Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tourulankulman kilpailualue
Pääsisältö

Tourulassa käynnistyi syksyllä 2019 kaavakehitys- ja tontinluovutuskilpailu, jonka tarkoituksena on ollut löytää laadukas ja vaiheittain toteutettavissa oleva rakentamisen ratkaisu ja sen toteuttaja.

Kilpailu toteutettiin rakennusliikkeille ja rakennuttajille suunnattuna ilmoittautumiskutsukilpailuna. Tehtävänantona oli suunnitella monipuolinen kaupunkikortteli, jossa on toimisto- ja palvelutyöpaikkoja sekä erilaisia asumisvaihtoehtoja, kuten vuokra-asumista, omistusasumista ja mahdollisesti palveluasumista. Suunnittelussa piti ottaa huomioon suunnittelualueen sijainti Kivääritehtaan arvokkaassa kulttuuriympäristössä sekä resurssiviisaat ratkaisut.

Viisi monialaista työryhmää laativat omat suunnitelmavaihtoehtonsa ja kilpailutöistä kerättiin palautetta verkkokyselyllä tuomarointityöskentelyn tueksi 28.2.-27.3.2020 välisen ajan. Kilpailun voittajaksi valittiin Pajala-niminen ehdotus, jonka on tehnyt työryhmä YIT Suomi Oy, Arkkitehtipalvelu Oy ja Sweco Rakennetekniikka Oy. Voittaja julkistettiin tiistaina 2.6.2020 ja voittajatyön kanssa jatketaan suunnittelua kaavan ehdotusvaiheeseen.

Alla kilpailuehdotukset aakkosjärjestyksessä lyhyine otteineen työryhmien kilpailuselostuksista sekä ladattavine materiaaleineen.

Ajojää

Kuva
Viistokuva kilpailutyöstä

Tonteille toteutettavat toimitila- ja hybridirakennukset keskitetään suunnittelualueelle johtavan Kivääritehtaankadun ja Ukko-Pekan aukion äärelle, jolloin ne yhdessä Kivääritehtaan kanssa muodostavat alueen työpaikkakeskittymän. Asuinrakennukset asettuvat niiden eteläpuolelle omiksi, yksityisiksi pihapiireikseen Hahlon varrelle. Vanha kivääritehtaan johtajan talo ehdotetaan muokattavaksi päiväkotikäyttöön soveltuvaksi, ja päiväkodin piha sijoitetaan Hahlon varrelle muodostuvalle uudelle kaupunkiaukiolle ulkotilaa elävöittäväksi elementiksi. Päiväkodin ja Ukko-Pekan aukion väliseen uudisrakennukseen on sijoitettu päivittäistavarakauppa sekä kahvila/ravintola, mikä vahvistaa aukion asemaa alueen kohtaamispaikkana.

Tutustu lisää kilpailuehdotukseen (pdf)

Flow-er

Kuva
Viistokuva kilpailutyöstä

Kilpailuehdotuksen kaupunkikuvallinen idea perustuu yhtenäiseen suurkortteliin, jonka keskelle muodostuu kaupunkimainen vehreä puisto. Kortteli on hybridikortteli, jossa limittyvät eri sukupolvien ja ihmisryhmien asuminen sekä liike- ja toimitilat. Korkea rakentaminen on sijoitettu korttelin keskelle. Katutilaa rajaa  ryhdikäs korttelijulkisivu, joka huomioi ympäröivän kaupunkirakenteen laskeutumalla kaakossa nykyisten asuinrakennusten mittakaavaan. Katujulkisivun kaareva muoto ja materiaalit jatkavat modernilla tavalla Tourulantien varren rakennusten nauhaa, eivätkä vie voimaa arvokkailta tehdasrakennuksilta.

Tutustu lisää kilpailuehdotukseen (pdf)

Life Garden

Kuva
Viistokuva kilpailutyöstä

Life Garden konseptin perusta on monipuolinen ihmisten elinkaarenmukainen ns. hybridi kaupunkikortteli toiminta- ja tapahtumaympäristöineen sekä palveluineen. Kortteli tarjoaa toimisto- ja palvelutyöpaikkoja sekä erilaisia talokohtaisia asumisvaihtoehtoja, vuokra- asumista, asumisoikeusasumista, omistusasumista, palveluasumista ja huoneistohotellin. Korttelissa on palveluyrityksiä, oma lähikauppa, päiväkoti ja ravintola. Rakennusten korkeudet kasvavat ratapihalta Tourulantien suuntaan. Ne on ryhmitelty lomittain niin, etteivät ne peitä toistensa näkymiä järvimaiseman suuntaan. Korkein rakennus sijoittuu Vaajakosken moottoritien tuntumaan näkyvimmälle paikalle kaupunkiin saapumisen suunnasta. Tourulantien varressa olevat rakennukset on muotoiltu niin, että ne jatkavat tien varren katumaista fasadia.

Tutustu lisää kilpailuehdotukseen (pdf)

Pajala

Kuva
Viistokuva kilpailutyöstä

Pajalassa monimuotoisen asumisen, työn ja palveluiden synergia tukee yhteisöllisyyden muodostumista, ja alueen kodikkaassa miljöössä voi jopa aistia entisajan kylätunnelmaa. Pajala on viihtyisä, vetovoimainen ja identiteetiltään omaleimainen hybridikortteli Kivääritehtaan sylissä. Rakennusten kerroskorkeudet ja julkisivut vaihtelevat luoden alueelle mielenkiintoisen kaupunkikuvallisen ilmeen. Jo kaukaa näkyvät talojen nopat ovat kuin lyhtyjä, jotka kuvastavat valoa ja vilkasta elämää alueella. Kokonaisuus huipentuu 12-kerroksiseen rakennukseen, joka mahdollistaa houkuttelevat näköalapalvelut Jyväskylään. Pajalan omaleimainen arkkitehtuuri luo ehjää ja kuitenkin monivivahteista kaupunkia. Tehdasmiljöön tyyli jatkuu yhtenäisenä, mutta toisaalta modernit vaikutteet yhdistävät alueen saumattomaksi osaksi keskusta-aluetta.

Tutustu lisää kilpailuehdotukseen (pdf)

Tehtaan torpat ja Tourulan taitteet

Kuva
Viistokuva kilpailutyöstä

Sijainniltaan monin tavoin keskeinen Tourula saa torin myötä oman keskustan, uuden vetovoimaisen paikan kaupungissa. Tourula venyttää kantakaupungin rajaa luontevasti koilliseen. Uudisrakentaminen myötäilee ja tulkitsee olevaa historiallista kaupunkirakennetta mutta tuo siihen myös uusia elementtejä. Hankkeen myötä Tourulasta tulee kaupunkikuvallisesti helposti tunnistettava. Muusta kaupunkirakenteesta kohoava korkeampi rakennusmassa korostaa sijaintia ja asettuu suurmaisemassa luontevaksi osaksi olevia maamerkkejä. Pysäköintilaitoksen mittakaava on otettu aiheeksi, joka kaupunkiin tultaessa muodostaa mielenkiintoisen, ohikulkutien mittakaavaan hyvin sopivan rakennuksen niin pimeän aikaan kuin päivälläkin.

Tutustu lisää kilpailuehdotukseen (pdf)

 

Ajankohtaista

2.6.2020
Tourulankulman kaavakehitys- ja tontinluovutuskilpailun voittaja valittu

28.2.2020
Tourulankulman kilpailutyöt julki ja kaava vireille

11.11.2019
Jyväskylän Tourulankulman kehittäminen alkaa suunnittelukilpailulla

Lisää alueen suunnittelusta:

Lisätietoja:

Asemakaava-arkkitehti Reijo Teivaistenaho, p. 014 266 5057, reijo.teivaistenaho[at]jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
kaupunkisuunnittelu
arkkitehtuuri
kilpailu
asukaskysely
Kaupunginosa: