Hyppää pääsisältöön
Kuva
Taulumäki. Kuva Ari Heinonen
Pääsisältö

Jyväskylän Taulumäelle sijoittuvasta vesitornista on pidetty ideakilpailu, jonka tavoitteena oli saada arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoisia ja toteutuskelpoisia ehdotuksia vesitornin ulkomuodoksi lähtötietona olevien tornia koskevien teknisten vaatimusten pohjalta. Kilpailun järjestivät ALVA-yhtiöt Oy ja Jyväskylän kaupunki.

Voittaja valittu

Ideakilpailun voitti Albedo-niminen ehdotus, jonka on laatinut Sweco Finland Oy.

Kuva
Metsän yläpuolelle kohoaa vesitornin säiliö. Kuva Sweco Oy

Neljä kilpailutyötä

Kilpailuaikana 31.8. mennessä jätetyistä ehdotuksista kilpailuraati hyväksyi neljän työryhmän suunnitelmat kilpailuohjelman mukaisina. Nämä neljä työtä olivat kilpailuohjelman mukaisesti julkisesti nähtävillä ja niitä oli mahdollista kommentoida syyskuun loppuun saakka. Tänä aikana kilpailuraati kuuli myös kutsuttuja asiantuntijoita. Kilpailun voittaja ratkaistaan lokakuun alkupuolella.

Albedo

Havainnekuva vesitornista
albedo_kuva.jpg

Tutustu kilpailutyöhön

Iltasoitto

Havainnekuva vesitornista
iltasoitto_kuva.jpg

Tutustu kilpailutyöhön

Kontraposto

Havainnekuva vesitornista
kontraposto_kuva.jpg

Tutustu kilpailutyöhön

Onda

Havainnekuva vesitornista
onda.jpg

Tutustu kilpailutyöhön

 


Tavoitteena korkeatasoinen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma 

Kilpailukohde sijaitsee Jyväskylän Taulumäellä Jyväskylän keskusta-alueen pohjoispuolella, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Rajakadun kampuksen ja Tuomiojärven väliin jäävällä harjualueella. Tällä hetkellä alueella sijaitsee Aatoksenkadun koirapuisto sekä Nisulan käytöstä poistettu lämpövoimala.  

Koska vesitorni on kookas ja sijoittuu näkyvälle paikalle, tulee sen olla ulkonäöltään mahdollisimman korkeatasoinen. Kilpailun arvioinnissa pääpaino on ehdotusten arkkitehtonisessa ja kaupunkikuvallisessa ilmeessä, sekä ympäristöön ja maisemaan sovittamisessa. Ratkaisun tulee olla myös teknis-taloudellisesti toteuttamiskelpoinen. Kilpailutyössä tulee huomioida myös kohteen valaistus ja vuodenaikojen vaihtelut. 

Kilpailun voittajat sitoutuvat kehittämään suunnitteluratkaisuaan Alva-yhtiöt Oy:n sekä Jyväskylän kaupungin kanssa kohti hankkeen toteutussuunnittelua. Kilpailun järjestäjä pidättää kuitenkin oikeuden olla hyväksymättä mitään kilpailuehdotuksista.  

Kilpailu toteutetaan ilmoittautumiskutsukilpailuna suunnittelijoiden ja rakenneteknisten asiantuntijoiden muodostamille työryhmille, joilla on monipuolista osaamista arkkitehtonisesti sekä kaupunkikuvallisesti erityisen korkeatasoisten ja vaativien rakennusten sekä rakenteiden suunnittelusta ja saavutettua tunnustusta aiemmista arkkitehti- ja suunnittelukilpailuista.

Haitari

Alasivu

Arvostelu


Kilpailutyöt


Kilpailuohjelma

Lisätiedot:

ALVA-yhtiöt Oy 
Suunnittelupäällikkö Juha Kettunen 
p. 044 366 4152 
juha.kettunen[@]alva.fi

Jyväskylän kaupunki 
Projektipäällikkö Ora Nuutinen 
p. 040 195 5534 
ora.nuutinen[@]jyvaskyla.fi