Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nainen ja mies tutkivat tablettia
Pääsisältö

Q: Mikä on Kangas?

A: Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke ja tulevaisuuden älykäs kaupunginosa entisen paperitehtaan alueella. Kankaalla yhdistyvät yritystoiminta, opiskelu, asuminen ja vapaa-ajanvietto. Kankaalla toimii jo useita yrityksiä, minkä lisäksi oppilaitostoimijat, Gradia (Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Luova kampus) ja Tiimiakatemia (JAMK) toimivat Vanhan paperitehtaan siipiosassa. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kankaalle alkuvuonna 2017. Tavoitteena on, että vuonna 2040 Kankaalla työskentelee 2 100 ihmistä ja asuu yli 5 000 asukasta.

Q: Millaista rakentamista Kankaalle on tulossa?

A: Kankaalle rakennetaan monipuolista asunto- ja toimitilatarjontaa. Kankaan pysäköintiratkaisut toteutetaan pysäköintitaloissa. Tavoitteena on laadukkaan asumisen ja yritystoiminnan alue. 

Q: Mitä tarkoittaa Viisas Kangas?

A: Kankaasta tulee Jyväskylään edelläkävijäkaupunginosa. Viisas Kangas tarkoittaa sitä, että suunnittelussa huomioidaan kokonaistoimivuus yksilöiden ja elinkeinoelämän kannalta. Ratkaisut toteuttavat resurssiviisauden ja kestävän kehityksen periaatteita. Resurssiviisaus ilmenee muun muassa keskitettyinä ratkaisuina pysäköinnissä, jätehuollossa sekä energia- ja kunnallistekniikassa. Myös digitaaliset palvelut ja kyberturvallisuus ovat keskeinen osa alueen suunnittelua. Alueella hyödynnetään aurinkoenergiaa sekä kaukolämpö että -kylmäratkaisuja.

Q: Miksi Jyväskylä investoi Kankaaseen?

A: Jyväskylä on kasvukeskus, joka haluaa tarjota asukkaille, yrityksille ja oppilaitoksille älykkäitä asumisen, yrittämisen ja elämyksellisyyden alueita. Kangas on kaupungin merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Jyväskylä tulee jatkossakin olemaan vetovoimainen kaupunki muun muassa korkeakoulujen tutkimuksen ja koulutuksen ansiosta.

Q: Miten suuri investointi on kyseessä?

A: Kokonaisinvestoinnin arvo on noin miljardi euroa vuoteen 2040 mennessä.

Q: Mitä Kankaalla on tällä hetkellä?

A: Kankaalla asuu helmikuussa 2022 noin 1200 ihmistä. Uusia asuinkohteita ja toimitiloja rakennetaan. Kankaalla toimii lukuisia asiantuntija- ja palveluyrityksiä. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä (Luova kampus) ja Tiimakatemia (JAMK) toimivat Vanhan paperitehtaan siipiosassa.

Q: Miten Kangas siirtyi kaupungin omistukseen?

A: Kankaan paperitehtaan toiminta lakkasi alkuvuonna 2010. Sappi Finland Oy myi M-real Oyj:lle Kankaan tehdaskiinteistöt 7.7.2010 omistettuaan ne noin vuoden ajan. Jyväskylän kaupunki päätti käyttää etuosto-oikeuttaan, ja alue siirtyi kaupungin hallintaan 2.11.2010. Jyväskylän kaupunki käynnisti osayleiskaavan laatimisen alueelle 7.12.2010. Osayleiskaavatyön pohjaksi järjestettiin arkkitehti-ideakilpailu vuonna 2011. Osayleiskaava eteni ehdotusvaiheeseen vuoden 2013 keväällä ja sai lainvoiman syksyllä 2014.

Q: Miten pääsen Kankaalle asumaan?

A: Katso ajantasainen asuntomyyntitilanne Skanskan ja YIT:n nettisivuilta.