Hyppää pääsisältöön
Kuva
Avoin kaupunkiympäristön logo. Kuva Kaisa Ristimella
Pääsisältö

Arkkitehtuuri – viherympäristö – osallisuus. 

Tätä on Jyväskylän kaupungin AVOin kaupunkiympäristö -politiikka, joka hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa syksyllä 2019. Kyse on Jyväskylän kaupungin omasta arkkitehtuuri-, viher- ja osallisuuspolitiikasta kaupunkiympäristön suunnittelussa ja rakentamisessa. Se luo paikalliset tavoitteet Jyväskylän rakennetun ympäristön ja kaupungissa sijaitsevien viherympäristöjen kehittämiselle sekä ohjaa niitä koskevia suunnittelutapoja. 

Visiomme on luoda yhdessä Jyväskylää, jonka kulmakivinä ovat kestävä ja kiinnostava rakentaminen, hyvinvoivat asukkaat ja viihtyisä ympäristö.

Kaupunkiympäristöä koskevat periaatteet

Aaltojen lailla
rakennamme kaupunkiympäristöä ihmisläheiseksi, huomioimalla maiseman ja historian arvot uudisrakentamisessa sekä teemme laadusta ymmärrettävää.
 
Viihtyisäksi koko kylän voimin
pääsemme luontopohjaisin ratkaisuin, ihmisiä liikuttavalla ja hyvinvointia luovalla ympäristöllä sekä avaamalla kaupunkisuunnittelua asukkaille.
 
Oppien, tehden, unelmoiden
luomme tulevaisuutta rohkeilla kilpailuilla ja kunnianhimoisilla kokeiluilla, ideoimalla yhdessä ja kannustamalla toisiamme parempaan.
 
Kuva
vihreitä aaltoje. Kuva Kaisa Ristimella

Kokeilemme rohkeasti

Kehitämme ja kokeilemme jatkuvasti uusia toimintatapoja kaupunkisuunnitteluun. Tämä on näkynyt muun muassa kaupunkikierroksina, suunnittelukilpailuina, puistojen avajaisina, asukasraateina sekä suunnitelmien ja havainnekuvien esittelemisinä virtuaalilasien avulla. Kokeiluja jatketaan myös tulevaisuudessa. Kokeiluihin voi tutustua tarkemmin AVOin kaupunkiympäristö -politiikan raportissa.

AVOin kaupunkiympäristö yhdistää näkemyksiä

Jyväskylän AVOin kaupunkiympäristö -politiikka on syntynyt Jyväskylän kaupungin arkkitehtuuripoliittisen ohjelman (APOLI) sekä kaupungin viherpolitiikan päivityksistä. Lisäksi taustalla on Jyväskylän kaupungin osallisuusohjelma.

Kuva
vihreitä aaltoje. Kuva Kaisa Ristimella

 

Mikä on AVOin kaupunkiympäristö?

Jyväskylän kaupungin arkkitehtuuri-, viher- ja osallisuuspolitiikka kaupunkiympäristön rakentamisessa.

AVOin kaupunkiympäristö -politiikan periaatteet (pdf)

AVOin kaupunkiympäristö -raportti (pdf) (sisältää kokeiluja ja toimenpiteitä)

Lisätiedot

Mervi Vallinkoski
yleiskaavapäällikkö
p. 050 584 8822
mervi.vallinkoski[at]jyvaskyla.fi

Leena Rossi 
kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja 
p. 040 741 9187
leena.rossi[at]jyvaskyla.fi

Juulia Jalava
erikoissuunnittelija
p. 050 475 6729
juulia.jalava[at]jyvaskyla.fi