Virkistysreittiohjelma

Lisätietoja:

Maisema-arkkitehti
Mervi Vallinkoski
puh. 014 266 5060
mervi.vallinkoski[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupunki on käynnistämässä virkistysreittiohjelman laadintaa. Parhaillaan ollaan laatimassa työsuunnitelmaa, joka on tarkoitus viedä luottamushenkilökäsittelyyn syksyllä 2019. Virkistysreittiohjelman laadinta kestää noin kaksi vuotta.

Virkitysreittiohjelman (VIRE-ohjelman) tavoite on luoda erilaisten virkistysreittien kehittämisen tueksi kokonaisvaltainen näkemys reittien parantamistarpeista sekä uusien virkistysreittiyhteyksien kehittämisen tarpeista. Ohjelman on tarkoitus auttaa kohdentamaan kaupungin eri vastuutahojen resursseja niin uudisinvestointien kuin kunnossapidon toimien osalta.

Kesän 2019 Pop-up polkukokeilu

Kesän 2019 aikana toteutetaan eri puolilla kaupunkia Pop-up Polkuja. Viitoittamalla reittejä jo olemassa olevista polkuverkostoista nostetaan esille eri asuinalueilla kulkevia hyviä lähipolkuja. Lähiluonto tarjoaa tärkeitä jokapäiväisen ulkoilun mahdollisuuksia, jotka ovat saavutettavissa kävellen, pyörällä tai julkisilla.

Metsäpolut ilmentävät kulttuuriperintöä ja arjen historiaan osoittaen menneitä kulkureittejä kouluihin, paimeneen ja riiaamaan. Tänä päivänä metsäpolut eivät ole vain oiko- ja kulkureittejä vaan niiltä haetaan myös hyvinvointia ja luontokokemuksia. Koska metsäpolut kertovat perinteisestä suomalaisesta metsäkulttuurista ja ylläpitävät luontosuhdettamme, ne halutaan ottaa yhä paremmin huomioon maankäytön suunnittelussa.

Lähi- ja luonnonpolut ovat syntyneet maastoon ihmisten ja eläinten kulkemisen seurauksena.​​​​

Lähde Pop-up Polulle!

Pop-up polut ovat luonnonpolkuja, jotka on merkitty maastoon opastein ja sinisillä kuitunauhoilla. Ota retkelle mukaan linkki Jyväskylän karttapalveluun, jonka avulla näet reitin kulkun myös kartalla.

Kuokkalan Pop-up Polku (pdf)

Reilun kilometrin pituinen metsäpolku Siltakadulta Graniittiin. Polulle pääset osoitteesta Siltakatu 18 tai Pohjanlahdentie 12.

Kaunisharjun Pop-up Polku (pdf)

Noin 3,5 kilometrin pituinen rengasreitti Kotavuoren näköalapaikalle. Reitti on helppokulkuinen, mutta paikoin kivikkoinen. Polulle pääset osoitteesta Kaunisharjuntie 16. Parkkipaikka (4 tunnin kiekkopaikka) löytyy osoitteesta Kotamäentie 2.

Keltinmäen Pop-up Polku (pdf)

Reilun 3 kilometrin pituinen rengasreitti Kammarinmäen luolalle. Polulle pääset osoitteesta Ronsuntaipaleentie 86 tai Kultalakintien päästä. Kadunvarsipysäköinti (4 tunnin kiekkopaikka) osoitteessa Kultalakintie 3.

Pop-up polut ovat väliaikaisia: niillä ei ole kunnossapitoa, eivätkä ne sovellu liikuntarajoitteisille. Koska luonnonpolut ovat muotoutuneet käytön myötä, ne voivat paikoittain olla kivikkoisia, liukkaita tai juurakkoisia. Kuljethan poluilla varovaisesti. ​​​​​

Pop-up polkukokeilu päättyy lokakuussa 2019, jolloin opasteet kerätään pois.

Anna palautetta - jaa polkuideoita

Pop-up Polkujen avulla kerätään asukkaiden näkemyksiä metsäpolkujen kehittämistarpeista sekä kartoitetaan jyväskyläläistä polkuverkostoa ja sen mahdollisuuksia. Seuraavien linkkien kautta voit antaa palautetta kustakin Pop-up Polusta erikseen. Lisäksi kyselyissä on karttaosio, jossa voit jakaa oman polkuideasi:

Kaupunki etsii talkoolaisia lähipolkuja kunnostamaan

Jyväskylän kaupunki haluaa kehittää yhdessä asukkaiden kanssa asuinalueiden metsäpolkuja. Mikäli sinulla on tiedossasi polku, jota olisit halukas kehittämään talkoovoimin, ota yhteyttä liikuntapaikkavastaava Kari Häkkiseen: 014 266 4291 tai kari.hakkinen[at]jyvaskyla.fi.

Kunnostettava polkukohde voi tarvita vain pätkän kunnostusta, mutta kysymykseen tulee myös alue, jonne voi kehittää uutta polkuverkostoa ihmisten liikkumista ohjaamalla. Pienillä kunnostustoimilla voidaan parantaa polkujen kulkukelpoisuutta ja löydettävyyttä esimerkiksi hakkeen levittämisellä, pitkospuupätkillä ja yksinkertaisella opastuksella. Kaupunki tarjoaa kunnostukseen materiaaleja sekä kuljetusapua. Itse toteutus tapahtuu vapaaehtoisten talkoovoimin.

    Lisätietoja:

    Maisema-arkkitehti
    Mervi Vallinkoski
    puh. 014 266 5060
    mervi.vallinkoski[at]jyvaskyla.fi