Luontoliikuntaohjelma

Lisätietoja:

Maisema-arkkitehti
Mervi Vallinkoski
puh. 014 266 5060
mervi.vallinkoski[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupunki on käynnistämässä luontoliikuntaohjelman laadintaa. Parhaillaan ollaan laatimassa työsuunnitelmaa, joka on tarkoitus viedä luottamushenkilökäsittelyyn talven aikana. Luontoliikuntaohjelman laadinta kestää reilun vuoden.

Luontoliikuntaohjelman tavoite on luoda luontoliikunnan olosuhteiden parantamiseksi kokonaisvaltainen näkemys parantamistarpeista sekä uusien kohteiden toteuttamisesta. Ohjelman on tarkoitus auttaa kohdentamaan kaupungin eri vastuutahojen resursseja niin uudisinvestointien kuin kunnossapidon toimien osalta. 

Ohjelmatyössä keskeisiä tavoitteita on tarkastella mm. ulkoilureittejä, joihin liikkuminen luonnossa usein pohjautuu. Lisäksi esitetään toimia esim. taukopaikkojen, opastuksen tai tiedottamisen osalta.

Kesän 2019 Pop-up polkukokeilu on päättynyt lokakuussa

Kesän 2019 aikana toteutettiin eri puolilla kaupunkia Pop-up Polkuja. Viitoittamalla reittejä jo olemassa olevista polkuverkostoista nostettiin esille eri asuinalueilla kulkevia hyviä lähipolkuja. Polkukokeilu päättyi lokakuussa 2019.

Pop-up Polkujen avulla kerättiin asukkaiden näkemyksiä metsäpolkujen kehittämistarpeista sekä kartoitettiin jyväskyläläistä polkuverkostoa ja sen mahdollisuuksia. Poluista saatua palautetta hyödynnetään tulevan luontoliikuntaohjelman laadinnassa. Koska metsäpolut kertovat perinteisestä suomalaisesta metsäkulttuurista ja ylläpitävät luontosuhdettamme, kaupunki haluaa ottaa ne yhä paremmin huomioon maankäytön suunnittelussa.

Kiitos kaikille poluilla käyneille sekä palautteen antajille! Poluilla voi yhä kulkea, mutta mukaan kannattaa ottaa maastokartta, esimerkiksi Jyväskylän karttapalvelusta.

Karttapalvelun linkkiin on hahmoteltu polkujen kulku maastossa sekä merkitty lähimmät parkkipaikat ja polkujen nähtävyydet. Lisää polkuja löydät tästä listauksesta.

Pop-up polut

Kuokkala: Reilun kilometrin pituinen metsäpolku Siltakadulta Graniittiin. Polulle pääset osoitteesta Siltakatu 18 tai Pohjanlahdentie 12.
Kaunisharju: Noin 3,5 kilometrin pituinen rengasreitti Kotavuoren näköalapaikalle. Reitti on helppokulkuinen, mutta paikoin kivikkoinen. Polulle pääset osoitteesta Kaunisharjuntie 16. Parkkipaikka (4 tunnin kiekkopaikka) löytyy osoitteesta Kotamäentie 2.
Keltinmäki: Reilun 3 kilometrin pituinen rengasreitti Kammarinmäen luolalle. Polulle pääset osoitteesta Ronsuntaipaleentie 86 tai Kultalakintien päästä. Kadunvarsipysäköinti (4 tunnin kiekkopaikka) osoitteessa Kultalakintie 3.

Kaupunki etsii talkoolaisia lähipolkuja kunnostamaan

Jyväskylän kaupunki haluaa kehittää yhdessä asukkaiden kanssa asuinalueiden metsäpolkuja. Mikäli sinulla on tiedossasi polku, jota olisit halukas kehittämään talkoovoimin, ota yhteyttä liikuntapaikkavastaava Kari Häkkiseen: 014 266 4291 tai kari.hakkinen[at]jyvaskyla.fi.

Kunnostettava polkukohde voi tarvita vain pätkän kunnostusta, mutta kysymykseen tulee myös alue, jonne voi kehittää uutta polkuverkostoa ihmisten liikkumista ohjaamalla. Pienillä kunnostustoimilla voidaan parantaa polkujen kulkukelpoisuutta ja löydettävyyttä esimerkiksi hakkeen levittämisellä, pitkospuupätkillä ja yksinkertaisella opastuksella. Kaupunki tarjoaa kunnostukseen materiaaleja sekä kuljetusapua. Itse toteutus tapahtuu vapaaehtoisten talkoovoimin.
 

Lähi- ja luonnonpolut ovat syntyneet maastoon ihmisten ja eläinten kulkemisen seurauksena.​​​​

 

    Lisätietoja:

    Maisema-arkkitehti
    Mervi Vallinkoski
    puh. 014 266 5060
    mervi.vallinkoski[at]jyvaskyla.fi