Hyppää pääsisältöön
Kuva
Perhe Kankaalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Taloyhtiöiden omien jätekatosten tai -tilojen sijaan Kankaalla jätehuolto on järjestetty yhteisesti alueelliseen syväkeräykseen perustuen. Jätepisteet sijoitellaan niin, että ne ovat hyvin saavutettavissa eri suunnista. Yhteisratkaisu säästää tilaa ja piha-alueet vapautuvat oleskeluun. Käytössä oleva syväkeräysjärjestelmä tuo myös tehokkuutta ja turvallisuutta huoltoliikenteen vähentyessä. Jätehuollosta vastaa Kankaan Palvelu Oy

Jyväskylän kaupunki on ollut mukana EU LIFE ohjelman rahoittamassa Circwaste-hankkeessa. Kankaan älyjätehuollon osahankkeella pyrittiin omalta osaltaan edistämään valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteita. Hankkeen aikana tutkittiin jätemäärien mittausta ja jätehuoltologistiikkaa, kehitettiin viestintää ja tehtiin kokeiluja. Isoin asukkaille näkyvä asia oli jätesäiliöiden sähköinen lukitus. Kankaan jätepisteiden jätesäiliöt oli varustettu sähköisillä lukoilla, jotka toimivat asukkaille jaetuilla vihreillä avainlätkillä. 

Osahankkeessa koetut ja opitut asiat on koottu englanninkieliseksi oppaaksi, joka on tarkoitettu avuksi innovatiivista jätehuoltoa suunnitteleville. Tutustu oppaaseen.
 
Oppaassa esitellään aihe-alueita, jotka on hyvä huomioida suunnittelussa. Oppaassa kerrotaan, kuinka asiat on toteutettu Kankaalla ja kerrotaan myös haasteista, joita on kohdattu hankkeen aikana. Kehitystyö jatkuu ja oppaan toivotaan olevan avuksi muille innovatiivista jätehuoltoa kehittäville.”

Jätepisteiden sijainnit ja jätesäiliöillä käynteihin perustuvia tilastoja löytyy Kangasverkko-sivuilta. Kankaan Circwaste-osahanke kestää vuoden 2023 loppupuolelle. 

Kuva
Jätesäiliöt. Kuva Tanja Oksa

 

 

      
                                                LIFE 15 IPE FI 004

 

Lisätietoja:

Tanja Oksa, elinkeinoyksikön verkostopäällikkö, tanja.oksa[at]jyvaskyla.fi

Kuva
Kerrostaloja, järvi taustalla ja alalaidassa tekstiä. Kuva Aava & Bang

Tutustu innovatiivisen jätehuollon oppaaseen. 

Asiasanat:  
jätehuolto
Jyväskylän Kangas