, kestävä ja sydän. Teemoittelua on kuvattu tarkemmin täällä.

Toimiva infra ja yrityspalvelut

Keskustan ja Seppälän palvelut ovat Kankaalta kivenheiton päässä, ja lähialueilta löytyvät kaupat, päiväkoti ja koulut. Kankaan oma palveluyhtiö, Kankaan Palvelu Oy, rakennuttaa, hallinnoi ja ylläpitää alueen kiinteistöjen yhteispiha-alueita, jätehuoltoa ja Kangasverkko-alueportaalia. Alueella on myös toimiva kaukolämpö- ja kaukokylmäverkosto, sulanapitojärjestelmä, väestönsuojat, pysäköintitalo, aurinkosähkö, 110 kV:n sähkölinja ja valokuituverkko. Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö eli Business Jyväskylä tarjoaa kehityshaluisille yrityksille yritysneuvontaa ja arvoverkostopalveluita muun muassa erilaisten verkostotapahtumien ja työpajojen muodossa.

Kokeilualusta innovaatioille

Asumisen ja liiketoiminnan yhdistäminen on olennainen osa Kangasta kaikilla tasoilla. Alueesta rakentuu edistyneen teknologian Living Lab, jossa esimerkiksi ihmisten kulutustottumuksia ja vapaa-ajan ilmiöitä voidaan tutkia. Tietoa kerätään kenenkään yksityisyyttä loukkaamatta erilaisilla sensoreilla, ja saatu data on Kankaan yritysten, palvelukehittäjien ja tutkijoiden käytössä.


Viisaan Kankaan eri osa-alueet

Kestävää rakentamista ja yrittämistä

Kangas on resurssiviisaan elämäntavan ja kestävän kaupunginosasuunnittelun edelläkävijä. Alueen energiantuotanto on osittain omavaraista, ja sähköä saadaan sekä Tourujoen vesivoimasta että auringosta. Kangas kehittyy vähähiiliseksi asuinalueeksi, ja siksi myös rakentaminen toteutetaan kestävällä tavalla. Kankaalla kannustetaan vastuulliseen kuluttamiseen ja liiketoimintaan. Julkinen liikenne toimii, ja elämä sujuu helposti myös ilman omaa autoa. 

Älykäs ja digitaalinen Kangas

Kangas rakentuu tulevaisuuden tietoinfran varaan. Älykäs kaupunginosa tarjoaa yrityksille uusimmat energia-, ICT- ja Open Data -ratkaisut. Alueen datakeskusta, sähköistä tunnistusta ja Kangasverkko-alueportaalia voivat hyödyntää niin asukkaat kuin yrityksetkin. Yritysten käytössä on myös oma valokuituverkko, Mustaverkko.

Maailman kyberturvallisin kaupunginosa

Jyväskylän Kankaasta suunnitellaan maailman kyberturvallisinta aluetta. Kankaalle on jo laadittu Suomen ensimmäinen uuden kaupunginosan kyberturvallisuusstrategia. Se varmistaa, että kyberturvallisuus otetaan huomioon koko alueen kehittämisessä ja Kankaan turvallisuusratkaisuissa varaudutaan myös tulevaisuuden uusiin turvallisuusuhkiin.

Ota yhteyttä:

Kaisa Hirvaskoski-Leinonen
Projektipäällikkö, Jyväskylän Kangas
046 920 0971, kaisa.hirvaskoski-leinonen@jyvaskyla.fi

YRITYSEKOSYSTEEMI JA SMART CITY

 • Smart City-kaupunginosa, johon rakennetaan tulevaisuuden yritysekosysteemiä
 • Kankaalle on rakennettu kaksi huippumodernia toimistokohdetta: Optimes Business Garden ja Kankaan Arkki
 • Oppilaitostoimijana Kankaalla toimii Luova Kampus (Gradian luovat alat)
   

ERITYINEN TYÖYMPÄRISTÖ

 • Yhteispihat kaikille avoimia - yhdistä lounaspalaveriin vaikka grillaushetki yhdessä.
 • Moninaiset liikkumismahdollisuudet - Kankaan puisto tarjoaa liikuntareitin.
 • Hengähdä hetki keskellä työpäivää - käy kävelyllä jokiraitilla.
 • Nauti taiteesta Kankaalla.
 • Vie vieraasi luontopolulle.
 • Kalasta järvitaimenta koskesta työpäivän päätteeksi.